TALOUSARVIOALOITE 620/2009 vp

TAA 620/2009 vp - Tuija Nurmi /kok 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen laajakaistayhteyden rakentamiseen langattomana kesämökkivaltaisille haja-asutusalueille

Eduskunnalle

Valtioneuvoston tavoitteena on turvata maaseudun haja-asutusalueilla asuvien ihmisten mahdollisuudet nopeaan internet-yhteyteen jokapäiväisten asioiden hoitamisen helpottamiseksi. Monet jokapäiväiset palvelut ovat nykyään verkossa, esimerkiksi pankki ja Kela. Niiden hoitaminen hitaan puhelinmodeemin kautta on joskus lähes toivotonta, mutta taatusti hidasta.

Maaseudulla vakituisen väen lisäksi asuu runsaasti viikonloppu-maalaisia eli kesämökkiläisiä, osa jopa arkipäivisin tekemässä laiturinnokassa etätyötä. Kesämökkiläisten merkitys kuntataloudelle on kiinteistövero, paikkakunnan palvelutarjonnan käyttöasteen nostaminen ja maaseudun asuttuna pitäminen. Langallinen joka savuun kaivettava valokaapelipohjainen laajakaista jättää tämän ryhmän ulkopuolelle, vaikka virallisissa ohjelmissa kesämökkiläisiäkin pidetään maaseudun voimavarana.

Ehdotan, että langallisen laajakaistayhteyden sijaan tai oheen, tarpeen niin vaatiessa, rakennetaan langaton laajakaistaverkko kesämökkivaltaisille alueille. Näin myös seuraavan, nettiorientoituneen sukupolven saaminen maaseudulle turvataan, kun mökille tulee sukupolvenvaihdoksen aika.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  31.40.50 lisäyksenä 345 000 euroa laajakaistayhteyden rakentamiseen langattomana kesämökkivaltaisille haja-asutusalueille.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Tuija Nurmi /kok

​​​​