2.1
Euroopan unionin lainsäädäntö
EU:ssa sovellettavasta arvonlisäverojärjestelmästä säädetään yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetussa neuvoston direktiivissä 2006/112/EY, jäljempänä arvonlisäverodirektiivi. Direktiivissä on vahvistettu EU:n jäsenvaltioiden arvonlisäverojärjestelmien yhteinen veropohja. Veropohjaan kuuluu muun muassa tavaroiden maahantuonti yhteisön ulkopuolelta.
Arvonlisäverodirektiivin 260 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä ilmoituksen antamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä tavaroiden maahantuonnin osalta. Direktiivin 211 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä maksua koskevista yksityiskohtaisista säännöistä tavaroiden maahantuonnissa.
Arvonlisäverodirektiivin 5 artiklan 1 kohdan mukaan direktiiviä sovellettaessa yhteisöllä ja yhteisön alueella tarkoitetaan 2 kohdassa määriteltyä jäsenvaltioiden alueiden kokonaisuutta. Artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltiolla ja jäsenvaltion alueella tarkoitetaan yhteisön kunkin jäsenvaltion aluetta, pois lukien direktiivin 6 artiklassa mainitut alueet. Arvonlisäverodirektiivin 6 artiklan mukaan direktiiviä ei sovelleta yhteisön tullialueeseen kuuluvaan Ahvenanmaahan. Ahvenanmaata pidetään arvonlisäverodirektiivin mukaan arvonlisäverotuksessa kolmantena alueena, joka rinnastetaan kolmansiin maihin eli tullialueen ulkopuolisiin maihin.
Arvonlisäverodirektiivin 30 artiklan mukaan tavaroiden maahantuontina pidetään myös vapaassa liikkeessä olevan tavaran saapumista yhteisöön kolmannelta alueelta, joka kuluu yhteisön tullialueeseen. Jäsenvaltioiden on 146 artiklan mukaisesti vapautettava verosta yhteisön ulkopuolelle kuljetettavien tavaroiden luovutukset. Siten tavaroiden tuonti Ahvenanmaalta muualle Suomeen tai muihin jäsenvaltioihin muodostaa arvonlisäverotuksessa maahantuontina verotettavan tapahtuman ja tavaroiden vienti muualta Suomesta tai muista jäsenvaltioista Ahvenanmaalle on vastaavasti vientimyyntinä vapautettu verosta.
Arvonlisäverodirektiivin 275 artiklan mukaan vapaassa liikkeessä olevien tavaroiden tuontiin yhteisöön kuuluvalta, mutta kolmantena alueena pidettävältä alueelta on sovellettava yhteisön voimassaolevissa tavaroiden maahantuontia yhteisön tullialueelle koskevissa tullisäännöksissä säädettyjä muodollisuuksia. Vastaavasti direktiivin 279 artiklassa säädetään yhteisön tullisäännöksissä säädettyjen vientiä koskevien muodollisuuksien noudattamisesta tavaroiden viennissä yhteisöstä kolmannelle alueelle.
Tavaroiden siirtoja Ahvenanmaan ja muun Suomen tai muiden jäsenvaltioiden välillä joudutaan siis valvomaan verotuksellisista syistä ja niihin joudutaan soveltamaan tullilainsäädännön mukaisia tullimenettelyjä sekä tullimuodollisuuksia, vaikka siirrot eivät tullioikeudellisesti edellyttäisikään valvontaa eikä tulleja kanneta. Tullikoodeksi sekä sen nojalla annettu komission delegoitu asetus (EU) 2015/2446, jäljempänä delegoitu asetus, mahdollistavat kuitenkin yksinkertaistamistoimenpiteitä.
Tuotaessa EU:n tullialueelle tavaraa niistä on tullikoodeksin mukaisesti annettava tulli-ilmoitukset. Tavanomaista täydellisin tiedoin annetun ilmoituksen menettelyä voidaan yksinkertaistaa tietyillä edellytyksillä muun muassa siten, että tavaran saapuessa annetaan vain osa vaadittavista tiedoista ja täydentävät tiedot annetaan tietyn määräajan kuluttua myöhemmin. Täydentävä ilmoitus voidaan myös tietyin edellytyksin antaa jaksoittain.
Lisäksi delegoidun asetuksen 134 artiklan mukaan erityisten veroalueiden kanssa käytävässä kaupassa noudatetaan soveltuvin osin tullimenettelyjä koskevia säännöksiä. Tämän mukaisesti menettelyjä voidaan yksinkertaistaa huomattavasti joustavammiksi tullialueen sisäisessä maahantuonnissa kuin tuotaessa tavaraa EU:n tullialueen ulkopuolelta. EU:n tullilainsäädäntö ei mahdollista vastaavia kevennyksiä kolmansista maista tapahtuvan tuonnin osalta.
Euroopan unionin neuvosto hyväksyi 5.12.2017 rajat ylittävää sähköistä kuluttajakauppaa koskevan direktiivin (EU) 2017/2455 direktiivin 2006/112/EY ja direktiivin 2009/132/EY muuttamisesta palvelujen suorituksia ja tavaroiden etämyyntiä koskevien tiettyjen arvonlisäverovelvoitteiden osalta ja vähäarvoisten pienten lähetysten tuonnin verovapautuksen osalta, jäljempänä etämyyntidirektiivi. Direktiivillä muutetaan Euroopan unionissa sovellettavaa arvonlisäverojärjestelmää koskevia säännöksiä, jotka sisältyvät arvonlisäverodirektiiviin ja direktiivin 2006/112/EY 143 artiklan b ja c alakohdan soveltamisalasta vapautettaessa tietty tavaroiden lopullinen maahantuonti arvonlisäverosta 19.10.2009 annettuun neuvoston direktiiviin 2009/132/EY, jäljempänä maahantuonnin direktiivi.
Etämyyntidirektiiviä oli tarkoitus alkaa soveltaa vuoden 2021 alusta. Neuvosto hyväksyi 20.7.2020 päätöksen (EU) 2020/1109 direktiivien (EU) 2017/2455 ja (EU) 2019/1995 muuttamisesta kansallisen lainsäädännön osaksi saattamiselle asetetun määräajan ja soveltamispäivän osalta covid-19-pandemian vastatoimena. Päätöksellä lykättiin etämyyntidirektiivin soveltaminen alkamaan vuoden heinäkuun 2021 alusta.
Etämyyntidirektiivin 3 artiklalla kumottiin maahantuonnin direktiivin IV osasto vuoden 2021 heinäkuun alusta. Direktiivin IV osastoon sisältyi vähäarvoisten tavaroiden maahantuonnin vapautuksia koskevat säännökset.
Vähäarvoisten tavaroiden verovapauden poistamisen johdosta delegoitua asetusta on muutettu siten, että myös vähäarvoisista enintään 22 euron arvoisista lähetyksistä on vuoden 2021 heinäkuun alusta alkaen tullut antaa vapaaseen liikkeeseen luovuttamista koskeva tulli-ilmoitus. Delegoidun asetuksen 143 a artiklan mukaan ilmoittaja voi antaa suppeamman tietosisällön sisältävän tulli-ilmoituksen.
Tullikoodeksin 195 artiklan mukaan, jos tavaroiden asettamisesta tullimenettelyyn aiheutuu tullivelka, tavaroiden luovutuksen edellytyksenä on tullivelkaa vastaavan tuonti- tai vientitullin määrän maksaminen tai velan kattavan vakuuden antaminen.
Etämyyntidirektiivi
Neuvoston päätös (EU) 2020/1109
2.2
Kansallinen lainsäädäntö ja nykytilan arviointi
Arvonlisäverolain 1 a §:n mukaan Suomella tarkoitetaan arvonlisäverolaissa Euroopan yhteisöjen mukaista arvonlisäveroaluetta ja Ahvenanmaan maakuntaa. Ahvenanmaan maakunta kuuluu siten arvonlisäverolakia sovellettaessa lähtökohtaisesti Suomen alueeseen. Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisäverolakiin säädetään Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetussa laissa (1266/1996), jäljempänä poikkeuslaki. Jäsenvaltioilla ja Yhteisöllä tarkoitetaan Euroopan yhteisöjen lainsäädännön mukaista jäsenvaltion ja yhteisön arvonlisäveroaluetta.
Tavaran maahantuonnilla tarkoitetaan arvonlisäverolain 86 §:n mukaan tavaran tuontia Yhteisöön. Poikkeuslain 18 §:n mukaan, mitä arvonlisäverolain 9 luvussa säädetään tavaran maahantuonnista Yhteisöön, sovelletaan myös tavaran tuontiin Ahvenanmaan maakuntaan muualta Suomesta, toisesta jäsenvaltiosta tai Yhteisön ulkopuolelta.
Vähäarvoisten lähetysten maahantuonnin verovapauden poistamisen johdosta fyysisellä alustalla olevien sanoma- ja aikakauslehtien maahantuonti on verollista 1.7.2021 alkaen. Tämä koskee myös Ahvenanmaan maakuntaan tuotavia lehtiä. Uusia säännöksiä sovelletaan, kun veron suorittamisvelvollisuus syntyy lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen. Ratkaiseva ajankohta maahantuonnin osalta on tullivelan syntymishetki eli yleensä ajankohta, jona tulli-ilmoitus hyväksytään.
Arvonlisäverolain 85 a §:n 1 momentin 8 kohdan mukaan fyysisellä alustalla olevien tai sähköisesti luovutettavien sanoma- ja aikakauslehtien myynnistä, yhteisöhankinnasta, siirrosta varastointimenettelystä ja maahantuonnista suoritettava vero on 10 prosenttia.
Arvonlisäverolain 101 §:n 1 momentin mukaan tavaran maahantuonnin arvonlisäverotuksessa ei sovelleta tullia koskevia säännöksiä, ellei arvonlisäverolaissa erikseen siitä säädetä. Pykälän 2 momentin mukaan Tullin vastuulle 160 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti kuuluvan arvonlisäverotuksen osalta tavaran maahantuontia, veron suorittamista, palauttamista ja takaisin perimistä koskevaan sekä muuhunkin menettelyyn, veron maksamisen lykkäykseen, vakuuksiin, veronkorotukseen, virhemaksuun, jälkiverotukseen ja muutoksenhakuun sekä tietojen salassapitoon ja salassa pidettävien tietojen luovuttamiseen ja saamiseen sovelletaan, ellei arvonlisäverolaissa toisin säädetä, mitä tullista tullilainsäädännössä säädetään.
Tullin käteisasiakkaiden täytyy maksaa tulli sekä verot ja maksut ennen tavaroiden haltuun saamista. Tavaroiden luovutuspäätös tehdään siis tällöin vasta maksun jälkeen. Tullilain 64 §:n mukaan Tullin käteisasiakkaiden on maksettava tulli ja siten myös tuonnista suoritettava arvonlisävero 10 päivän kuluessa tullauspäätöksen vahvistamispäivästä. Esimerkiksi kuluttajat ovat käteisasiakkaita. Jos käteisasiakas käyttää luottoasiakasaseman omaavaa välillistä edustajaa tai suoraa edustajaa takausvastuulla, hän saa periaatteessa tavarat haltuunsa ennen veron maksamista. Käytännössä edustajat kuitenkin edellyttävät verojen maksamista heille ennen kuin he antavat tavarat asiakkaan haltuun. Jos edustaja toimii suorana edustajana ilman takausvastuuta eikä päämies ole luottoasiakas, tavaroiden haltuun saaminen edellyttää tullien ja verojen maksamista riippumatta edustajan luottoasiakasasemasta.
Vähäarvoisten enintään 22 euron arvoisten tavaralähetysten maahantuonnin verovapauden poistamisesta johtuen sanoma- ja aikakausilehtien maahantuonti tuli verolliseksi. Myös lehtien tuonnista on tämän jälkeen tehtävä sähköinen tulli-ilmoitus. Jos tuojina olevat käteisasiakkaat hoitavat tulliselvityksen itse, edellytyksenä vapaaseen liikkeeseen luovuttamiselle on myös lehtien osalta se, että tuonnista on maksettu arvonlisävero. Lehdet on siten ilmoittava tullille ja arvonlisävero on maksettava ennen lähetyksen toimittamista vastaanottajalle. Tämä koskee myös EU:n tullialueen sisällä tapahtuvaa lehtien tuontia, ja siten lehtien tuontia muualta Suomesta ja muista EU:n jäsenvaltioista Ahvenanmaan maakuntaan.
Ahvenanmaan kielellinen asema huomioon ottaen ahvenanmaalaisilla on erityisen suuri tarve tilata ruotsinkielisiä sanoma- ja aikakauslehtiä. Arvioiden mukaan valtaosa Ahvenanmaalle tuotavista sanomalehdistä tuodaan muualta Suomesta ja Ruotsista.
Verovapauden poistamisesta aiheutuvan hallinnollisen taakan vähentämiseksi ja tuontimenettelyjen sujuvoittamiseksi etämyyntidirektiivissä on säännökset uudesta maahantuotavien tavaroiden etämyyntiä koskevasta erityisjärjestelmästä ja uudesta erityisjärjestelystä tuonnin arvonlisäveron ilmoittamista ja maksamista varten. Kyseisiä erityismenettelyjä sovelletaan soveltuvin osin myös Ahvenanmaalla tapahtuvaan tuontiin, vaikka EU:n säännökset eivät siihen velvoittaisi. Maahantuonnin erityisjärjestelmää, jossa tuonti on arvonlisäveroton, voidaan kuitenkin Ahvenanmaan osalta soveltaa vain EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan myyntiin, ja erityisjärjestely, jossa kuljetusyritys voi maksaa arvonlisäveron vastaanottajan puolesta kuukausittain, ei poista velvollisuutta antaa tulli-ilmoitus. Lisäksi näiden menettelyjen soveltaminen on toimijoille vapaaehtoista.
Muun Suomen ja Ahvenanmaan maakunnan välisen tuontimenettelyjen osalta on jo nykyisin olemassa eräitä Ahvenanmaan poikkeuslakiin sisältyviä yksinkertaistuksia, kuten rekisteröidyn veroraja-asiakkaan menettely, jäljempänä verorajamenettely. Tätä menettelyä voidaan soveltaa Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välisessä maahantuonnin verotuksessa. Poikkeuslain 22 §:n mukaan ilmoittajana oleva edustaja on arvonlisäverovelvollinen edustamiensa yksityishenkilöiden tilaamien tavaroiden tuonneista ja voi tietyin edellytyksin ilmoittaa tuonnit ja suorittaa niistä arvonlisäveron Tullille kausittain yhdellä kertaa. Ostajat on siis vapautettu tulli-ilmoituksen tekemisestä ja arvonlisäveron maksamisesta. Verkkokauppias laskuttaa maahantuonnista suoritettavan arvonlisäveron ostajalta ostotapahtuman yhteydessä. Lehtien myyjät eivät kuitenkaan ole velvoitettuja käyttämään menettelyä. Tulli-ilmoittamisesta ja arvonlisäveron maksamisesta vastaa lehden ostaja, mikäli lehden myyjä ei käytä verorajamenettelyä.
Ruotsista ja muista EU:n jäsenvaltiosta tulevien tavaroiden, kuten lehtien osalta ei ole olemassa vastaavia yksinkertaistuksia. Tavaroiden tilaaja voi kuitenkin aina käyttää edustajaa maahantuontiin liittyvien tullin ilmoitusvelvoitteiden täyttämisessä. Tavaroiden myyjä tai kuljetusyritys voi myös toimia tuonti-ilmoituksen antajana omaan lukuunsa, jolloin myyjä tai kuljetusyritys on verovelvollinen tuonnista vastaanottajan sijasta. Tällöin myyjä tai kuljetusyritys voi käyttää tullilainsäädännön mahdollistamia tarkoituksenmukaisia menettelyjä, kuten EU:n alueelta tapahtuvan tuonnin osalta ilmoittaa koko kuorman yhdellä tulli-ilmoituksella sen sijaan, että jokainen lähetys ilmoitettaisiin erikseen.
Tullin etämyyntiä koskevien lakimuutosten hyväksymisen jälkeen käymien keskustelujen perusteella on kuitenkin käynyt ilmeiseksi, että esimerkiksi ruotsalaiset kustantajat tai lehtitalot eivät ole ottamassa ilmoittajan tai arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröidyn verovelvollisen asemaa Suomessa. Tällöin lehden tilaajan velvollisuutena on lehtikohtaisesti huolehtia tulli-ilmoituksen tekemisestä ja arvonlisäveron maksamisesta. Lehteä ei voida toimittaa tätä ennen sen tilaajalle.
Edellä mainitun perusteella tulli-ilmoitusta ja verojen maksamista koskevat normaalit menettelyt hankaloittavat lehtien maahantuontia Ahvenanmaan maakuntaan erityisesti Ruotsista ja muista EU:n jäsenvaltioista. Lehtien osalta tilannetta hankaloittaa muun muassa lehtien ilmestymistiheys ja uutisten ajankohtaisuuden vaatimus.