TALOUSARVIOALOITE 483/2009 vp

TAA 483/2009 vp - Esa Lahtela /sd 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen valtatien 6 liikennejärjestelyihin Matkailukeskus Pajarinhovin kohdalla Kiteellä

Eduskunnalle

Pajarinhovin matkailukeskus sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn valtatien 6 varrella. Matkailukeskuksen monipuoliseen tarjontaan kuuluvat hotellin lisäksi lomamökit, uudet luksusmökit, ravintola sekä suurtanssipaviljonki tähtiesiintyjineen. Pajarinhovin myymälässä on edustava valikoima eri tehtaanmyymälöiden tuotteita.

Matkailukeskuksen yhteydessä on myös eläinpuisto, jossa voi nähdä mm. karhuperheen, ahmoja ja ilveksiä. Matkailukeskus järjestää ryhmille matkoja mm. vanhaan Valamoon Laatokalle ja Ilomantsiin sekä valtakunnan rajalle ulottuvia risteilyjä Karjalan Pyhäjärvellä. Lisäksi tarjolla on erilaisia ohjelmapalveluja ympäri vuoden. Keskuksen yhteyteen on valmisteilla Suomen suurimpiin kuuluva vesipuisto, jonka sauna- ja allasosastojen yhteispinta-ala on 2 300 neliötä ja josta allasosasto lohkaisee 1 500 neliötä. Vesipuiston on määrä olla aikataulun mukaan valmiina vuoden 2010 kesään mennessä.

Ko. tieosuudella Pajarinhovin kohdalla sattuu usein vaaratilanteita ja etenkin suurten massatapahtumien aikaan, kun liikenne ruuhkautuu keskuksen kohdalla keskukseen kääntyvien osalta, koska pihaan ei ole erikseen kääntymiskaistoja. Liikenneturvallisuuden kannalta on ehdottomasti tarpeellista rakentaa valtatielle 6 liittymä matkailukeskuksessa asioiville. Liikenne tulee entisestään lisääntymään ja tukkoisuus 6-tiellä pahenemaan, kun vesipuisto valmistuu.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  31.10.20 lisäyksenä 800 000 euroa valtatien 6 liikennejärjestelyihin Matkailukeskus Pajarinhovin kohdalla Kiteellä.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Esa Lahtela /sd

​​​​