Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Läget vid östgränsen och Fortums Uniperaffär debatterades under frågestunden

Publicerad 23-09-2022 10:15

Läget vid östgränsen och Fortums Uniperaffär debatterades under frågestunden

Oppositionen frågade regeringen om läget vid östgränsen och turistvisum som beviljas åt ryssar under frågestunden i plenum på torsdagen den 22 september. Frågestundens andra stora ämne var Fortums Uniperaffär och statens ägarstyrningspolitik.

Oppositionens riksdagsgrupper tog de senaste dagarnas händelser och läget de orsakat vid östgränsen på tal. I frågorna krävdes regeringen på svar om när turistvisum ska sluta beviljas åt ryssar.

Statsminister Sanna Marin konstaterade i sitt svar att en ny bedömning av läget är tänkt att göras i snabb takt.

– Jag anser att finländska säkerhetsmyndigheter har skäl att göra en ny bedömning i det här förändrade läget. [...] För tillfället utreds det både vid Inrikes- och Utrikesministeriet hur vi med nationell lagstiftning kunde neka människor inträde till landet. [...] Regeringen har senast i dag behandlat ärendet mycket ingående tillsammans med tjänstemän, och tagit del av information om hur det förändrade läget påverkar helhetsbedömningen.

Oppositionen frågade också regeringen om Fortums Uniperaffär och statens ägarstyrning, vad gäller ansvaret för investeringsbeslutet.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen, som svarade på frågorna, sa att ärendet fortsatt kommer behandlas, men betonade att det nu är viktigt att trygga Fortums funktionsförmåga i alla lägen.

– Som ägarstyrningsminister har jag burit ansvar för att Fortums styrelse har varit medveten om statens vilja som majoritetsägare, då förhandlingar har förts om Uniper. Det här budskapet har varit klart. Det har varit att vi inte vill att Fortum i det här läget längre kapitaliserar Uniper. [...] Den här röran kommer ännu att städas upp, men stabiliseringspaketet behöver ännu verkställas. Det är tänkt att ske under det här året. Nu måste vi sörja för att Fortum i alla lägen har handlingskraft för att slutföra den här saken.

Alla frågestundens frågor och svar kan läsas i protokollet på riksdagens webbplats​

Frågestundens debatt kan ses i sin helhet på riksdagens webbsändningstjänst

Kategorier