Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta ja pääministeri keskustelivat maailmanlaajuisesta ruokaturvasta

Julkaistu 24.5.2022 14.25

Suuri valiokunta ja pääministeri keskustelivat maailmanlaajuisesta ruokaturvasta

Suuri valiokunta sai tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) ennakkoselvityksen ylimääräisen Eurooppa-neuvoston aiheista. Ensi viikon maanantaina ja tiistaina järjestettävän huippukokouksen aiheita ovat Ukraina, energia, puolustusyhteistyö ja ruokaturva.

EU-johtajat keskustelevat Ukrainan taloudellisesta tukemisesta lyhyellä aikavälillä sekä jälleenrakennusvaiheessa. Energiakeskustelua venäläisestä tuontienergiasta irtautumisesta käydään Euroopan komission viime viikolla antaman REPowerEU -tiedonannon pohjalta. Myös EU:n puolustusyhteistyön vahvistamisesta ja suorituskykyjen kehittämisestä keskustellaan komission tuoreen tiedonannon pohjalta.

Pääministeri Marin kertoi valiokunnalle olevansa tyytyväinen siitä, että maailmanlaajuinen ruokaturva nousee nyt huippukokouksen asialistalle. Marinin mukaan ruoka on Euroopalle strategisen autonomian kysymys energian tavoin, ja Suomi on pitänyt aihetta pitkään esillä.

Suuren valiokunnan keskustelussa todettiin Venäjän hyökkäyksen vakavat maailmanlaajuiset uhat ruokaturvalle ja keskusteltiin mm. Mustanmeren vientisaarrosta, ilmastonmuutoksen ja sodan yhteisvaikutuksista ruokaturvalle, Ukrainan tuontia korvaavasta elintarviketuotannosta, lannoitteiden hinnannoususta, suomalaisen ruokatuotannon ja EU:n energiapolitiikan yhteydestä sekä ruoasta geopolitiikan välineenä.

Muita aiheita suuren valiokunnan ja pääministerin keskustelussa olivat EU-maiden energiapolitiikka erityisesti maakaasun tuonnin osalta, REPowerEU-suunnitelman kehittämisen painopisteet Suomen näkökulmasta sekä Ukrainan jälleenrakentamisen laajuus ja päätöksenteon jatkoaskeleet. Pääministeri Marinin mukaan jälleenrakentamisen mittaluokka on erittäin suuri, eikä vielä kaikilta osin ennakoitavissa. Keskustelu jälleenrakentamisesta tullee jatkumaan myös kesäkuun Eurooppa-neuvostossa.

Eurooppa-neuvosto on EU:n toimielin, joka määrittelee Euroopan unionin yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit.

Eurooppa-neuvoston ylimääräinen kokous 30.-31.5. (linkki Eurooppa-neuvoston sivuille)

Lue lisää REPowerEU –suunnitelmasta komission sivuilta.

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat