TALOUSARVIOALOITE 312/2009 vp

TAA 312/2009 vp - Anneli Kiljunen /sd ym.

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen metsäteollisuuden uusien tuotteiden kehittämiseen

Eduskunnalle

Etelä-Karjalan alue kuuluu Euroopan suurimpaan metsäteollisuuden keskittymään. Metsäteollisuuden viimeaikaiset ongelmat ja kapasiteetin leikkaukset ovat koskettaneet aluetta voimakkaasti. Asiantuntijoiden mukaan rakennemuutos jatkuu, eikä koko ongelman laajuus ole vielä näkyvissä.

On varauduttava siihen, että Kaakkois-Suomen rakennemuutoksen hoitaminen tulee vaatimaan poikkeuksellisen voimakasta rahallista panostusta valtiolta, metsäteollisuusyrityksiltä ja alueen kunnilta. On myös ilmeistä, että toimenpiteet on voitava suunnitella ja resursoida pidemmälle aikavälille, jotta ne ovat myös pidempiaikaisesti vaikuttavia.

Nyt tarvitaan Lappeenrannan Teknillisen yliopiston, metsäteollisuusyritysten, eri tutkimuslaitosten, SITRAN sekä teknologiarahoittajien ja sijoittajien yhteistoimia vahvistamaan metsäteollisuuden uuden tuotannon innovoimista ja käyttöönottoa. Metsäteollisuuden uusien tuotteiden kehittäminen edellyttää valtiolta määrätietoisia satsauksia ja sitoutumista teollisuudenalan tulevaisuuden kehitykseen.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  32.20.40 lisäyksenä 10 000 000 euroa metsäteollisuuden uusien tuotteiden kehittämiseen.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Anneli Kiljunen /sd
  • Matti Saarinen /sd
  • Matti Ahde /sd
  • Jouko Skinnari /sd

​​​​