TALOUSARVIOALOITE 679/2009 vp

TAA 679/2009 vp - Pentti Oinonen /ps ym.

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen Keski- ja Pohjois-Lapin rautatien suunnitteluun

Eduskunnalle

Lappi on pitkien etäisyyksien aluetta, jossa on koko ajan kasvavaa matkailu- ja kaivostoimintaa, mutta liikenneverkko ei kykene vastaamaan ajan haasteisiin. Myös kasvava kotimaisen puuhuollon tarve vaatii uusia reittejä, joita pitkin kulkea etelään. Kuitenkaan liikenneyhteydet eivät ole sillä tasolla, jotta Lappi voisi kehittyä kestävällä tavalla, pitkäjänteisesti ja ympäristöystävällisesti. Siksi Lappi tarvitsee kunnon rautatien, joka kulkisi nelostien suuntaisesti Rovaniemeltä Sodankylään ja sieltä edelleen pohjoiseen Saariselän ja Ivalon kautta Inariin, tulevaisuudessa jopa aina Jäämerelle asti. Ajatus ei ole uusi, vaan se on ollut takavuosina esillä, mutta unohtunut sittemmin.

Viimeaikainen kehitys Lapissa on kuitenkin osoittanut, että teollisuuden, matkailun, ympäristön ja koko maan asuttuna pitämisen kannalta Pohjois-Suomi tarvitsee lähiaikoina merkittäviä panostuksia. Lappi on kansainvälisestikin tarkasteltuna poikkeuksellisen kiinnostavaa aluetta. Lappiin tehtävät panostukset, kunhan ne ovat tarpeeksi merkittäviä, hyödyttäisivät koko Suomea, joka on pakkautumassa yhä tiiviimmin etelän kasvukeskuksiin henkisen pahoinvoinnin samalla kasvaessa.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  31.10.20 lisäyksenä 500 000 euroa Keski- ja Pohjois-Lapin rautatien suunnitteluun.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Pentti Oinonen /ps
  • Raimo Vistbacka /ps
  • Pietari Jääskeläinen /ps
  • Pirkko Ruohonen-Lerner /ps
  • Pertti Virtanen /ps

​​​​