Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjaston tietopaketti arvostamisperusteista kiinteistöverotuksessa

Julkaistu 9.5.2022 9.10

Eduskunnan kirjaston tietopaketti arvostamisperusteista kiinteistöverotuksessa

Valtiovarainministeriössä valmistellaan asuin- ja muiden kiinteistöjen arvostamisperusteiden uudistamista kiinteistöverotuksessa. Uudistus koskee sekä rakennuksia ja rakennelmia että maapohjaa.

​Nykyinen rakennusten arvostamisjärjestelmä on 1970-luvulta, ja maapohjan arvojen laajemmat päivitykset ovat yli 15 vuoden takaa.Selvitysten mukaan verotusarvot ovat jääneet yleisesti jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä. Maapohjan hinnat ovat eriytyneet alueellisesti, ja rakennustyyppejä on tullut lisää. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa on sitouduttu uudistamaan kiinteistöverotusta siten, että verotusarvot kokonaisuutena heijastaisivat käypiä arvoja nykyistä paremmin.

Kiinteistöjen arvostamisjärjestelmien uudistamisella on tarkoitus lisätä kiinteistöveron oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Verotusarvot ajanmukaistetaan ottamalla käyttöön Maanmittauslaitoksessa ja Tilastokeskuksessa valmistellut arvostamisjärjestelmät.

Uudistuksen tarkoituksena ei ole nostaa eikä laskea kiinteistöverotusta, mutta yksittäisen kiinteistön vero voi muuttua. Koska kiinteistöjen verotusarvot todennäköisesti valtaosin nousisivat, veroprosenttien ala- ja ylärajaa on vastaavasti tarkoitus alentaa. Kunnat päättävät kiinteistöveroprosenteistaan lain määrittämän vaihteluvälin rajoissa.

Kohtuuttomien kertanousujen rajoittamiseksi ehdotetaan kolmen vuoden siirtymäajaksi niin sanottua jarrusääntöä. Sen mukaisesti kiinteistöveroa ei pääsääntöisesti pantaisi maksuun siltä osin kuin veron määrä nousee edellisestä vuodesta enemmän kuin 30 prosentilla ja vähintään 200 eurolla.

Ehdotus kiinteistöverotuksen arvostamisuudistukseksi on lausuntokierroksella 25.3.–20.5.2022. Lausuntokierroksen jälkeen valtiovarainministeriö tekee ehdotukseen tarvittavia muutoksia palautteiden sekä mahdollisten poliittisten linjausten perusteella. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022. Uudistus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 kiinteistöverotuksessa.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Marja Autio, puh. 09 432 3461, sähköposti etunimi.sukunimi(at)eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin Kiinteistöverotuksen arvostamisperusteet

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto