Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Vanhanen ja Norjan puhemiehistö: Pohjoismaista yhteistyötä tarvitaan näinä aikoina erityisen paljon

Julkaistu 27.9.2022 14.55
Vanhanen ja Norjan puhemiehet kävelevät ylös Eduskuntatalon rappusia.

Vanhanen ja Norjan puhemiehistö: Pohjoismaista yhteistyötä tarvitaan näinä aikoina erityisen paljon

​Norjan parlamentin Stortingetin koko kuusihenkinen puhemiehistö vieraili eduskunnassa tiistaina 27. syyskuuta eduskunnan puhemies Matti Vanhasen kutsusta. Norjan valtuuskuntaa johti puhemies Masud Gharahkhani, ja siihen kuuluivat hänen lisäkseen varapuhemiehet Svein Harberg, Nils T. Bjørke, Morten Wold, Kari Henriksen ja Ingrid Fiskaa.

Keskusteluihin norjalaisten kanssa osallistuivat molemmat eduskunnan varapuhemiehet Antti Rinne ja Juho Eerola sekä eduskuntaryhmien edustajat. Keskusteluissa korostui sekä pohjoismainen että Suomen ja Norjan välinen yhteistyö nyt ja tulevaisuudessa.

”Arvostamme suuresti pohjoismaisen yhteistyön pitkää perinnettä. Yhteistyötä tapahtuu monilla eri foorumeilla. Odotamme, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä suhteem​​me syvenee ja yhteistyömme lisääntyy entisestään”, puhemies Matti Vanhanen totesi kiittäen samalla Norjaa tuesta jäsenyysprosessin aikana.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne heijastuu kansallisiin ratkaisuihin. Puhemiehet vertailivat, millaista keskustelua Suomessa ja Norjassa käydään niin energian hinnasta kuin Ukrainan tukemisestakin. Kummassakin maassa halutaan lisätä uusiutuvaa energiaa ja tukea kotitalouksia sähkön hinnan kallistuessa, eikä energiakriisi ole horjuttanut julkista mielipidettä Ukrainan tukemisen suhteen.

Eduskunnan valtuuskuntaa kiinnosti myös, miten Norjassa on järjestetty parlamentin tiedonsaanti ja ministereiden kuuleminen esimerkiksi Natoon liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi keskusteltiin siitä, millä tavalla parlamenteissa käydään tulevaisuuskeskustelua. Norjassa ei ole tulevaisuusvaliokuntaa, mutta valiokunnat pohtivat muun muassa tulevaisuuden energiantuotantoa koskevia kysymyksiä.

Norjan puhemiehistö tapaa vierailunsa aikana myös ulkoasiainvaliokunnan, puolustusvaliokunnan ja eduskunnan Norja-ystävyysryhmän edustajia sekä puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet