Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suullisella kyselytunnilla puhuttiin rajaturvallisuudesta ja hybridivaikuttamisesta

Julkaistu 12.5.2022 19.00

Suullisella kyselytunnilla puhuttiin rajaturvallisuudesta ja hybridivaikuttamisesta

​Eduskunnan kyselytunnilla torstaina nousi esille erityisesti rajaturvallisuus. Opposition kysymyksissä ihmeteltiin päivällä aiemmin tullutta tietoa, että Euroopan komission mukaan rajan sulkeminen kokonaan tai turvapaikanhakuoikeuden rajoittaminen edes poikkeusoloissa ​ei olisi sallittua. Opposition mukaan hätätilapykälät löytyvät useiden jäsenmaiden lainsäädännöstä, myös normaaliajan lainsäädännöstä. Oppositiosta moitittiin, että hallitus nosti valmiuslakiin hybridiuhka-asian, mutta tuosta lainsäädännöstä jäivät "ne konkreettiset keinot puuttumaan näihin laajamittaisen maahantulon tilanteisiin"​. Oppositio arvosteli, ettei hallituksella ole edes aikomusta valmistella lainsäädäntöä, jolla turvapaikanhakuoikeus voitaisiin keskeyttää.

Hallituksesta ​sisäministeri ​Krista Mikkonen (vihr.) vastasi useampaankin kysymykseen aiheesta. Puheenvuorossaan Mikkonen sanoi, että viranomaiset ovat erittäin hyvin varautuneet eri​laisiin uhkakuviin.

"Me olemme tässä salissa moneen kertaan keskustelleet siitä, miten Suomi on varautunut erilaiseen hybridivaikuttamiseen, ja myös siitä, miten me olemme varautuneet tällaiseen mahdolliseen äärimmäiseen tapaukseen, että hybridivaikuttamista tehdään välineellistämisen kautta, elikkä pakotetaan rajan yli kolmannen maiden kansalaisia. Niin kuin monta kertaa olen kertonut, niin jo meidän nykylainsäädäntö mahdollistaa rajanylityspaikkojen sulkemisen, ja olemme tarkentamassa tätä lainsäädäntöä edelleen, että siinä myös kirjataan ylös se, että nimenomaan voidaan myös rajoittaa rajaliikennettä, voidaan ohjata toisille rajanylityspaikoille", Mikkonen totesi. 

Katso kaikki suullisen tunnin kysymykset ja ministerien vastaukset.

Aihealueet