TALOUSARVIOALOITE 945/2009 vp

TAA 945/2009 vp - Lenita Toivakka /kok ym.

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen Olavinlinnan katsomo-, katos- ja muiden rakenteiden korjaamiseen ja uusimiseen

Eduskunnalle

Suomen keskiaikaiset linnat ovat kansallisomaisuutta ja niiden tulee myös olla kansalaisten käytössä. Olavinlinna on kulttuurinähtävyys ja moniulotteinen rakennushistoriallinen muistomerkki. Linnassa on vuodesta 1967 lähtien järjestetty Savonlinnan Oopperajuhlat ja vuonna 2008 muutaman vuoden tauon jälkeen myös Savonlinnan Balettijuhlat.

Oopperajuhlilla ja Balettijuhlilla on matkailullisesti tärkeä merkitys niin Savonlinnan kaupungille kuin koko maakunnallekin. Jotta Savonlinnassa voidaan jatkossakin järjestää korkeatasoisia esityksiä, on linnan katsomo-, katos- ja esiintymislavarakenteiden ja niihin liittyvien aputilojen sekä valo- ja äänikaluston oltava hyvässä kunnossa. Nykyiset rakenteet on hankittu kahdeksan vuotta sitten nimenomaan oopperajuhlien tarpeisiin, mutta ne kaipaavat uusimista. Museovirastolla varoja ei ole.

Talousarvioon tulisikin lisätä riittävä määräraha, jotta Olavinlinnan katsomo-, katos- ynnä muut rakenteet saadaan korjattua ja uusittua. Tällöin turvataan linnan käyttö oopperajuhlien ja muiden tapahtumien pitopaikkana, joille linna antaa nyt ainutlaatuisen miljöön. Remontti on tarpeen myös turvallisuuden parantamiseksi.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille  29.80.75 lisäyksenä 900 000 euroa Olavinlinnan katsomo-, katos- ja muiden rakenteiden korjaamiseen ja uusimiseen.

Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

  • Lenita Toivakka /kok
  • Olli Nepponen /kok
  • Jari Leppä /kesk
  • Heli Järvinen /vihr
  • Katri Komi /kesk
  • Pauliina Viitamies /sd

​​​​