Viimeksi julkaistu 25.4.2022 16.06

Talousarvioaloite TAA 425/2021 vp 
Peter Östman kd ym. 
 
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Seinäjoen lentoaseman uusien toimintojen kehittämiseen (300 000 euroa)

Eduskunnalle

Vaikka  Seinäjoen lentokentän säännöllinen reittiliikenne  on loppunut  ja  tilauslentoliikenne tauolla, kehitetään lentokenttää edelleen. 

Seinäjoen Lentoasema Oy ja Into Seinäjoki Oy ovat neuvottelemassa miehittämättömällä droonilla rahtilogistiikkaa kehittävän kansainvälisen yrityksen kanssa. Yrityksen tavoitteena on rakentaa EU:n alueelle rahtilentokenttien logistiikkaverkosto. Yhtiön miehittämättömän droonin kuljetuskapasiteetti ja toimintasäde ovat merkittävästi suuremmat kuin muilla tämänhetkisillä kehittäjillä. Drooni pystyy kuljettamaan yli 300 kiloa rahtia 2 500 km etäisyydelle. Yritys on halukas perustamaan kansainvälisten rahtilentojen tukikohdan Seinäjoelle, ja sen kanssa on allekirjoitettu aiesopimus. Kaupallisten rahtilentojen on määrä alkaa kesällä 2021. 

Kansainväliset rahtidroonilennot tarjoavat suomalaisille vienti- ja tuontiyrityksille nopean ja ketterän logistisen yhteyden ympäri Eurooppaa. Kansainvälisten lentojen tueksi Seinäjoen lentokentän yhteyteen ollaan rakentamassa kotimaisten, lyhyenmatkan drooniyritysten liiketoimintaa hoitamaan vienti- ja tuontirahdin kansallista ja paikallista logistiikkaa. 

Seinäjoen kaupungin kehitysyhtiö INTO Seinäjoki on mukana AirportHUB / Air traffic and logistics development between the EU rural areas and China -hankkeessa. Hankkeen puitteissa tehdään monenlaisia toimenpiteitä Seinäjoen lentoasematoiminnan aktivoimiseksi. Seinäjoki kehittää valmiuksia ja matkailutuotteita Kiinasta Eurooppaan suuntautuvan henkilölogistiikan kasvattamiseen sekä pohjoismaisen sähkölentotoiminnan rakentamiseen yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa (FAIR -sähkölentokonehanke). 

Jotta ympärivuotinen ja turvallinen drooni- ja sähkölentotoiminta olisi mahdollista pohjoisissa olosuhteissa, Seinäjoella aloitetaan ekologisen mallilentokentän suunnittelutyö. Pilotoinneissa testataan mm. menetelmiä kiitoteiden sulana pitämiseen sekä valaistukseen. Aihe on herättänyt kiinnostusta myös EU-komissiossa. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta lisää 300 000 euroa momentille 31.10.31 Seinäjoen lentoaseman toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen. 
Helsingissä 8.10.2021 
Peter Östman kd 
Paula Risikko kok 
Mikko Ollikainen 
Mikko Savola kesk 
Mauri Peltokangas ps 
Janne Sankelo kok 
Juha Mäenpää ps 
Pasi Kivisaari kesk 
Kim Berg sd 
Anders Norrback 
Joakim Strand