Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Vanhanen kiitti Viroa vahvasta tuesta Suomen Nato-jasenyydelle

Julkaistu 17.5.2022 17.00
Viron ja Suomen puhemiehet kättelevät Eduskuntatalon rappusilla.

Vanhanen kiitti Viroa vahvasta tuesta Suomen Nato-jasenyydelle

​Viron puhemiehen Jüri Ratasin ja hänen valtuuskuntansa Suomen vierailu osui historialliseen päivään, kun eduskunta keskusteli ja äänesti Suomen jäsenyyshakemuksesta Natoon.

Nato-kysymys hallitsi myös puhemiesten keskusteluja, joihin osallistuivat puhemies Matti Vanhasen lisäksi molemmat eduskunnan varapuhemiehet Antti Rinne ja Juho Eerola sekä Viron parlamentin Riigikogun Suomi-ystävyysryhmän jäsenet Helmen Kütt ja Aivar Söerd. Viron valtuuskunta myös seurasi täysistunnon keskustelua ja äänestystä.

Vanhanen kiitti Viroa vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyyshakemukselle sekä siitä, että puhemies Ratas kertoi Viron parlamentin olevan valmis ratifioimaan Suomen jäsenyyden mahdollisimman nopeassa aikataulussa. Samalla puhemiehet ilmaisivat vahvan tuen Ukrainalle ja tuomion Venäjän helmikuussa aloittamalle hyökkäyssodalle. Puhemiehet keskustelivat myös Ukrainasta pakenemaan joutuneiden pakolaisten auttamisesta.

Puhemiehet keskustelivat myös kahdenvälisistä suhteista, jotka todettiin erittäin hyviksi ja vuoropuhelun tiiviiksi. Yhtenä esimerkkinä mainioista kahdenvälisistä suhteista on Suomen ja Viron päätös vuokrata yhdessä nesteytetyn maakaasun LNG-laiva.

Ratasin vierailupäivän muuhun ohjelmaan kuuluivat tapaamiset pääministeri Sanna Marinin (sd.), ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.), puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Juha Sipilän (kesk.). kanssa.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet