Yleistä
Sivistysvaliokunta korostaa, että usean valtion yhteiset infrastruktuuriverkostot ovat tehokas keino rakentaa yhdessä toisiaan täydentäviä tutkimusinfrastruktuuriresursseja ja siten edistää laajapohjaisesti korkeatasoisen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edellytyksiä. Niillä voidaan vahvistaa yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kesken, tehostaa tutkimusinfrastruktuurien yhteiskäyttöä sekä aktivoida yhteisiä investointeja. Näillä infrastruktuureilla tuetaan merkittävällä tavalla tutkijankoulutusta sekä tieteellisen osaamisen ja tietopääoman muodostumista ja hyödyntämistä.
Suomessa on vuodesta 2015 lähtien toiminut yksi eurooppalainen, hajautettuun ilmakehätutkimukseen keskittyvän tutkimusinfrastruktuuriverkoston päämaja ICOS-ERIC ja Suomi on kymmenen muun ERIC-muotoisen tutkimusinfrastruktuurin jäsen. ERIC-oikeushenkilömuotoisten tutkimusinfrastruktuurien lisäksi Suomi on jäsenenä 18 muussa kansainvälisessä tutkimusinfrastruktuurissa.
Sivistysvaliokunta pitää erittäin tärkeänä ja kannatettavana, että Suomi osallistuu Euro-BioImaging ERIC -verkoston toimintaan ja että verkoston kotipaikka on Suomessa. Valiokunta korostaa mahdollisuuksia osallistua jatkossa uusiin infrastruktuuriverkostoihin, joiden voidaan arvioida parantavan suomalaisen tutkimuksen laatua, tutkimusympäristöjemme vetovoimaisuutta ja maamme kilpailukykyä.
Eurooppalaiseen tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (ERIC) sovellettavasta yhteisön oikeudellisesta kehyksestä säädetään Euroopan unionin neuvoston asetuksella (EY) N:o 723/2009 (jäljempänä ERIC-asetus) myöhempine muutoksineen. ERIC-konsortioiden perustamisesta päättää Euroopan komissio hakemusten perusteella. Konsortio saa oikeushenkilöaseman komission perustamista koskevan päätöksen voimaantulopäivästä alkaen.
Hallituksen esityksellä Suomi varmistaa sen, että ERIC-asetuksen säännökset toteutetaan maassamme tehokkaasti. Euro-BioImaging ERICin osalta tämä tarkoittaa, että konsortion oikeushenkilöasema vahvistetaan Suomen lainsäädännössä ja että konsortiolle myönnetään verotusta koskeva vapautus.
Hallituksen esityksen perusteluista ilmenevistä syistä ja saamansa selvityksen perusteella sivistysvaliokunta pitää hallituksen esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Valiokunta ehdottaa lakiehdotuksen hyväksymistä muutettuna.
Euro-BioImaging ERIC -verkoston toiminnasta
Keskeisenä tavoitteena Euro-BioImaging ERIC -verkostossa on koota huipputason tutkimusinfrastruktuuri-kokonaisuus, joka tarjoaa koordinoidusti bioalojen ja lääketieteen kuvantamisteknologioiden palveluja. Se tuo merkittävän lisäarvon Euroopan tutkimuskentälle ja vahvistaa Euroopan johtajuutta kuvantamiseen perustuvassa biolääketieteellisessä tutkimuksessa ja kuvankäsittelytekniikoiden kehittämisessä. Lisäksi se luo merkittäviä mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja tieteiden väliseen yhteistyöhön.
Sivistysvaliokunta korostaa, että Euro-BioImaging ERIC -isännyys tukee Suomen korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta bio- ja lääketieteissä ja tukee esimerkiksi huomattavasti vireillä olevaa hanketta kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamiseksi. Konsortion isännyys voi mahdollistaa suomalaisille tutkijoille nykyistä parempia osallistumis-, koordinointi- ja johtamismahdollisuuksia kansainvälisissä hankkeissa ja aloitteissa ja voi lisätä moninkertaisesti mahdollisuuksia saada Suomeen alan kansainvälistä tutkimusrahoitusta. Lisäksi se tukee pysymistä alan laitteistojen teknologisen testauksen ja kehityksen kärjessä ja tarjoaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Valiokunta korostaa bio- ja lääketieteellisen kuvantamisen kehittymisen ja laajentuvan käytön merkitystä biotieteiden ja lääketieteen kehitykselle, esimerkiksi syövän kaltaisten sairauksien hoidossa.
Suomen rahoitusosuus
Euro-BioImaging ERICin vuosittainen jäsenmaksuista koostuva budjetti on jäsenmäärästä riippuen keskimäärin 1,5 miljoonaa euroa ensimmäisen viiden vuoden aikana. Suomen osuus jäsenmaksuilla kerättävästä budjetista on vuosittain keskimäärin 60 000 euroa. Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on vuonna 2015 sitoutunut maksamaan Suomen jäsenyydestä aiheutuvat jäsenmaksuosuudet.
Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt Turkuun sijoittuvan Euro-BioImaging ERIC -johtokeskuksen valmistelutyöhön yhteensä n. miljoona euroa vuosille 2015-2019. Samaan aikaan Turun yliopisto sekä Åbo Akademi ovat tukeneet hanketta yhteensä vajaalla puolella miljoonalla eurolla. Lisäksi tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoitusta kansallisen Euro-BioImaging ERIC -tutkimusinfrastruktuurin kehittämiselle yhteensä vajaat 4,8 miljoonaa euroa vuosille 2014—2020. Kansallisen toiminnan rahoittamisessa ovat olleet mukana Åbo Akademin ja Turun yliopiston lisäksi myös Helsingin ja Oulun yliopistot yhteensä runsaalla 2 miljoonan euron osuudella vuosina 2014—2020.