Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa puhemies! Elintarvikeskandaalit maailmalla ovat lisääntyneet.
Muistamme Kiinan melamiinit, Belgian, Hollannin ja Saksan pcb-jäämät,
Italian dioksiinimozzarellat sekä nyt viimeksi Irlannin
dioksiinipossut. Minä ennakoin tämän
olevan vasta jäävuoren huippu siitä,
mitä on tulossa. Jos ruuan tuotannon ainoana kriteerinä on
tuottaa mahdollisimman halpaa ruokaa kasvottomille markkinoille,
seurauksena on moraalikato. Missä välistäveto
vain kannattaa ja on mahdollista, siellä sitä tehdään.
Jos eläimet suostuvat syömään
ravinnepitoista viemärijätettä eikä siitä jää kiinni, niin
etiikasta piittaamattomat, ahtaalle vedetyt ulkomaiset tuottajat
toimivat näin. Jos jalostusarvoa voidaan lisätä kepulikonstein
olemattomalla riskillä, niin ahne jalostaja ottaa riskin.
Business is business. Meidän suomalainen, säännöksille kuuliainen
luterilainen toimintatapamme on muualla perin vieras.
Arvoisa ministeri Anttila, miten saamme säilytettyä jatkossakin
suomalaisen eettisen ja moraalisen tavan tuottaa ruokaa ja miten
kuluttajat voisivat paremmin saada tietoa tästä suomalaisesta
tuotantotavasta, esimerkiksi maailman ainoasta salmonellavapaasta
possusta?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Ed. Kalmarin kysymys on mitä ajankohtaisin
juuri johtuen näistä skandaaleista, jotka olemme
kohdanneet. Tässä Irlannin sianlihatapauksessahan
kysymys on rehusta. Siis ongelma syntyi siitä, että rehun
joukossa oli ainesta, josta sitten tämä korkea
dioksiinipitoisuus on peräisin.
Suomessa nyt kuitenkin on elintarviketurvallisuusvirasto Evira
perustettu nimenomaan elintarviketurvallisuutta varten, meillä on
lainsäädäntö kunnossa, niin
elintarvikelaki kuin rehulakikin, ja meillä järjestelmät
toimivat.
Mutta kysymys on sitten siitä, miten me jatkossa voisimme
entistä enemmän varmistua siitä, että Suomeen
tuotava ruoka on mahdollisimman turvallista ja hyvää,
koska tiedämme, että olemme vapailla markkinoilla,
ja silloin on tietysti kysymys tästä ensisaapumispaikkavalvonnasta,
joka pitää hoitaa kunnolla niin, että mihin se
tuontierä ensimmäisenä tulee, siellä se
valvotaan. Sitten toinen kysymys kuluttajien tiedonsaannista menee
elinkeinoministeri Pekkarisen sektorille, joka koskee elintarvikkeiden
päällysmerkintöjä. Siitähän
on istunut työryhmä ja sitä puolta pitää kehittää,
koska kuluttajilla pitää olla oikeus saada enemmän
tietoa jatkossa.
Pertti Hemmilä /kok:
Arvoisa puhemies! Todellakin Irlannista on myös Suomeen
tuotu sianlihaa ja naudanlihaa viimeisten kuukausien aikana. Sitä ei
tiedetä, onko se ollut myrkyllistä. Kysyisin nyt
ministeri Anttilalta, kun te vastaatte elintarviketurvallisuudesta
Suomessa:
Onko tässä tapauksessa ja näissä elintarviketurvallisuuskysymyksissä yleensäkin
valvonta täällä riittävän
toimivaa, onko valvonnan resurssit kohdistettu oikein? Nimittäin
meistä suomalaisista, varsinkin viljelijäväestöstä,
tuntuu usein, että meitä valvotaan hieman liikaakin
ja turhan päiten.
Toinen asia on nämä alkuperämaamerkinnät, ovatko
ne asiat järjestyksessä ja kunnossa, niin kuin
pitää, koska suomalaiset kuluttajat arvostavat
kotimaassa tuotettua ruokaa? Ylipäätään,
uskallammeko me turvallisin mielin nauttia joulupöydän
antimia, ministeri Anttila?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Puhemies! Ihan tähän viimeiseen kysymyksen
osaan ed. Hemmilälle totean, että aivan turvallisin
mielin voidaan syödä suomalaista joulukinkkua,
se on ihan tosiasia, koska meillä rehuasiat ovat kunnossa,
meillä valvonta on kunnossa. Suomessa toimii pellolta pöytään
-laatujärjestelmä, joka kymmenen vuotta on tehnyt työtä sen
eteen, että suomalaisen elintarvikkeen laatu varmistetaan
ketjun jokaisessa osassa, ja sillä me olemme saavuttaneet
myöskin kuluttajien luottamuksen.
Mutta siinä, miten jatkossa saadaan riittävät valvontaresurssit,
on kysymys siitä, että se ensisaapumispaikkavalvonta,
joka valvoo sen ulkomaisen tuotteen tulon tänne, on varmasti
se, jonka osalta meidän nyt pitää katsoa,
toimiiko se todella niin kuin sen pitää toimia.
Ehkä siellä voi myös resurssipulaa olla.
Sitten alkuperämaamerkinnät liittyvät
myöskin tähän sarjaan, kuten äsken
totesin ed. Kalmarin kysymykseen elintarvikkeitten päällysmerkintöjen
osalta. Meidän pitää jatkossa voida esimerkiksi
lihasta, joka on marinoitu, saada selville myöskin sen
alkuperämaa eikä niin, että sen marinoinnin
takia sen lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa. Tässä on
kysymys kuluttajille kuuluvista perusoikeuksista.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Tässä tämä ongelmakenttä on
tullut varsin hyvin kartoitettua ja Suomen hyvä elintarviketurvallisuustilanne.
Mutta, arvoisa ministeri, tähän liittyy myöskin
ylikansallisten signaalien käyttömahdollisuus.
Jos maassa, jossa oma valvonta on keskeisessä asemassa,
niin kuin tässä on tullut hyvin esille, me täällä sanktioisimme
tämmöisen rikoksen elintarviketurvallisuustilanteessa,
niin sen markkinointi muualle Euroopan unioniin saattaisi olla varsin
tehokas konsti korostaa sitä, että elintarviketurvallisuusvalvonnan
pitää olla myöskin muissa EU-maissa kunnossa.
Onko tässä ajateltu tehtävän
jotakin?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Euroopan unionissahan toimii Efsa, joka on
tämä elintarviketurvallisuusvalvontaviranomainen,
joka sitten ohjeistaa nimenomaan jäsenmaiden vastaavia
viranomaisia. Se on varmasti se oikea foorumi, jossa sitten pitäisi
käsitellä tämän tyyppistä rikoksen asetelmaa,
josta ed. Pulliainen kysymyksessään mainitsi.
Tässä sitten pitää tehdä yhteistyötä tietysti
oikeusministeriön suuntaan, jolle kuuluvat nämä asiat
taas, kun puhutaan rikosoikeudellisista asioista.