Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääaiheena Venäjän hyökkäyssota

Julkaistu 30.6.2022 9.40
Kansanedustajat äänestävät kättä nostamalla Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa.

​Etyj​in parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunto järjestettiin vuonna 2015 Finlandia-talolla.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääaiheena Venäjän hyökkäyssota

​Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen vaikutukset Euroopan turvallisuuteen hallitsevat keskusteluja, kun Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansanedustajat kokoontuvat Ison-Britannian Birminghamiin 2.–6. heinäkuuta. Täysistunnossa käsitellään myös muita Etyj-alueen konflikteja esimerkiksi Georgiassa, Valko-Venäjällä, Transnistriassa ja Vuoristo-Karabahissa sekä Afganistanin tilanteen heijastusvaikutuksia.

Kokouksen alkupäiviä värittänee keskustelu Ison-Britannian viranomaisten määräämistä maahantulorajoituksista venäläisille ja valkovenäläisille Etyj-parlamentaarikoille. Venäjä on esittänyt kirjallisen vastalauseensa maahantulokieltoon, ja aihe noussee keskusteluun heti lauantaina pysyvän komitean kokouksessa. Samassa kokouksessa päätetään, mitä lisäaihe-ehdotuksia täysistunto ottaa käsittelyynsä.

Yleiskokous valitsee myös itselleen puheenjohtajan ja neljä varapuheenjohtajaa täysistunnon päätöspäivänä 6. heinäkuuta. Yleiskokouksen puheenjohtajan paikalle on kaksi ehdokasta: nykyinen puheenjohtaja Margareta Cederfelt Ruotsista ja kansanedustaja Kari Henriksen Norjasta. Pia Kauman (kok.) viime kesänä alkanut varapuheenjohtajakausi jatkuu vuoteen 2024 asti.

​Eduskunnasta Birminghamin kokoukseen osallistuvat Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.), varapuheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Inka Hopsu (vihr.), Pia Kauma ja Arto Pirttilahti (kesk.).

Maailman laajapohjaisin alueellinen turvallisuusjärjestö

Täysistunto järjestetään kahden vuoden koronatauon jälkeen ensimmäistä kertaa siten, että kansanedustajat kokoontuvat fyysisesti paikan päälle. Vuoden 2020 täysistunto peruttiin kokonaan ja vuoden 2021 istunto järjestettiin hybridimuodossa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Järjestöön kuuluu 57 osallistujavaltioita. Parlamentaarisen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Täysistunnon ohjelma ja kokousasiakirjat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen verkkosivulla 

Verkkolähetys istunnosta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen YouTubessa

Kuvia täysistunnosta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Flickrissä​

Täysistunnon aihetunniste Twitterissä: #OSCEPABirmingham22​​

Aihealueet
Kansainväliset asiat