​Besök riksdagen

De guidade visningarna av Riksdagshuset började igen i september 2022. ​​​​Bokningstjänsten för guidade visningarna​ är öppen:

Länk till bokningstjänsten (länken öppnas i en ny flik)​​

Förutom de guidade visningarna erbjuder vi också visningar på distans via Teams. Distansvisningen tar omkring 45 minuter. Bokningstjänsten för distansvisningarna​ i november och december är öppen:

​Länk till bokningstjänsten för distansvisningar (länken öppnas i en ny flik) ​

Du kan också bekanta dig med Riksdagshuset genom en virtuell 3D-visning. Börja 3D-visning här​.

Frågor angående guidningarna och distansvisningarna kan du ställa per e-post oppaat(at)riksdagen.fi eller per telefon 09 432 2027 (telefontid kl. 9.30​-11.30). Se också vanliga frågor om de guidade visningarna.​

Alla riksdagens plenum är öppna för allmänheten, liksom evenemangen i Infocentrum (ingång F) och Riksdagsbiblioteket (ingång C). En karta över ingångarna hittar du längst ner på sidan.​​

​​​Guidad visning för allmänheten

Anmäl dig till en guidad visning för allmänheten. Under den avgiftsfria visningen bekantar vi oss med Riksdagshuset och riksdagsarbetet.

Anmäl dig genom att klicka här

​Riksdagen stöder demokratiundervisningen i skolorna

Riksdagen stöder demokratiundervisningen i skolorna genom att reservera  guidningstiderna i maj för skolornas riksdagsbesök. Guidningstiderna för maj läggs bakom ett lösenord som ges endast till lärare. Läraren får lösenordet genom att be om det via e-post till oppaat(at)riksdagen.fi.

Följ plenum från läktaren

Du är välkommen att följa plenum från plenisalens läktare. Läktaren öppnas 15 minuter innan plenum börjar. Riksdagshusets ingång B är avsedd för besökare (se karta nedan). Ingången är tillgänglig. Alla besökare som kommer för att följa plenum måste genomgå säkerhetskontroll. Man får inte ta med sig mat eller dryck till läktaren.

Observera att dubbskor skadar den känsliga golvbeläggningen i Riksdagshuset. Vänligen byt om till andra skor eller använd skydd på dubbskorna.  ​​

Riksdagen samlas till plenum i regel tisdag och onsdag klockan 14.00, torsdag klockan 16.00 och fredag klockan 13.00. Torsdagens plenum inleds med en muntlig frågestund. ​

Att tänka på vid besök i riksdagen

Enklaste sättet att ta sig till riksdagen är att åka kollektivt. Sträckan från järnvägsstationen eller busstationen i Kampen är mindre än en kilometer till fots. Riksdagen har ingen gästparkering för privatbilar. Det finns Helsingfors stads avgiftsbelagda parkeringsplatser och privata parkeringshus i närheten av riksdagen.


ingång B är i nordöstra hörnet av byggnaden på Mannerheimvägen 

Riksdagshusets ordkarta hittar du här​​