TALOUSARVIOALOITE 482/2009 vp

TAA 482/2009 vp - Esa Lahtela /sd 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen Kunonniemen—Haarajärven ja Ruppovaaran paikallisteiden peruskorjaukseen Pohjois-Karjalassa

Eduskunnalle

Kunonniemen ja Haarajärven välinen tie 15544 sekä Ruppovaaran tie 15546 ovat sorapäällysteisiä paikallisteitä Pohjois-Karjalan maakunnassa Kiteen kaupungissa. Kunonniemen—Haarajärven tien pituus on 6,6 km ja Ruppovaaran tien pituus 2,6 km. Kunonniemen—Haarajärven tien keskimääräinen liikennetiheys on noin 210 ajoneuvoa vuorokaudessa ja kesällä 250 ajoneuvoa vuorokaudessa. Ruppovaaran tien keskimääräinen liikennetiheys on 95 ajoneuvoa vuorokaudessa ja kesällä 110 ajoneuvoa vuorokaudessa. Molemmilla teillä esiintyy keväisin pintakelirikkoa, ja Ruppovaaran tiellä on myös runkokelirikon aiheuttamia kantavuuspuutteita.

Liikennemäärät ovat jatkuvasti lisääntymään päin. Molemmilla teillä kulkee paljon lenkkeilijöitä ja pyöräilijöitä. Lähellä Kiteen taajamaa sijaitsevana erityisesti tie 15544 on suosittu lenkki välillä Kitee—Ruppovaara—Taipale—Kitee tai sitten Haarajärven ympäri.

Ruppovaaran kylällä sijaitsee virkeä ja uudistusmielinen koulu, jossa mm. luokaton systeemi on ollut käytössä jo useiden vuosien ajan. Lisäksi koululla toimii yksityinen päiväkoti, jonne tuodaan myös keskikaupungilta päivittäin lapsia hoitoon. Kylällä sijaitsee myös vanhusten yksityinen hoitokoti. Sen asukkaat ja henkilökunta joutuvat käymään asioilla kaupungilla päivittäin (terveyskeskuksessa ja apteekissa). Paikalliset taksinkuljettajat ovat moittineet tien kuntoa.

Ruppovaaran kylän elinvoimaisuus ja vetovoima asuinpaikkana ovat jatkuvasti lisääntyneet, ja kylään on muuttanut asumaan joka vuosi uusia nuoria perheitä. On rakennettu uusia taloja sekä vanhoja on korjattu ja otettu uudelleen asuinkäyttöön.

Kuntonsa puolesta tie tarvitsisi ehdottomasti peruskorjauksen ja pinnoituksen.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  31.10.20 lisäyksenä 700 000 euroa Kunonniemen—Haarajärven ja Ruppovaaran paikallisteiden peruskorjaukseen Pohjois-Karjalassa.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Esa Lahtela /sd

​​​​