Näin eduskunta toimii​

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.​​

Tietoa eduskunnan​ tehtävistä ja toiminnasta​

Eduskunta säätää Suomessa kaikki lait ja päättää valtion talousarviosta. Eduskunta myös valitsee pääministerin ja valvoo hallituksen toimintaa. Lisäksi eduskunta hyväksyy tärkeimmät Suomea sitovat kansainväliset sopimukset ja vaikuttaa Euroopan unionin asioihin.​

Eduskunnan tehtävät​

Vierailut ja tutustuminen Eduskuntataloon koronaepidemian aikana

Eduskuntatalossa ei koronaepidemian aikana järjestetä opastettuja vierailuja, eikä yleisöä oteta täysistuntosalin lehtereille. Toistaiseksi sekä yleisölehterit että Kansalaisinfo on suljettu, mutta täysistuntoja voi seurata verkkolähetyksinä.

Opastettujen eduskuntavierailujen tilalle tarjotaan nyt etävierailuja Teams-yhteyden välityksellä.​

Normaalisti eduskunnassa järjestetään tapahtumia kuten avoimet ovet, näyttelyt, luennot ja koulutukset. Lisäksi eduskunta on mukana muiden järjestäjätahojen tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Koronaepidemian aikana tapahtumia ei järjestetä.

Asiantuntijaksi eduskuntaan saapuva saa etukäteen asiantuntijakutsun, joka sisältää tarkemmat ohjeet kuulemistilaisuuteen ilmoittautumisesta ja saapumisesta sekä mahdollisesti myös muita asia- ja valiokuntakohtaisia lisäohjeita. Tarkempia ohjeita voi tarvittaessa tiedustella myös kutsussa mainitulta taholta.

Varaa Teams-opastuksia
Ohjeita asiantuntijaksi eduskuntaan saapuville

​Kysy e​duskunnasta ja ota yhteyttä

Eduskuntatiedotus ja Eduskunnan kirjaston tietopalvelu palvelevat kansalaisia, tutkijoita ja median edustajia eduskuntaan​​ liittyvissä kysymyksissä.

Eduskuntatiedotuksesta voit kysyä esimerkiksi ajankohtaisista eduskunnassa käsittelyssä olevista asioista. Eduskunnan kirjaston tietopalvelu auttaa oikeudellista tietoa, yhteiskuntatietoa ja eduskuntatietoa koskevissa tiedontarpeissa. Kirjaston asiantuntijat tekevät tiedonhakuja näiltä aihealueilta sekä kansainvälisten järjestöjen ja EU:n aineistoista.

Eduskunnan kirjaston kokoelmat, palvelut ja asiantuntemus ovat kaikkien käytettävissä. 

Esitteet ja opetusaineistot

​Eduskunta julkaisee painettuna sekä pdf-muodossa esitteitä, joissa kerrotaan eduskunnan toiminnasta. Painettuja esitteitä saat Pikkuparlamentin Kansalaisinfosta (suljettu koronaepidemian takia).

Nuorten eduskunta -sivustolle kootaan eduskuntaan liittyvää opetusaineistoa kouluja varten. Sivustolta löytyy tietoa demokratiasta ja kansanvallan historiasta sekä lainsäädännön kulkua avaavan Näin lakeja tehdään Suomessa -osion. Sivusto toimii myös Nuorten parlamentin kotisivuina​, joilta löydät tarkempaa tietoa Nuorten parlamentin täysistunnoista ja muusta toiminnasta.

Esitteet ja opetusaineistot
Nuorten eduskunta -sivusto​