Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Energia ja turvallisuus esillä Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa

Julkaistu 13.3.2023 8.50

Energia ja turvallisuus esillä Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto ja kaikki neuvoston neljä valiokuntaa kokoontuvat neuvoston vuotuiseen teemaistuntoon Reykjavikiin 14.–15. maaliskuuta. Istunnon teema on pohjoismainen energiahuolto levottomina aikoina.  Neuvoston 14. maaliskuuta pidettävään energiaan ja turvallisuuteen liittyvään ajankohtaiskeskusteluun on kutsuttu mukaan muun muassa Islannin ympäristö-, energia- ja ilmastoministeri sekä Norjan öljy- ja energiaministeri.

Keskiviikkona 15. maaliskuuta istunnon aiheina on puolustus ja turvallisuus. Istunnossa käsitellään mietintöä jäsenehdotuksesta, jonka aiheena on Pohjoismaiden tuki Ukrainan jälleenrakentamiseen sekä mietintöä yhteisestä pohjoismaisesta turvallisuudesta ja puolustuksesta. Myös neuvoston puheenjohtajiston ehdotus Pohjoismaiden neuvoston kansainvälisestä strategiasta on esillä keskiviikon istunnossa. 

Istunnossa käsitellään valiokuntien jäsenehdotuksia

Istunnossa käsitellään Pohjoismaiden neuvoston Kestävä Pohjola -valiokunnan jäsenehdotusta koskien yhteistyötä fossiilisten polttoaineiden tuotannon asteittaisesta lopettamista. Jäsenehdotuksessa mainitaan, että Pohjoismaisen vision mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin alue, ja että vuonna 2019 antamassaan Helsingin julkilausumassa Pohjoismaat sitoutuivat ilmastoneutraaliutta koskevaan tavoitteeseen. Jäsenehdotuksessa huomautetaan, että maat eivät kuitenkaan sitoutuneet luopumaan fossiilisten polttoaineiden tuotannosta, vaan ainoastaan niiden käytöstä. Jäsenehdotuksessa korostetaan fossiilisten polttoaineiden tuotannon vähentämistä.  

Istunnossa on esillä myös Osaaminen ja kulttuuri pohjolassa -valiokunnan mietintö, joka koskee jäsenehdotusta Pohjoismaiden kansanopistojen välisen yhteistyön edistämistä. Sen tavoitteena on edistää Pohjoismaiden kansanopistojen välistä yhteistyötä pohjoismaisten naapurikielten sekä Pohjoismaiden kulttuurin ja demokratian vahvistamiseksi. 

E
duskunnasta kokouksiin osallistuvat kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd., Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja), Jussi Halla-aho (ps.) ja Sebastian Tynkkynen (ps.). 


Aihealueet
Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta; Kansainväliset asiat