Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Länsi-Pohjolan neuvoston konferenssissa esillä nuorten tulevaisuuden näkymät

Julkaistu 16.6.2022 15.50

Länsi-Pohjolan neuvoston konferenssissa esillä nuorten tulevaisuuden näkymät

​Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti, kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) osallistui Länsi-Pohjolan neuvoston teemakonferenssiin Grönlannin Qaqortoqessa 15.-16. kesäkuuta. Konferenssin pääaiheena oli nuorten tulevaisuuden näkymät muun muassa ilmastonmuutoksen ja nuorten identiteetin näkökulmista Länsi-Pohjolan alueella. 

Ranne käytti keskiviikkona 16.6. kokouksessa Pohjoismaiden neuvoston puheenvuoron. Puheenvuorossaan Ranne toi esiin, että nuorilla tulisi olla mahdollisuus valita tulevaisuutensa. Ranne korosti nuoria tulevaisuuden tekijöinä ja alleviivasi myös Suomen puheenjohtajuusohjelman viestiä, jossa kestävä Pohjola sisältää myös inhimillisen ulottuvuuden ja sosiaalisen kestävyyden. ”Aikuisten tehtävänä on luoda nuorille mahdollisuus löytää oma polkunsa. Meidän aikuisten velvollisuus on tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta voimme taata lapsillemme tasapainoisen tulevaisuuden kasvaa ja kukoistaa täällä Pohjolassa”, Ranne sanoi.  

Vuonna 1985 perustettu Länsi-Pohjolan neuvosto on parlamentaarisen yhteistyön foorumi, johon kuuluu Färsaaret, Grönlanti ja Islanti. Neuvoston jäseninä on 18 parlamentaarikkoa. 

Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien ja hallitusten välinen yhteistyöelin. Pohjoismaiset poliittiset yhteistyöasiat käsitellään pääosin Pohjoismaiden neuvoston neljässä valiokunnassa ja neuvostoa johtavassa puheenjohtajistossa. 

Suomi Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2022 

Suomen puheenjohtajuuskauden keskeisenä teemana on kestävä Pohjola ja pohjoismaisen hyvinvointimallin tulevaisuus. Painopisteet vuoden 2022 pohjoismaiselle parlamentaariselle yhteistyölle ovat Sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä Pohjola, Turvallinen Pohjola, Kansalaisten rajaton Pohjola, Kansainvälinen Pohjola ja Tulevaisuusorientoitunut Pohjola.

Vuoden kestävä puheenjohtajuus kiertää Pohjoismaiden välillä. Puheenjohtajuuskauden johdosta neuvoston istunto pidetään viikolla 44 Eduskuntatalossa, jolloin istuntoviikko kokoaa yhteen kansanedustajia ja ministereitä kaikista Pohjoismaista.  

Lisätietoa Pohjoismaiden neuvostosta


Aihealueet
Kansainväliset asiat; Nuorten eduskunta; Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta