​Demokratian polku 14

Kansanvallan muisti

Kansanvaltaan kuuluu, että kansalaiset pääsevät vapaasti tutustumaan pitkän demokratiakehityksensä keskeisiin dokumentteihin. Suomalaisen kansakunnan monisatavuotinen muisti on tallennettu Kansalliskirjaston kirja- ja sanomalehtikokoelmiin, Kansallisarkiston asiakirjalähteisiin ja kirjallisuuden seurojen käsikirjoituksiin. Näissä tutkijasaleissa voi sukeltaa kansakunnan juurille ja kokea kansanvallan poliittisen ja sivistyksellisen jatkuvuuden.

Kansalliskirjaston kokoelmat Unioninkadulla ovat karttuneet 300-vuotisen vapaakappaleoikeuden ansiosta. Sen mukaan jokainen kotimainen kustantamo on velvoitettu luovuttamaan painamiaan teoksiaan kirjastolle. Siten on syntynyt myös Venäjän yhteyden aikana ulkomaalaisia houkutteleva Slaavilainen kokoelma.

Kansallisarkiston kokoelmia on kartutettu keskiajalta saakka. Kokoelman perustana on 200 vuotta sitten Haminan rauhansopimuksen ehtojen mukaan Tukholmasta Suomeen siirretty aineisto.

Hallituskadulla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talossa ovat talletettuina Elias Lönnrotin keräämät runot, joista Kalevala on toimitettu. Korttelin toisessa päässä Rauhankadulla Svenska litteratursällskapetin arkistoista löytyvät puolestaan J. L. Runebergin käsikirjoitukset.