Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ranne: Rajat ylittävä yhteistyö elintärkeää Pohjoiskalotin alueella

Julkaistu 9.5.2022 9.00

Ranne: Rajat ylittävä yhteistyö elintärkeää Pohjoiskalotin alueella

Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti, kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) toi videotervehdyksen sunnuntaina 8.5. Pohjoiskalottikonferenssiin Bodeniin. Ranne korosti puheenvuorossaan rajat ylittävää yhteistyötä ja alueen historiallista yhteenkuuluvuutta. Ranteen mukaan yksi pohjoismaisen yhteistyön keskeisistä tavoitteista on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävä Pohjola. Ranteen mukaan sen saavuttamiseksi on puhallettava entistä vahvemmin yhteen hiileen ja jaettava hyvää yli rajojen. 

”Suomen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajuusohjelmassa mainittu pohjoismainen hyvinvointimalli ja sen kehittäminen on kiinteä osa tätä työtä ja polkua kohti kestävää Pohjolaa. Hyvinvointimallia on päivitettävä niin, että se kohentaa kansanterveyttä ja -taloutta”, Ranne lisäsi.  

Viikonloppuna järjestetyn kaksipäiväisen konferenssin järjesti Förening Norden Norrbotten. Konferenssin teemana oli Eläminen ja asuminen kestävässä Pohjolassa. Pohjoiskalottikonferenssin mukaan teema kumpuaa historiallisen suuresta fossiilittomaan teollisuuteen panostamisesta, jota toteutetaan Pohjois-Ruotsissa ja Pohjoiskalotilla. Pohjoiskalottikonferenssi on Suomen, Norjan ja Ruotsin kansalaisyhteiskuntien, alueen asukkaiden, politiikan, julkisen sektorin, tutkimuksen, viranomaisten ja elinkeinoelämän kohtauspaikka. Konferenssi pidetään joka toinen vuosi ja sen järjestelyvastuu kiertää Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä

Suomi Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2022 

 
Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien ja hallitusten välinen yhteistyöelin. Pohjoismaiset poliittiset yhteistyöasiat käsitellään pääosin Pohjoismaiden neuvoston neljässä valiokunnassa ja neuvostoa johtavassa puheenjohtajistossa. Vuoden kestävä puheenjohtajuus kiertää Pohjoismaiden välillä.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 presidentiksi on neuvoston vuotuisessa istunnossa syksyllä 2021 valittu Erkki Tuomioja (sd.) ja varapresidentiksi Lulu Ranne (ps.). Presidentiksi valitaan kalenterivuodeksi neuvoston jäsen siitä maasta, jossa seuraava varsinainen istunto pidetään. Puheenjohtajuuskauden johdosta neuvoston istunto pidetään viikolla 44 Eduskuntatalossa, jolloin istuntoviikko kokoaa yhteen kansanedustajia ja ministereitä kaikista Pohjoismaista.  

Suomen puheenjohtajuuskaudella juhlistetaan myös Pohjoismaiden neuvoston 70. toimintavuotta. Lisäksi pohjoismaiselle yhteistyölle tärkeä Helsingin sopimus täyttää Suomen puheenjohtajuusvuonna 60 vuotta. Yhteistyösopimus Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan välillä allekirjoitettiin 23.3.1962, jota juhlitaan Pohjolan päivänä. Lisää tasavuosia osuu Suomen puheenjohtajuuskaudelle myös kesällä, jolloin Ahvenanmaan itsehallinto täyttää 100 vuotta 9. kesäkuuta 2022. 
 

Lisätietoa Pohjoiskalottikonferenssista.

Lisätietoa Pohjoismaiden neuvostosta. ​

 ​Aihealueet
Kansainväliset asiat; Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta