Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Mongolian parlamenttivaltuuskunta hakee oppia Suomen tasa-arvolainsäädännöstä

Julkaistu 20.9.2022 16.45
Mongolian parlamenttivaltuuskunta ja varapuhemies Rinne puhemiehen edustustilassa.

Mongolian parlamenttivaltuuskunta hakee oppia Suomen tasa-arvolainsäädännöstä

​Ryhmä mongolialaisia kansanedustajia on Suomessa opintomatkalla tutustumassa siihen, miten naisten asemaa yhteiskunnassa on parannettu lainsäädännön voimalla. Opintomatkan järjestää YK:n kehitysohjelma UNDP, ja siihen kuului vierailu eduskuntaan.

Mongolian parlamentin valtuuskunnan otti eduskunnassa vastaan varapuhemies Antti Rinne. Hän kuvaili vieraille naisten poliittisten oikeuksien pitkää perinnettä Suomessa alkaen vuoden 1906 äänioikeusuudistuksesta ja sen jälkeen tehtyjä, naisten yhteiskunnallista osallistumista tukevia uudistuksia.

"Laadukas koulutusjärjestelmä sekä toimiva ja kohtuuhintainen päivähoitojärjestelmä edistävät naisten osallisuutta työelämään ja yhteisten asioiden hoitoon", Rinne totesi.

Naisten työssäkäyntiaste on Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkea ja lähellä miesten työllisyysastetta. Naisilla on myös useammin korkeakoulututkinto kuin miehillä.

​Opintomatkan taustalla ovat Mongoliassa käynnissä olevat lainsäädäntöuudistukset, joilla naisten osuutta politiikassa pyritään edistämään. Mongoliassa naiskansanedustajia on vain 17 % kaikista kansanedustajista, ja tilanteen toivotaan muuttuvan vuoden 2024 vaaleissa.

Varapuhemies Rinteen lisäksi mongolialaiset tapasivat eduskunnassa tulevaisuusvaliokunnan ja naisverkoston edustajia sekä Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajan Pia Kauman (kok.), joka toimii myös yleiskokouksen Keski-Aasian erityisedustajana.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet