Initiativrätt
Medborgarinitiativ
En grupp på minst femtiotusen röstberättigade finska medborgare har rätt att lägga fram ett initiativ till lagstiftning för riksdagen.
Ett medborgarinitiativ kan innehålla antingen ett lagförslag eller ett förslag till lagberedning. Initiativet kan också handla om att en gällande lag ska ändras eller hävas. Om ett initiativ läggs fram i form av ett lagförslag ska det innehålla en författningstext. Initiativet ska vara inriktat på en helhet och det ska alltid inbegripa en motivering.
Innan du lägger fram ett medborgarinitiativ bör du läsa den
gällande lagstiftningen och guiden
Lainkirjoittajan opas (på finska).
Invånarinitiativ
Enligt
23 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagarna ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.
Om antalet initiativtagare i en fråga som hör till fullmäktiges befogenhet motsvarar minst två procent av kommunens röstberättigade invånare, ska frågan tas upp till behandling i fullmäktige inom sex månader efter att den väcktes.
Europeiskt medborgarinitiativ
Ett
europeiskt medborgarinitiativ är ett sätt att be Europeiska kommissionen utarbeta ett lagförslag i en fråga som hör till något av EU:s befogenhetsområden. Exempel på sådana områden är miljöskydd, jordbruk, trafik och folkhälsan.
För att ett medborgarinitiativ ska kunna läggas fram måste en medborgarkommission grundas. Kommissionen ska bestå av minst 7 EU-medborgare, som är bosatta i minst 7 olika EU-länder. Medlemmarna i medborgarkommissionen ska vara tillräckligt gamla för att ha rätt att rösta i val till Europaparlamentet. Medborgarinitiativet ska undertecknas av sammanlagt minst en miljon medborgare som bor i minst 7 olika EU-länder (då EU består av 28 medlemsstater). Ett visst antal medborgare i varje land ska underteckna initiativet för att det ska godkännas.
Kommissionen behandlar initiativet grundligt. Inom tre månader efter det att initiativet har lämnats in händer detta:
- Kommissionen träffar organisatörerna så att de kan förklara närmare vad initiativet går ut på.
- Organisatörerna får möjlighet att presentera sitt initiativ vid en offentlig utfrågning i Europaparlamentet.
- Kommissionen ger ett officiellt svar där den förklarar vilka åtgärder som eventuellt kommer att föreslås med anledning av initiativet och varför. Om inga åtgärder kommer att vidtas ska även detta motiveras.
Svaret ges i form av ett meddelande. Ett meddelande är ett offentligt dokument som godkänts av EU-kommissionärerna och som offentliggörs på alla officiella EU-språk.
Kommissionen är inte skyldig att utarbeta ett lagförslag på basis av ett medborgarinitiativ. Om kommissionen bestämmer sig för att bereda ett lagförslag startar den normala lagstiftningsprocessen: kommissionen lägger fram sitt lagförslag för de lagstiftande institutionerna (Europaparlamentet och rådet, eller i vissa fall endast rådet). Lagen träder i kraft endast om de lagstiftande institutionerna godkänner förslaget.