TALOUSARVIOALOITE 845/2009 vp

TAA 845/2009 vp - Kimmo Sasi /kok 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen musiikki-instituuttien valtionavustuksen korottamiseen

Eduskunnalle

Musiikki-instituuttien valtionavustusta on leikattu 1990-luvulla eikä sitä ole sen jälkeen palautettu entiselle tasolle. Musiikki-instituutteja on 5 kpl: Ikaalinen (harmonikka), Vaasa (ruotsinkielinen), Seinäjoki (rytmimusiikki), Kaustinen (kansanmusiikki) ja Helsinki (maailmanmusiikki).

Esimerkiksi Harmonikkainstituutti on alansa klusterin ydin: tutkii, arkistoi ja tuottaa materiaalia sekä järjestää koulutusta. Se on Suomen Harmonikkaliiton ja Kansainvälisen harmonikkaliiton keskustoimipaikka. Harmonikkainstituutti on keskeinen tekijä kansallisen kulttuurin säilyttämisessä ja edistämisessä. Toimintakenttä on laaja ja ulottuu suomalaisen tradition tallennuksesta monipuolisiin kansainvälisiin verkostoihin. Instituutin kokoelmat ovat tämän alan kattavimmat ja laajimmat jopa koko maailmassa. Taloustilanne on kuitenkin vuosi vuodelta kiristynyt ja ympärivuotinen toiminta on tullut uhatuksi.

Musiikki-instituuttien toiminta vaatii 120 000 euron lisäyksen määrärahoihinsa. Tällöin jokainen musiikki-instituutti saisi tuntuvan korotuksen, vaikka vieläkään ei saavutettaisi lamaa edeltävää tasoa.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  29.80.50 lisäyksenä 120 000 euroa musiikki-instituuttien valtionavustuksen korottamiseen.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Kimmo Sasi /kok

​​​​