TALOUSARVIOALOITE 336/2009 vp

TAA 336/2009 vp - Katri Komi /kesk ym.

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen maatalous- ja maaseutuyrittäjien voimavarakartoituksiin

Eduskunnalle

Maatalous- ja maaseutuyrittämisen riskit ja taloudelliset haasteet ovat tilakokojen kasvun ja yleisen talouskehityksen myötä kasvaneet. Maatalousyrittäminen on muuttunut erityisen pitkää taloudellista ja strategista suunnittelua vaativaksi. Byrokratia on lisääntynyt. Samaan aikaan työssä jaksamista edistävät toimenpiteet eivät ole kuitenkaan vaatimusten kasvua vastaavalla tavalla kehittyneet. Työssä jaksamista edistää mm. työn organisoiminen ja hyvä etukäteissuunnittelu.

Maatalous- ja maaseutuyrittämisen liiketoiminnan suunnittelukuluihin tulisikin hyväksyä rahoitettavaksi yrittäjän voimavarakartoitukset. Kartoituksissa paneuduttaisiin sukupolvenvaihdoksesta/investoinnista seuraavien muutosten hallintaan erityisesti henkisellä tasolla ja osana yrityksen/maatilan johtamista. Kartoitus edistäisi työhyvinvointia sekä perhe-elämän, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista kestävällä tavalla.

Yritystoiminnan laajentamiseen ja suuriin investointeihin liittyvien riskien analysointi ennalta ja hankaluuksien ennaltaehkäisy on sekä yrittäjän että yhteiskunnan kannalta kannatettavaa ja taloudellisesti järkevää.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  30.20.61 lisäyksenä 500 000 euroa maatalous- ja maaseutuyrittäjien voimavarakartoisuksiin.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Katri Komi /kesk
  • Jari Leppä /kesk
  • Olli Nepponen /kok
  • Heli Järvinen /vihr

​​​​