TALOUSARVIOALOITE 546/2009 vp

TAA 546/2009 vp - Esa Lahtela /sd 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen vesistöjen kunnostukseen ja muihin ympäristötöihin

Eduskunnalle

Kiteen, Kesälahden ja Parikkalan sekä osittain Venäjän alueella sijaitsevan Pyhäjärven matkailupalveluita on viime aikoina voimakkaasti kehitetty. Suurin matkailualueen keskittymä, Pajarinhovin alue, on jatkuvasti laajentumassa. Viemäröinnin valmistuttua Pajarinhovin kupeeseen on mm. rakennettu uusi lomakylä. Pajarinhovin yhteyteen on suunnitteilla mittava kylpyläinvestointi. Laajentumissuunnitelmia on muillakin matkailualan yrityksillä.

Ongelmana Pyhäjärven veneilymahdollisuuksien ja yritysten yhteistyön kehittämisessä on veneilypalveluiden puutteellisuus. Järvellä on mm. kahtena kesänä liikennöinyt 50-paikkainen risteilyalus, joka on kuljettanut useita tuhansia matkustajia kesässä. Alus on kuitenkin joutunut turvautumaan tilapäisiin laiturirakenteisiin eikä ole pystynyt reittien merkinnän ja laiturien puutteen vuoksi liikennöimään kuin osassa järveä. Koko järvellä ei ole alusten septitankkien tyhjennyspistettä. Uusissa, 1.1.2000 jälkeen valmistetuissa, wc:llä varustetuissa veneissä on oltava septitankki ja vuoden 2005 alusta myös tätä vanhemmissa veneissä.

Pyhäjärven veneilyhankkeen lisäksi toteutetaan lintuvesien kunnostussuunnittelua arvokkailla lintuvesillä ja kunnostustoimia Peijonniemenlahdella Tohmajärvellä ja Kiteen Päätyeenlahdella. Perinnerakennusten kunnostustöitä toteutetaan Joensuun maaseutualueilla ja Outokummussa Pitkälahdessa.

Kustannusarvio on 1 milj. euroa.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  35.10.77 lisäyksenä 1 000 000 euroa vesistöjen kunnostukseen ja muihin ympäristötöihin.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Esa Lahtela /sd

​​​​