​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ 

​Besök riksdagen

Du är välkommen att besöka Riksdagshuset genom att delta i en guidad visning. Alla riksdagens plenum är också öppna för allmänheten, liksom evenemangen i Infocentrum (ingång F) och Riksdagsbiblioteket (ingång C). ​På grund av det rådande coronaläget är dock plenisalens publikläktare, Infocentrum och Riksdagsbibioteket stängda tills vidare.

Skolor kan boka distansvisning via Teams 

På grund av coronaepidemin börjar de guidade visningarna i Riksdagshuset tidigast i juni 2021. I stället för de guidade visningarna erbjuder vi nu visningar på distans via Teams. Till en början kan vi erbjuda distansvisningar endast på finska, visningar på svenska kan bokas inom kort.

I början är distansvisningarna avsedda för grundskolor och skolor på andra stadiet. Senare öppnas tjänsten för alla besökargrupper. 

Läraren kan boka en visning vid lämplig tid för klassen. Om tiden i bokningskalendern inte passar kan du fråga efter en annan tid per e-post oppaat(at)riksdagen.fi​. Guidningen tar omkring 45 minuter.

Distansvisningar (på finska) kan bokas via länkarna nedan (Lyytiblanketten är på finska och öppnas i nytt fönster). 

Bokningsblankett 14.1​ kl. 10
Bokningsblankett 15.1 kl. 10
Bokningsblankett 18.1 kl. 10​
Bokningsblankett 1​.2 kl. 10
Bokningsblankett 2.2 kl. 10​
Bokningsblankett 3.2 kl. 10​
Bokningsblankett 4.2 kl. 10
Boknings​blankett 5.2 kl. 10
Bokningsblankett 15.2 kl. 10​
Bokningsblankett 16.2 kl. 10
Bokningsblankett 17.2 kl. 10
Bokningsblankett 18.2 kl. 10 ​
Bokningsblankett 19.2 kl.​ 10
Bokningsblankett 22.2 kl. 10
Bokningsblankett 23.2 kl. 10
Bokningsblankett 24.2 kl. 10
Bokningsblankett 25.2 kl. 10​
Bokningsblankett 26.2 kl. 10​
Bokningsblankett 1.3 kl. 10
Bokningsblankett 2.3 kl. 10
Bokningsblankett 3.3 kl. 10​

​De guidade visningarna fortsätter tidigast i juni 2021

På grund av det rådande coronaläget ordnas inga guidade visningarna i Riksdagshuset tills vidare. Vi tar inte heller för tillfället emot nya reserveringar.

I väntan på att de guidade visningarna fortsätter kan du bekanta dig med Riksdagshuset genom en virtuell visning. Börja din virtuella rundtur här​.

Frågor angående guidningarna kan du ställa per e-post oppaat(at)riksdagen.fi eller per telefon 09 432 2027 (telefontid kl. 9-11.30). Se också vanliga frågor om de guidade visningarna.​

​Riksdagen stöder demokratiundervisningen i skolorna

Riksdagen stöder demokratiundervisningen i skolorna genom att reservera  guidningstiderna i maj för skolornas riksdagsbesök. Guidningstiderna för maj läggs bakom ett lösenord som ges endast till lärare. Läraren får lösenordet genom att be om det via e-post till oppaat(at)riksdagen.fi.

Följ plenum från läktaren

Plenisalens publikläktare är stängd till vidare.

Kom och följ plenum från läktaren. Läktaren öppnas 15 minuter innan plenum börjar (ingång B). Ingången är tillgänglig för rörelsehindrade personer. Alla besökare som kommer för att följa plenum måste genomgå säkerhetskontroll. Observera att man inte får ta med sig mat och dryck genom säkerhetskontrollen.

Att tänka på vid besök i riksdagen

Enklaste sättet att ta sig till riksdagen är att åka kollektivt. Sträckan från järnvägsstationen eller busstationen i Kampen är mindre än en kilometer till fots. Riksdagen har ingen gästparkering för privatbilar. Det finns Helsingfors stads avgiftsbelagda parkeringsplatser och privata parkeringshus i närheten av riksdagen.

 

   ingång B är i nordöstra hörnet av byggnaden på Mannerheimvägen

Riksdagshusets ordkarta hittar du här