Församlingen sammanträder fyra gånger om året
Europarådets parlamentariska församling behandlar aktuella frågor och lägger fram initiativ, som sedan ligger till grund för ministerkommitténs beslut. Det är församlingen som tagit initiativ till de viktigaste konventionerna, däribland Europakonventionen (1950) och den europeiska sociala stadgan (1961). Debatterna i församlingen och rapporter och undersökningar har resulterat i att medlemsländerna ändrat sin nationella lagstiftning om bl.a. familj- och civilrätt, förvaltningsrätt, konsumentskyddsfrågor, bestämmelserna om försöksdjur, minoritetsrättigheter samt drog- och alkoholpolitik.
Den parlamentariska församlingen sammanträder fyra gånger per år, i januari, april, juni och september, till en veckolång session. Sessionerna hålls på Europarådets huvudkontor i Strasbourg, det s.k. Europapalatset (Palais de l'Europe). I början av sessionsperioden i januari väljer församlingen en president (talman) och 19 vice presidenter och tillsätter tio utskott. Presidenten, vice presidenterna och ordförandena för de politiska grupperingarna bildar församlingens presidium. Ledamöternas verksamhetsperiod börjar med en inledande session i januari och avslutas med den inledande sessionen året därpå.
Den parlamentariska församlingen har tio fackutskott. De behandlar bl.a. följande ämnesområden: politik, ekonomi- och utvecklingsfrågor, social-, hälsovårds- och familjefrågor, juridiska frågor inklusive mänskliga rättigheter, kultur, vetenskap och utbildning, miljö- och jordbruk, emigration och migration, flyktingar, befolkningsfrågor, jämställdhet mellan könen, Europarådets procedurfrågor samt granskning av medlemsländernas uppfyllande av sina åtaganden (det s.k. granskningsutskottet).
Församlingens president och vice presidenter bildar tillsammans med de politiska grupperingarnas ordföranden presidiet (den s.k. byrån). Det ständiga utskottet (Standing Committee) består av församlingens presidium samt fackutskottens, partigruppernas och de nationella delegationernas ordföranden och det sammanträder minst tre gånger per år. Ständiga utskottet fattar beslut då församlingen inte är samlad, alltså mellan sessionerna. Representanter för den parlamentariska församlingen och Europarådets beslutande organ, ministerkommittén, sammanträder i en gemensam kommitté (Joint Committee).
Finlands delegation har en ordinarie medlem och en suppleant i nio utskott och i deras underutskott. Dessutom har Finland två representanter i granskningsutskottet. Finlands delegation besluter inom sig om ledamots- och suppleantplatserna i utskotten.
Engelska och franska är de officiella språken i Europarådet. Europarådets huvudkontor samt ett sekretariat med 1 300 tjänstemän finns i Strasbourg i Frankrike.