Viimeksi julkaistu 25.4.2022 15.21

Talousarvioaloite TAA 385/2021 vp 
Ville Tavio ps 
 
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä rauhanturvaajien ja kriisinhallinnan siviilihenkilöstön jälkihoitoon (5 000 000 euroa)

Eduskunnalle

Suomalaiset rauhanturvaajat tunnetaan maailmanlaajuisesti luotettavuudestaan. Rauhanturvaaminen on kohdemaan asukkaille inhimillinen teko, joka auttaa myös Suomen puolustuskykyä, kun tehtäviltä saadaan arvokasta oppia. 

Rauhanturvaaminen ei kuitenkaan ole vaaratonta. Tehtävissä on kaatunut ja haavoittunut sotilaita, eivätkä haavat aina näy ulospäin. Rauhanturvaajat kantavat tehtävän jälkeen usein kipeitä muistoja vaikeista tilanteista, jotka pitäisi purkaa kunnolla läpi. Tämä jälkihoito ontuu Suomessa pahasti ja hoitovelkaa on kertynyt — rauhanturvaajat on jätetty itsekseen selviämään, vaikka mieltä painaisi. 

Muun muassa rauhanturvaajien vertaistuki on koettu hyväksi tavaksi päästä kokemuksista eteenpäin. Sitä tarvitaan kipeästi lisää, mutta varat ovat vähissä. Kaiken kaikkiaan hoitovajetta on syntynyt vuosien aikana arviolta miljoonia euroja ja Suomessa jälkihoito onkin pitkällä muita Pohjoismaita perässä. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta lisää 5 000 000 euroa luvun 33.50 uudelle momentille rauhanturvaajien ja kriisinhallinnan siviilihenkilöstön jälkihoitoon. 
Helsingissä 8.10.2021 
Ville Tavio ps