4.1
De viktigaste förslagen
Enligt propositionen ska förplägnadsrörelser på det sätt som föreskrivs i 58 a § 1 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar också i fortsättningen iaktta de begränsningar som anges i paragrafen och med stöd av den i fråga om förplägnadsrörelsens öppettider, serveringstider för alkoholdrycker samt antalet kundplatser i och användningen för näringsverksamhet av förplägnadsrörelsens utrymmen inomhus. Om begränsningarna inte är nödvändiga i hela landet för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom, ska närmare bestämmelser om de områden där varje enskild skyldighet och begränsning ska tillämpas fortsättningsvis utfärdas genom förordning av statsrådet.
Enligt 2 mom. får en förplägnadsrörelse öppna för förplägnadsverksamhet för kunder tidigast klockan 6 och den ska stänga förplägnadsverksamheten för kunder senast klockan 23. Servering av alkoholdrycker i en förplägnadsrörelse får enligt alkohollagen inledas tidigast klockan 9 och ska avslutas senast klockan 22. Om de begränsningar som föreskrivs i momentet inte är nödvändiga för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom, utfärdas närmare bestämmelser om längre öppettider och serveringstider genom förordning av statsrådet.
Enligt bestämmelserna i det föreslagna 58 a § 3 mom. får i förplägnadsrörelsens utrymmen inomhus eller en del av dem samtidigt vistas högst hälften av det största antal kunder eller personer som anges i det i 18 § i alkohollagen avsedda serveringstillståndet för utrymmena eller delen av utrymmena eller, om förplägnadsrörelsen inte har serveringstillstånd, i en projektbeskrivning som har godkänts i enlighet med de bestämmelser om byggnaders brandsäkerhet som har utfärdas med stöd av 117 b § i markanvändnings- och bygglagen (132/1999) och de bestämmelser om säkerhet vid användning av byggnader som har utfärdats med stöd av 117 d och 117 k § i den lagen. Den som utövar förplägnadsverksamhet ska fortsatt se till att kundernas vistelse ordnas tillräckligt glest och att kundplatserna är belägna tillräckligt långt från varandra. Närmare bestämmelser om skyldigheterna i anknytning till kundernas vistelse och placeringen av kundplatser samt om begränsning av antalet kundplatser i förplägnadsrörelsens utrymmen inomhus och utomhus utfärdas genom förordning av statsrådet. Om det för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom inte är nödvändigt att tillämpa det maximiantal kunder som föreskrivs i momentet, utfärdas bestämmelser om ett högre maximiantal kunder genom förordning av statsrådet.
Enligt bestämmelserna i 4 mom. ska den som utövar förplägnadsverksamhet utöver det som föreskrivs i livsmedelslagen se till att förplägnadsrörelsens lokaler och ytor rengörs. Den som utövar förplägnadsverksamhet ska se till att kunderna får möjlighet att rengöra händerna och ge kunderna instruktioner om hur man kan hålla ett tillräckligt avstånd och rengöra händerna. Genom förordning av statsrådet utfärdas också i fortsättningen närmare bestämmelser om rengöring av förplägnadsrörelsens lokaler och ytor, om ordnande av möjlighet att rengöra händerna och om de instruktioner som ska ges kunderna.
Enligt bestämmelserna i 58 a § 5 mom. ska den som utövar förplägnadsverksamhet göra upp en skriftlig plan för hur rörelsen genomför de skyldigheter och begränsningar som föreskrivs i fråga om dess verksamhet och användningen av rörelsens utrymmen inomhus och utomhus. Planen ska på begäran visas upp för regionförvaltningsverket och för den polis som utövar tillsyn enligt 11 § i lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet. Planen, med undantag av personuppgifter som ingår i den, ska hållas framlagd för kunderna i förplägnadsrörelsen. Närmare bestämmelser om innehållet i planen för genomförande av skyldigheterna och begränsningarna och om hur planen ska göras upp och hållas framlagd utfärdas genom förordning av statsrådet.
Begränsningarna enligt 2 och 3 mom. i paragrafen gäller inte personalrestauranger och inte heller försäljning av mat och dryck för avhämtning.
Enligt 58 b § 1 mom. ska regionförvaltningsverket övervaka fullgörandet av de skyldigheter och iakttagandet av de begränsningar som anges i 58 a § och i bestämmelser som utfärdats med stöd av den. Om det observeras brister eller missförhållanden i fullgörandet av skyldigheterna eller iakttagandet av begränsningarna, kan regionförvaltningsverket förelägga förplägnadsrörelsen att avhjälpa bristerna eller missförhållandena. När föreläggandet meddelas ska det sättas ut en tid inom vilken de behövliga åtgärderna ska vidtas. Om bristerna inte har avhjälpts inom utsatt tid eller om skyldigheterna har åsidosatts på ett väsentligt sätt, kan regionförvaltningsverket bestämma att förplägnadsrörelsens förplägnadsverksamhet omedelbart ska avbrytas och att rörelsen ska hållas stängd för kunder högst en månad.
Enligt 2 mom. ska polisen vid behov på regionförvaltningsverkets begäran ge handräckning för att genomföra tillsynen och stänga en förplägnadsrörelse enligt 1 mom.
Enligt 3 mom. i paragrafen ska statsrådet noggrant följa upp huruvida de i 58 a § 1 mom. avsedda förutsättningarna för begränsningar fortsatt föreligger. Om förutsättningarna inte längre uppfylls, ska statsrådet utan dröjsmål vidta åtgärder för upphävande av 58 a § och de bestämmelser som hänför sig till den. Om de begränsningar som det föreskrivs om med stöd av 58 a § 3 mom. inte längre är nödvändiga i vissa områden eller i den föreskrivna omfattningen, ska statsrådet utan dröjsmål vidta åtgärder för att ändra statsrådets förordning.
Det föreskrivs dessutom i 91 § 1 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar att beslut enligt 58 b § får verkställas genast även om de överklagas.
Alla de föreslagna begränsningarna grundar sig på det faktum att coronavirussjukdomen smittar lättare i sådana situationer där människor tillbringar sin fritid under lång tid och i trånga lokaler där många människor är i nära kontakt med varandra. Förplägnadsrörelser är enligt såväl internationella som nationella erfarenheter sådana lokaler som utgör en risk för smittspridning.
Eftersom coronaviruset i huvudsak sprider sig genom droppsmitta – och eventuellt också genom att människor inandas aerosolpartiklar i luften – kan sjukdomen sprida sig just till följd av fysisk närhet mellan kunderna och också via ytor och bestick i lokalerna. Ju längre tid och ju närmare varandra människor vistas i samma utrymmen inomhus, desto större blir smittrisken.
I förslaget föreskrivs det om förplägnadsrörelsernas allmänna skyldigheter i fråga om placeringen av kunderna och upprätthållandet av ett tillräckligt avstånd mellan kunderna samt skyldigheter som gäller hygien. Syftet med dessa skyldigheter liksom med de skyldigheter som gäller planering av verksamheten är att säkerställa en sådan grundläggande säkerhetsnivå inom förplägnadsverksamheten som förhindrar att den smittsamma sjukdomen sprider sig under den tid epidemin pågår. I alla situationer gäller t.ex. en allmän skyldighet att se till att det är tillräckligt stora avstånd mellan kunderna.
En betydande del av de sociala kontakterna i förplägnadsrörelser har samband med alkoholbruk. Berusningskonsumtion är ett typiskt drag i finländarnas alkoholbruk nattetid, både i hemmen och på serveringsställen. Berusning minskar hämningar och försämrar omdömesförmågan, vilket kan leda till försummelse av försiktighetsåtgärder, såsom säkerhetsavstånd och handhygien. Enligt vad man för närvarande vet sprider sig coronaviruset effektivare vid högröstat tal och ropande än det gör vid tal i ett lugnare röstläge. Risken för spridning kan i sådana situationer vara hög, även om avståndet till den person som sprider viruset är flera meter. Syftet med de begränsningar som gäller förplägnadsrörelsernas öppethållnings- och serveringstider är att begränsa kundernas vistelse i lokalerna när de är som mest utsatta för smitta och spridning både inom- och utomhus just under kvälls- och nattetid då det är typiskt för dem att inta alkoholdrycker tillsammans eller då förplägnadsrörelsernas kunder i allmänhet kan vara berusade. Regleringen av förplägnadsrörelsernas öppettider sammanhänger med serveringstiden för alkohol på så sätt att kunderna ska ha en timmes tid på sig att lämna lokalerna efter det att serveringen upphört och inte kunna återvända senare för att tillbringa ytterligare tid där.
Syftet med att begränsa antalet kunder i restauranglokalerna är att säkerställa att spridningen av den smittsamma sjukdomen kan förhindras genom tillräckliga avstånd mellan kunderna och samtidigt begränsa antalet kunder och sociala kontakter i lokalerna. Situationer där många samtidigt utsätts för smitta försvårar spårningen och försättandet i karantän av de exponerade, vilket kan utgöra en betydande risk för en upptrappning av epidemin. Användningen av restaurangernas utrymmen utomhus minskar dessutom betydligt samtidigt som epidemin har tagit ny fart.
På samma sätt som för närvarande föreslås det ett förfarande enligt vilket statsrådet ska se till att de begränsningar som nämns ovan används bara i den utsträckning och i de regioner där det är nödvändigt för att dämpa spridningen av epidemin i regionerna i fråga.
4.2
De huvudsakliga konsekvenserna
Ekonomiska konsekvenser
Vilka konsekvenser de begränsningar som det är fråga om i propositionen har för utövningen av förplägnadsverksamhet har beskrivits i regeringens proposition RP 72/2020 rd. Vid det här laget finns det redan fyra månaders erfarenhet av att tillämpa bestämmelserna.
Begränsningarna påverkade ännu i juni förplägnadsrörelsernas verksamhetsförutsättningar i mycket negativ bemärkelse. Enligt kreditkortsuppgifter var förplägnadsrörelsernas försäljning till inhemska kunder så sent som i början av juni 2020 mellan 20 och 40 procent lägre än 2019. Efter det att begränsningarna lindrats var försäljningen i slutet av juni och i början av juli bara 5 procent lägre än året innan. Efter det att begränsningarna upphörde steg försäljningen temporärt något över fjolårets nivå, men sjönk sedan och hade i slutet av augusti återgått till samma nivå som 2019. (Suomi, Robert m.fl. (2020): Koronamittari: Korttimaksujen kasvu pysähtynyt. Nordea 16.9.2020, på finska).
Under sommaren har de viktigaste begränsningarna frångåtts och de begränsningar som kvarstår är huvudsakligen av relativt allmän natur. Av dessa uppgifter kan man med vissa reservationer dra slutsatsen att de allmänna hygienkraven och kraven på kundanvisningar inte inskränker näringsverksamheten, åtminstone inte i någon betydande utsträckning.
Enligt Turism- och Restaurangförbundet rf har det i bestämmelserna tagits hänsyn till branschens särdrag och praktiska verksamhet. Restaurangbranschen har anpassat sig väl till lagstiftningen och ansvarsfullt agerande restauranger har tillämpat den egenkontroll som ansluter sig till bestämmelserna.
Förslaget har olika konsekvenser för förplägnadsrörelsen beroende på om det är fråga om en restaurang, ett café, en bar, en nattklubb eller en matkiosk som i huvudsak serverar take away-mat.
För caféerna möjliggör förslaget i praktiken normala öppettider också i fortsättningen, men maximiantalet kunder kan vara begränsat. Det är möjligt för restaurangerna att erbjuda kunderna lunchservering och normal servering också kvällstid, men också där kan maximiantalet kunder vara begränsat. De största ekonomiska konsekvenserna har propositionen för sällskapsrestaurangernas, pubarnas, barernas och nattklubbarnas verksamhet. Om serverings- och öppettiderna begränsas i betydande omfattning innebär propositionen i praktiken att verksamheten i sådana förplägnadsrörelser vars affärsverksamhet infaller uteslutande under natten är så gott som helt och hållet förhindrad.
Förplägnadsrörelsernas försäljning av mat till sänkt mervärdesskattesats omfattar enligt skatteuppgifterna cirka 73 procent av hela förplägnadsbranschens omsättning. Största delen av den resterande 27 procenten har utgjorts av försäljning av alkohol. Detta är vanligen sådan försäljning som sker kvällstid och under natten.
Bedömningen av de ekonomiska konsekvenserna av i lag föreskrivna begränsningar av förplägnadsverksamhet försvåras i synnerhet av att covid-19-epidemin har påverkat hela näringslivet och konsumenternas beteende. Verksamhetsförutsättningarna i branschen påverkas också av många andra begränsningar som baserar sig på bestämmelser och rekommendationer och ändringarna av dem. Omsättningen för verksamhetsställena inom inkvarterings- och förplägnadsverksamheten uppgick enligt bedömningar till ca 8,3 miljarder euro 2019. Under 2020 stannar omsättningen på ca 5,8 miljarder euro (-30 %). Omsättningen kommer inte upp ens i närheten av 2019 års nivå förrän tidigast 2022.
Konsekvenser för myndigheterna
Tillsynen över begränsningarna och skyldigheterna inom förplägnadsverksamheten har under ungefär fyra månader ingått i de regionala förvaltningsmyndigheternas uppgifter. Regionförvaltningsverken sköter många av den statliga regionförvaltningens uppgifter. Enligt 12 § 1 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar ska regionförvaltningsverken inom sina verksamhetsområden övervaka att bekämpningen av smittsamma sjukdomar är lagenlig och sköta anknytande styrning. Till regionförvaltningsverkens uppgifter hör också att fatta de beslut om begränsningar som avses i 58 § i lagen om det behövs inom flera kommuners område. Enligt 60 § 1 mom. i alkohollagen övervakar regionförvaltningsverken dessutom inom sitt verksamhetsområde detaljhandeln med och serveringen och marknadsföringen av alkoholdrycker.
Regionförvaltningsverken har i huvudsak övervakat att skyldigheterna och begränsningarna iakttas vid sidan av tillsynen över att alkohollagen följs. Även om regionförvaltningsverken i praktiken inte har tilldelats några tilläggsresurser, har övervakningen genomförts på ett utmärkt sätt genom framförallt råd och anvisningar. Största delen av förplägnadsrörelserna har vidtagit åtgärder för att förhindra spridningen av den smittsamma sjukdomen också av den orsaken att kunderna förutsätter att deras egen säkerhet säkerställs. De missförhållanden som upptäckts har gällt t.ex. brister i eller avsaknad av planer och i någon mån också otillräckliga avstånd mellan kunderna. Regionförvaltningsverken klarar därmed tills vidare och temporärt av dessa tilläggsuppgifter.
Konsekvenser för medborgarna
Med beaktande av det sätt på vilket viruset sprids är det fortfarande viktigt att minska den fysiska närheten mellan människor. Trots att det är mycket svårt att på förhand fastställa vilken effekt införande eller ändring av en enskild begränsning har på epidemins framfart och på ändringen i reproduktionstalet, bedöms hälsokonsekvenserna av begränsningarna i detta förslag vara positiva.