Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pääministeri antoi valiokunnille selvityksen EU:n laajentumista käsitelleestä Eurooppa-neuvostosta

Julkaistu 29.6.2022 14.05

Pääministeri antoi valiokunnille selvityksen EU:n laajentumista käsitelleestä Eurooppa-neuvostosta

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) selvityksen viime viikon Eurooppa-neuvostosta, eurohuippukokouksesta ja EU-johtajien epävirallisesta keskustelusta Länsi-Balkanin maiden johtajien kanssa.

Eurooppa-neuvoston (23.–24.6.) aiheita olivat mm. strateginen keskustelu EU:n suhteista sen eurooppalaisiin kumppaneihin, Ukrainan tilanne, talous, ulkosuhteet, Euroopan tulevaisuuskonferenssi sekä Ukrainan, Moldovan ja Georgian jäsenyyshakemukset.

Valiokuntien kokouksessa käytiin tänään keskustelua Eurooppa-neuvoston päätöksestä myöntää Ukrainalle ja Moldovalle ehdokasmaan asema ja komission lausunnosta koskien niiden ja Georgian jäsenyyshakemuksia. Keskustelua käytiin myös laajemmin EU:n sitoutumisesta Länsi-Balkanin maiden mahdollisuuteen tavoitella EU:n jäsenyyttä.

Pääministeri Marin totesi keskustelussa, että EU:n on kyettävä vastaamaan hakija- ja ehdokasmaiden tekemiin uudistuksiin kunkin maan ansioiden mukaisesti.

Eurooppa-neuvosto totesi päätelmissään EU:n olevan täysin ja yksiselitteisesti sitoutunut Länsi-Balkanin maiden mahdollisuuteen tavoitella EU:n jäsenyyttä ja kehotti komissiota, ulkoasiainedustajaa ja neuvostoa edistämään EU:n ja Länsi-Balkanin asteittaista yhdentymistä jo laajentumisprosessin aikana. Eurooppa-neuvosto muistutti uudistusten merkityksestä etenkin oikeusvaltioperiaatteen alalla. 

​Eurohuippukokous keskusteli 24.6. Euroopan taloustilanteesta ja tarkasteli pankkiunionin sekä pääomamarkkinaunionin edistymistä. Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta keskustelivat pääministerin kanssa pankkisektorin riskien vähentämisestä ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuustekijöistä.

Lue lisää ja tutustu Eurooppa-neuvoston päätelmiin sen omilta sivuilta.​


Aihealueet
Suuri valiokunta; Ulkoasiainvaliokunta; Valiokunnat; EU-asiat