Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tulevaisuusvaliokunta: Tulevaisuuslukutaito tulisi ottaa osaksi opetussuunnitelmia koko EU:n alueella

Julkaistu 28.6.2022 17.00

Tulevaisuusvaliokunta: Tulevaisuuslukutaito tulisi ottaa osaksi opetussuunnitelmia koko EU:n alueella

Tulevaisuusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) puhui ECPRD:n (The European Centre for Parliamentary Research and Documentation) järjestämässä paneelissa tulevaisuustaitojen merkityksestä politiikassa torstaina 26. kesäkuuta.

Salosen kanssa paneelissa puhuivat muun muassa Euroopan parlamentin varapuhemies Eva Kaili ja Euroopan parlamentin tutkimuspalvelun (EPRS) Strategisen ennakoinnin ja toimintavalmiuksien yksikön (Strategic Foresight and Capabilities Unit) johtaja Antoine Cahen. Tilaisuudessa Salonen nosti esille eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan ehdotuksen tuoda tulevaisuuskasvatus osaksi opetussuunnitelmia koko EU:n alueella (TuVL 3/2021 ─ E 130/2020). Salonen kertoi myös tulevaisuusvaliokunnan tavoitteesta edistää suomalaisten kansanedustajien tulevaisuuslukutaitoa.

Viime viikolla julkaistun OECD-raportin mukaan tulevaisuuslukutaito voisi olla merkittävä osa sivistävää koulutusta. Lisäksi raportti nostaa esille tulevaisuuslukutaidon ja ennakoivan ohjauksen merkityksen politiikkatoimien valmistelussa. Tulevaisuuden ennakoinnista on tullut entistä vaikeampaa. Maailman monimutkaisuus, nopeat muutokset ja kriisit vaativat nykyistä parempia tulevaisuustaitoja.

"Politiikkaa tehdään jo hyvin tulevaisuusorientoituneesti. Tehdään missioita, strategioita ja visioita. Organisaation tulevaisuuskyvykkyys olisi vieläkin parempi, jos sen ihmisillä olisi yksilöinä tulevaisuuslukutaito. Olemmekin aloittaneet tulevaisuusvaliokunnan kanssa tulevaisuusvalmennuksen, jonka tavoitteena on luoda kansanedustajille suunnattu tulevaisuuslukutaitokoulutus. Haaveilen siitä, että tulevaisuuslukutaito olisi kaikille lapsille aivan yhtäläinen kansalaistaito, kuin luku- ja kirjoitustaito, ja että Suomen eduskunta olisi maailman ensimmäinen tulevaisuuslukutaitoinen parlamentti", päättää Salonen.​​

Aihealueet
Tulevaisuusvaliokunta; Valiokunnat