TALOUSARVIOALOITE  342/2009 vp

TAA 342/2009 vp - Juha Korkeaoja /kesk ym.

Tarkistettu versio 2.1

Määrärahan osoittaminen radan päällysrakenteen uusimisen ja sähköistämisen edellyttämiin töihin välillä Lielahti—Kokemäki ja Pori—Mäntyluoto

Eduskunnalle

Tampere—Pori/Rauma-rataosa on valtakunnallisesti erittäin merkittävä metsä-, metalli- ja kemianteollisuuden sekä satamien kuljetusväylä. Rataosa on merkittävä kuljetusyhteys Pirkanmaan ja Keski-Suomen teollisuuden ja kaupan sekä länsirannikon satamien välillä.

Rauma—Jämsänjokilaakso-rata on maamme tärkeimpiä tavarankuljetusratoja erityisesti paperinkuljetusreittinä. Kuljetuskustannusten alentamiseksi junakokoja on tarkoitus suurentaa, mikä edellyttää sallittujen akselipainojen korottamista 25 tonniin. Rauma—Kokemäki-rataosalla raskaampien junien edellyttämät työt on tehty, ja rataosalla voidaan siirtyä 25 tonnin akselipainoihin. Korotettujen akselipainojen täysimittaiseksi hyödyntämiseksi ja kuljetusten sujuvuuden takaamiseksi akselipainojen korotus tulee toteuttaa kokonaisuudessaan välillä Rauma—Jämsänjokilaakso. Tähän ollaankin pääsemässä.

Pori/Rauma—Tampere-rataosuuden perusteellinen kunnostus edellyttää vielä päällysrakenteen uusimisen väleillä Lielahti—Kokemäki ja Pori—Mäntyluoto. Samalla tulee Pori—Mäntyluoto-osuus sähköistää.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  31.10.78 lisäyksenä 10 000 000 euroa radan päällysrakenteen uusimisen ja sähköistyksen edellyttämiin töihin välillä Lielahti—Kokemäki ja Pori—Mäntyluoto.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Juha Korkeaoja /kesk
  • Reijo Kallio /sd
  • Antti Vuolanne /sd
  • Sampsa Kataja /kok
  • Veijo Puhjo /vas
  • Krista Kiuru /sd
  • Oiva Kaltiokumpu /kesk

​​​​