(1)Talmanskonferensen föreslår att det till riksdagens arbetsordning fogas temporära bestämmelser med stöd av vilka riksdagen vid en synnerligen allvarlig pandemi kan besluta om en möjlighet att verkställa omröstning i plenum på distans och om en möjlighet för utskotten att sammanträda och fatta beslut på distans.
(2)Bestämmelser om utskottets distansmöte och distansröstning i plenum som i sak motsvarar de bestämmelser som nu föreslås var i kraft 1.11.2020—30.9.2021. På utskottsarbetet tillämpades 14.4—31.5.2021 i enlighet med riksdagens beslut bestämmelserna i riksdagens arbetsordning om utskottets distansmöte (TKF 1/2021 rd, GrUB 7/2021 rd).
(3)Grundlagsutskottet har betonat att det är ytterst viktigt med tanke på hela statsskicket att trygga funktionsförmågan hos det högsta statsorganet, riksdagen, under den pågående coronaepidemin (GrUB 23/2020 rd, s. 3). Enligt utskottet motiveras behovet av regleringen av formbundenhetskraven i riksdagens arbete. Utskottet menar att man inte av bestämmelserna i grundlagen dra den slutsatsen att de absolut skulle kräva att ledamöterna är fysiskt närvarande till exempel i utskotten, utan det väsentliga är att ledamöterna har lika möjlighet att delta i behandlingen av ett ärende (GrUB 13/2021 rd, stycke 4, GrUB 23/2020 rd, s 3). Enligt utskottet får riksdagens verksamhetsformer i princip inte ens under undantagsförhållanden grunda sig enbart på överenskommelser mellan riksdagsgrupperna eller inofficiell praxis i stället för på grundlagen, arbetsordningen eller de allmänna anvisningar som talmanskonferensen utfärdar med stöd av riksdagens arbetsordning (GrUB 23/2020 rd, s. 3). Det är således motiverat att bestämmelser om hörande på distans och omröstningar på distans utfärdas i riksdagens arbetsordning. Grundlagsutskottet har ingenting att anmärka mot sakinnehållet i bestämmelserna.
(4)Ändringarna i riksdagens arbetsordning avses träda i kraft vid ingången av riksdagens vårsession 2022 och gälla till utgången av 2022. Utifrån den information som nu finns tillgänglig är det svårt att bedöma om det finns ett nödvändigt behov av att tillämpa bestämmelserna exempelvis under höstsessionen 2022. Eftersom nödvändigheten av att tillämpa bestämmelserna bedöms uttryckligen när beslut fattas om tillämpningen, finns det dock enligt grundlagsutskottet inget hinder för den nu föreslagna giltighetstiden. Utskottet föreslår också att det ska övervägas om riksdagens arbetsordning bör innehålla sådana bestämmelser om distansarbete i riksdagen under exceptionella förhållanden som gäller tills vidare och som blir tillämpliga på basis av ett separat beslut, exempelvis bestämmelser av den karaktär om nu föreslås.
(5)Enligt grundlagsutskottets uppfattning finns det förutsättningar för att tillämpa bestämmelserna i fråga om utskottens distansmöten. Det nuvarande epidemiologiska läget och den dominerande omikronvarianten som sprids lätt kan leda till en situation där många riksdagsledamöter har insjuknat eller utsatts för viruset. Utskotten är enligt 35 § 3 mom. i grundlagen beslutföra när minst två tredjedelar av medlemmarna är närvarande, om inte ett högre antal föreskrivs för något särskilt ärende. Insjuknande och exponering kan således hindra riksdagens utskott från att fatta beslut.
(6)Enligt den föreslagna 80 a § fattar riksdagen beslut om tillämpningen av bestämmelserna om distansarbete under exceptionella förhållanden på förslag av talmanskonferensen, som har understötts av minst två tredjedelar av de avgivna rösterna, och efter att ha inhämtat grundlagsutskottets ställningstagande i frågan. I det här sammanhanget är det grundlagsutskottets uppgift att bland annat bedöma om de rättsliga förutsättningarna för regleringen uppfylls (GrUB 23/2020 rd, s. 4).
(7)Grundlagsutskottet anser det vara viktigt att riksdagens funktionsförmåga i den rådande situationen kan tryggas genom bestämmelser om utskottets distansmöten som kan tillämpas så snart som möjligt. Utskottet föreslår därför att regleringen kompletteras med en övergångsbestämmelse enligt vilken bestämmelserna om utskottets distansmöte tillämpas utan iakttagande av det förfarande som föreskrivs i 80 a § fram till utgången av februari 2022. Grundlagsutskottet anser att betydelsen av den reglering som nu föreslås bli direkt tillämplig med stöd av övergångsbestämmelsen och som i sak är begränsad och som ytterligare kräver beslut av respektive utskott om hur sammanträdena ska ordnas inte nödvändigtvis förutsätter att beslutsfattandet binds till ett förslag som talmanskonferensen har lagt fram med stöd av kvalificerad majoritet (jfr GrUB 23/2020 rd, s. 5). Med stöd av övergångsbestämmelsen kan bestämmelserna om utskottens distansmöten tillämpas fram till samma tidpunkt som de undantagsförfaranden för riksdagsverksamhet som talmanskonferensen godkänt den 25 januari 2022 (PmNP 140/2021 vp, § 2).
(8)Enligt den föreslagna 80 b § är det tillåtet att delta i eller vara närvarande vid ett utskottssammanträde med hjälp av it-utrustning och förbindelser som talmanskonferensen godkänt. Grundlagsutskottet föreslår att sådana redskap och förbindelser under övergångsbestämmelsens tillämpningstid är utrustning och förbindelser som godkänts för hörande av sakkunniga på distans enligt 37 a § i riksdagens arbetsordning (PmNP 101/2021 vp, § 3).