Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Vanhanen: Suomella paljon annettavaa Yhdysvaltojen osavaltioille vihreän siirtymän alalla

Julkaistu 14.9.2022 14.00

Vanhanen: Suomella paljon annettavaa Yhdysvaltojen osavaltioille vihreän siirtymän alalla

​Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen tapasi keskiviikkona 14.9. eduskunnassa vierailleen Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Insleen valtuuskuntineen.

Suomi ja Washingtonin osavaltio allekirjoittivat viime marraskuussa yhteistyöasiakirjan, joka kattaa erityisesti korkean teknologian ja vihreän siirtymän teemoja kuten esimerkiksi 5G- ja 6G-teknologioita, liikenteen kestäviä ratkaisuja ja akkujen kiertotaloutta. Kuvernööri Insleen mukana Suomessa on yritysvaltuuskunta, joka tapaa suomalaisia yrityksiä.

”Yhdysvaltain historiallinen ilmastopaketti tuli voimaan elokuussa. Suomella on Yhdysvaltojen osavaltioille paljon tarjottavaa vihreän siirtymän, digitalisaation ja tutkimusyhteistyön puitteissa. Tämä vierailu vie yhteistyötämme toivottavasti uudelle tasolle”, Vanhanen totesi.

Puhemies Vanhanen ja kuvernööri Inslee keskustelivat tapaamisessaan myös ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta sekä sen vaikutuksista hiilijalanjäljen pienentämiseen Suomessa ja Euroopassa. Kuvernööri Inslee korosti arvostavansa Suomen esimerkillisiä toimia niin ilmastonmuutoksen kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla.

Keskusteluihin osallistuivat myös Washingtonin osavaltion senaatin liikennevaliokunnan puheenjohtaja, suomalaistaustainen Marko Liias sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.), ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.), tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (r.) ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Kuvernööri Insleen Suomen-vierailu on vastavierailu liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan marraskuussa tekemälle vierailulle Washingtonin osavaltioon.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet