7.1
Palkkaturvalaki
4 a §.Yksipuoliseen tuomioon tai sovintoon perustuva saatava. Lakiin lisättäisiin uusi 4 a §, jolla selkeytettäisiin oikeustilaa sen suhteen, mikä merkitys yksipuoliselle tuomiolle tai sovintosopimukselle olisi annettava palkkaturva-asiaa käsiteltäessä.
Palkkaturvan piiriin kuuluvat lain 4 §:n 1 momentin mukaan työntekijän työsuhteesta johtuvat saatavat, joiden perusteen ja määrän palkkaturvaviranomainen on saanut selvitettyä. Palkkaturvaviranomaisen on hallintolain 31 §:n mukaisesti huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset.
Palkkaturvana haettu saatava voi perustua yksipuoliseen tuomioon. Kysymys on yleensä siitä, että työntekijä on nostanut työnantajaansa vastaan kanteen, johon työnantaja ei ole vastannut. Yksipuolinen tuomio voi olla seurausta myös oikeudenkäyntimenettelyn myöhemmässä vaiheessa tapahtuneesta työnantajan passivoitumisesta.
Yksipuolisella tuomiolla tarkoitetaan tuomioistuimen pääasiassa antamaa ratkaisua, joka perustuu vastapuolen passiivisuuteen eikä asian aineelliseen tutkintaan. Kantajan eduksi annetulla yksipuolisella tuomiolla kanne hyväksytään kantajan esittämien vaatimusten mukaisesti. Vastaajan hyväksi annetulla yksipuolisella tuomiolla kanne hylätään.
Yksipuolinen tuomio ei välttämättä ole osoitus siitä, että työntekijällä olisi todellisuudessa ollut työlainsäädäntöön, työehtosopimukseen tai työsopimukseen perustuva saatava työnantajaltaan. Saatavaa ei olisi ehkä tuomittu maksettavaksi sellaisenaan, jos työnantaja olisi vastustanut kannetta ja asia olisi aineellisesti tutkittu oikeudenkäyntimenettelyssä. Tästä syystä yksipuolista tuomiota ei voida yksinomaan pitää osoituksena sellaisen saatavan olemassaolosta, joka olisi palkkaturvajärjestelmän puitteissa turvattava. Toisaalta palkkaturvaa ei ole syytä rajoittaa pelkästään sillä perusteella, että palkkaturvana haetut saatavat perustuvat yksipuoliseen tuomioon tai tuomioistuimen vahvistamaan sovintoon, jos saatavien peruste ja määrä ovat selviä.
Vastaava kysymyksenasettelu liittyy työnantajan ja työntekijän väliseen sovintosopimukseen, joka on tehty työoikeudellisen riitakysymyksen ratkaisemiseksi. Sovintosopimus on voitu tehdä ennen oikeudenkäyntimenettelyä tai sen aikana. Sinänsä sovintosopimusten tekemistä voidaan pitää kannatettavana jo pelkästään prosessiekonomisista syistä. Työnantajan sovintosopimuksella hyväksymien saatavien perustetta ja määrää ei voida kuitenkaan pitää selvinä pelkästään sen seikan vuoksi, että työnantaja on hyväksynyt saatavat sopimuksella. Työnantaja on voinut hyväksyä perusteettomiakin saatavia esimerkiksi välttyäkseen oikeudenkäynniltä. Pyrkimykseen välttää oikeudenkäynti on voinut johtaa työnantajan heikko taloudellinen tilanne. Toisaalta työntekijän vaatimusten hyväksymistä sopimuksella on voinut puoltaa myös se, että työnantaja on mieltänyt työntekijän hakevan saatavia palkkaturvana, eikä sovintosopimuksen hyväksymisellä ole maksukyvyttömälle työnantajalle sanottavaa merkitystä.
Pykälän 1 momentissa säädettäisiin siitä, että yksipuoliseen tuomioon tai tuomioistuimen vahvistamaan sovintoon perustuva saatava voidaan maksaa palkkaturvana, jos palkkaturvaviranomainen on muun selvityksen perusteella voinut varmistua saatavan perusteesta ja määrästä. Yksipuoliseen tuomioon tai tuomioistuimen vahvistamaan sovintoon perustuvien saatavien osalta palkkaturvan maksaminen edellyttää lisäksi, kuten kaikissa muissakin tapauksissa, että muutkin palkkaturvan maksamisen edellytykset täyttyvät.
Yksipuolista tuomiota tai sovintosopimusta ei siten pidettäisi yksinomaisena osoituksena saatavan perusteen ja määrän selvyydestä. Palkkaturvaviranomainen pyrkisi kuitenkin hallintolain 31 §:n mukaisesti hankkimaan tarpeellisen selvityksen asiassa ja arvioimaan, voidaanko saatavaa sen perusteella pitää aineellisoikeudellisesti oikeana. Muuna selvityksenä voi tulla kysymykseen esimerkiksi oikeudenkäyntimenettelyn aikana esitetty aineisto taikka asianosaisilta tai muilta tahoilta palkkaturvamenettelyssä saadut selvitykset.
Palkkaturvaviranomainen kykenee yleensä helpommin selvittämään tavanomaiset työntekoon liittyvät palkkasaatavat kuin korvaus- ja hyvitysluonteiset saatavat. Tavanomaisten palkkasaatavien tueksi on yleensä saatavissa kirjallisia selvityksiä, kuten otteita työaika- ja vuosilomakirjanpidosta taikka palkkalaskelmia. Korvausten ja hyvitysten osalta palkkaturvaviranomaisen olisi saatava riittävä selvitys työnantajan laiminlyönnistä tai lainvastaisesta menettelystä. Riittävänä selvityksenä ei vielä voitaisi pitää työntekijän yksipuolista kuvausta tapahtumien kulusta. Jos kuitenkin muu saatavilla oleva selvitys tukee työntekijän kertomusta riittävällä tavalla, korvaus- ja hyvityssaatavakin voidaan maksaa palkkaturvana. Palkkaturvaviranomaisen on pyrittävä hankkimaan haastehakemuksen lisäksi muutakin selvitystä asiasta. Tällaista selvitystä voi olla esimerkiksi tulorekisteristä tai kuulemisilla saatavissa olevat tiedot.
Pykälän 2 momentin mukaan sovintoon perustuvien saatavien maksaminen palkkaturvana edellyttäisi lisäksi, että palkkaturvaviranomainen saa selvityksen siitä, mihin työsuhteesta johtuviin saataviin sovinto perustuu. Vaikka työntekijä olisi alkujaan vaatinut työnantajaltaan yksittäisiä työsuhteesta johtuvia saatavia, sovintosopimus saatetaan tehdä kokonaismääräisenä siten, ettei sopimuksesta ilmene, mistä saatavista se muodostuu. Tämä on palkkaturvaviranomaisen kannalta ongelmallista, koska sen on varmistauduttava kunkin saatavan osalta, täyttyvätkö palkkaturvan maksamisen saatavakohtaiset edellytykset. Palkkaturvaviranomaisen on muun muassa selvitettävä, milloin saatava on erääntynyt ja onko saatavan peruste ollut asianmukainen. Lainkohta olisi merkityksellinen vain niissä tilanteissa, joissa työsuhteesta johtuvia saatavia ei yksilöidä sovintosopimuksessa.
Ehdotettu pykälä soveltuisi sekä niissä tilanteissa, joissa palkkaturvaa haetaan ensimmäisen kerran vasta yksipuolisen tuomion antamisen tai tuomioistuimen vahvistaman sovinnon jälkeen että niissä tapauksissa, joissa oikeusprosessia on edeltänyt palkkaturvamenettely. Ehdotetun pykälän soveltaminen ei myöskään estäisi palkkaturvalain 8 §:n samanaikaista soveltamista. Palkkaturvapäätökseen, jolla palkkaturvahakemus on hylätty kokonaan tai osittain ehdotetun pykälän perusteella, olisi mahdollista hakea muutosta valittamalla sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan ja edelleen vakuutusoikeuteen.
5 a §.Vakava työperäinen hyväksikäyttö. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi pykälä, jossa säädettäisiin palkkaturvan poikkeavasta hakuajasta tilanteessa, jossa työntekijä on joutunut vakavan työperäisen hyväksikäytön kohteeksi. Uuden pykälän tarkoituksena on turvata vakavan työperäisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneen työntekijän asemaa ja parantaa hänen mahdollisuuttaan saada työsuhdesaatavansa palkkaturvana.
Palkkaturvalain 5 §:n mukaan palkkaturvana voidaan maksaa työntekijän työsuhteesta johtuvia saatavia, joita on haettu palkkaturvana kolmen kuukauden kuluessa saatavan erääntymisestä. Palkkaturvalaissa ei ole säädetty erilaisten työsuhdesaatavien erääntymisajankohdista, vaan saatavalajien erääntyminen perustuu työlainsäädäntöön, kuten työsopimuslakiin (55/2001), vuosilomalakiin ja työaikalakiin (872/2019) sekä työehtosopimuksiin. Palkkaturvan hakuajan kulumisen katkaisee määräajassa jätetty hakemus.
Palkkaturvalain 5 §:ssä säädetään lisäksi, että lakiin tai sopimukseen perustuvaa vahingonkorvausta tai hyvitystä, jolla ei ole erityistä eräpäivää, on haettava palkkaturvana kolmen kuukauden kuluessa tuomion lainvoimaiseksi tulosta tai vakiintunutta työmarkkinakäytäntöä noudattaen solmitun sopimuksen tekemisestä. Tyypillisimmin korvaukset ja hyvitykset ovat tuomioistuimen tuomitsemia työsopimuslain 12 luvun 1 ja 2 §:ssä säädettyjä vahingonkorvauksia tai naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (609/1986), yhteistoimintalain (1333/2021), tai yhdenvertaisuuslain (1325/2014) mukaisia hyvityksiä.
Ehdotettavan pykälän mukaan niissä tilanteissa, joissa on kysymys vakavasta työperäisestä hyväksikäytöstä, palkkaturvaa ei edellytettäisi haettavan 5 §:n 1 momentin ensimmäisen virkkeen mukaisesti, eli kolmen kuukauden kuluessa kunkin saatavan eräpäivästä lukien, vaan hakuaika olisi pidempi. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin kahdesta poikkeuksesta hakuaikaan. Ensinnäkin momentin 1 kohdan mukaan 5 §:ssä säädetty määräaika ei estäisi palkkaturvan maksamista, jos työnantaja tai tämän edustaja on syyllistynyt eräisiin työntekijään kohdistuneisiin työperäistä hyväksikäyttöä ilmentäviin rikoksiin. Palkkaturvan maksaminen olisi kytketty tuomioihin, joissa työnantaja tai tämän edustaja on tuomittu ihmiskaupasta, törkeästä ihmiskaupasta, kiskonnasta, törkeästä kiskonnasta, työsyrjinnästä tai kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, ja jossa rikoksen uhrille on tuomittu maksettavaksi työsuhteesta johtuvia saatavia tai niihin perustuvaa rikosvahingonkorvausta. Palkkaturvana voitaisiin 5 §:ssä säädetyn määräajan estämättä tällöin maksaa vakavan työperäisen hyväksikäytön uhrin niitä työsuhdesaatavia, jotka olisi tuomittu maksettavaksi lainvoimaisella rikostuomiolla.
Mikä tahansa työsuhteessa tapahtunut rikos ja siihen liittyvä korvausvastuu eivät siten pidentäisi palkkaturvan hakuaikaa. Ehdotettavan lainkohdan ulkopuolelle jäisivät esimerkiksi työturvallisuusrikokset, tietosuojarikokset ja työsopimuslakirikkomukset. Uuden lainkohdan tarkoituksena ei ole myöskään se, että palkkaturvana maksettaisiin mitä tahansa rikostuomiolla tuomittuja vahinkoja, vaan säännöksen nojalla voitaisiin maksaa vain työn tekemiseen liittyviä saatavia tai niihin perustuvia vahingonkorvauksia. Palkkaturvana ei siten maksettaisi esimerkiksi kärsimyskorvauksia.
Toiseksi momentin 2 kohdan mukaan palkkaturvana voitaisiin 5 §:ssä säädetyn määräajan estämättä maksaa työsuhdesaatavia tilanteessa, jossa palkkaturvaviranomaisella on muutoin perusteltua syytä arvioida, että työntekijä on kohdannut vakavaa työperäistä hyväksikäyttöä, joka on estänyt palkkaturvan hakemisen tavanomaisessa kolmen kuukauden määräajassa. Lainvoimaista rikostuomiota ei edellytettäisi. Ehdotetun uudistuksen tarkoituksena ei ole muuttaa tavanomaisiin työsuhderiitoihin liittyvien saatavien palkkaturvan hakuaikaa.
Jos palkkaturvan hakuajan pidennys sidottaisiin vakavan työperäisen hyväksikäytön osalta pelkästään rikostuomioon, voisi uhrin työsuhdesaatavien suojakynnys nousta palkkaturvamenettelyssä perusteettoman korkealle. Hyväksikäytön uhrit eivät useinkaan uskalla käynnistää rikosprosessia hyväksikäyttäjäänsä vastaan ainakaan työsuhteen aikana. Lisäksi rikosprosessin kestäessä työsuhdesaatavat voivat ehtiä vanhentua, sillä pääsäännön mukaan työsuhdesaatavat vanhentuvat viimeistään kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä, jollei vanhentumislain 7 §:n 3 momentti sovellu. Palkkaturvana ei voida maksaa vanhentuneita työsuhdesaatavia.
Muun muassa näistä syistä ehdotetaan, että vakavan työperäisen hyväksikäytön uhri voisi saada palkkaturvaa poikkeavan hakuajan puitteissa ilman rikostuomiota, jos voidaan perustellusti epäillä työntekijän joutuneen vakavan työperäisen hyväksikäytön kohteeksi, mikä on estänyt mahdollisuuden hakea palkkaturvaa normaalin kolmen kuukauden hakuajan kuluessa.
Säännöksessä tarkoitettu vakava työperäinen hyväksikäyttö voi ilmetä monin eri tavoin. Yleisesti työperäisellä hyväksikäytöllä tarkoitetaan tilanteita, joissa työntekijän työehdot ovat huonot tai jopa laittomat ja työntekijän olot ovat sellaiset, että hänellä on hyvin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseensa. Koska esityksellä pyritään turvaamaan työntekijän asemaa vakavissa hyväksikäyttötapauksissa, pelkästään työnantajan velvollisuuksien merkittäväkään laiminlyönti ei oikeuttaisi palkkaturvan hakuajan pidennykseen. Palkkaturvaviranomaisen on voitava sille esitetyn selvityksen perusteella arvioida, että työnantajan toimintaan liittyy myös sellaisia piirteitä, jotka voivat liittyä kohdassa 1 tarkoitettuihin rikoksiin tai että työnantajan toiminta vakavuudeltaan rinnastuu mainittuihin rikoksiin.
Työntekijän työperäisessä hyväksikäytössä on tyypillisesti kysymys siitä, että työntekijä ei saa lainkaan palkkaa tai että se on huomattavan pieni. Lisäksi on mahdollista, että työntekijä joutuu palauttamaan työnantajalleen osan palkastaan tai maksamaan rekrytoinnista palkkion. Yleistä tällaisissa tilanteissa on, että mitään lisiä tai lomapalkkoja ei makseta. On kuitenkin huomattava, että pelkästään palkkojen maksamatta jättämistä ei voida yksistään pitää vakavana työperäisenä hyväksikäyttönä, sillä kaikkien palkkaturvahakemusten jättämissyynä on työnantajan palkanmaksun laiminlyönti.
Kohdassa tarkoitettuja perusteltuja syitä epäillä vakavaa työperäistä hyväksikäyttöä voivat olla esimerkiksi selvitykset, joista ilmenee työntekijän joutuneen vapaudenriiston, väkivallan, uhkailun, velkavankeuden, erehdyttämisen, painostamisen, eristämisen tai henkilökohtaisten asiakirjojen takavarikoinnin kohteeksi.
Uhkailu voi ilmetä esimerkiksi uhkaamalla työntekijän tai hänen läheistensä henkeä tai terveyttä, uhkaamalla viranomaisiin vaikuttamalla peruuttaa oleskeluluvan tai poistaa työntekijän maasta. Työntekijää voidaan painostaa muillakin tavoin ja pelotella erinäisillä taloudellisilla sanktioilla tai sakkoseuraamuksilla. Velkavankeus voi syntyä muun muassa siten, että työnantaja sitoo työntekijän itseensä velkaannuttamalla, pikavippien ottamisella tai perimällä kohtuuttomia palkkioita elinkustannuksista. Työntekijä voi joutua työnantajaansa nähden sellaiseen velkakierteeseen, ettei hän pysty taloudellisista syistä hankkimaan itselleen kelvollista asuntoa, vaatetusta, riittävää ravintoa tai palaamaan kotimaahansa. Eristäminen voi ilmetä työntekijän eristämisellä muista ihmisistä edellyttämällä asumista työnantajan osoittamissa tiloissa, rajoittamalla puhelimen käyttöä, kieltämällä ruokailun työntekijän valitsemassa paikassa tai muulla tavalla rajoittamalla työntekijän kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Takavarikoinnilla tarkoitetaan esimerkiksi työntekijän henkilöasiakirjojen haltuunottoa, työntekijän pankkitilin hallintaa, verokortin palauttamatta jättämistä tai muiden tärkeiden asiakirjojen oikeudetonta hallintaa.
Rikostuomioihin liittymättömien palkkaturvahakemusten osalta vakavasta työperäisestä hyväksikäytöstä tulisi olla myös muuta selvitystä kuin palkkaturvan hakijan oma selvitys. Epäily hyväksikäytöstä voisi ilmetä esimerkiksi työsuojeluviranomaisen tarkastuspöytäkirjasta, Maahanmuuttoviranomaisen havainnoista tai poliisin esitutkintapöytäkirjasta. Lisäksi palkkaturvan hakijalta edellytettäisiin sen selvittämistä, miksi tavanomaista palkkaturvan kolmen kuukauden hakuaikaa ei ole voitu noudattaa.
Pykälän 2 momentin mukaan 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua, lainvoimaiseen rikostuomioon perustuvaa työsuhdesaatavaa olisi haettava palkkaturvana kolmen kuukauden kuluessa tuomion lainvoimaiseksi tulosta ja 2 kohdassa tarkoitettua saatavaa 18 kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Kolmen kuukauden hakuaika vastaisi voimassa olevan palkkaturvalain 5 §:n mukaista vahingonkorvauksia ja hyvityksiä koskevaa hakuaikaa. Palkkaturvan hakuaikaa 2 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa on myös perusteltua rajoittaa, koska palkkaturva-asia tulisi saada käsiteltyä ennen työsopimuslain mukaisen kahden vuoden vanhentumisajan päättymistä. Palkkaturvana ei voida maksaa työsopimuslain tai muun työoikeudellisen lain perusteella vanhentuneita työsuhdesaatavia.
Pykälän 3 momentin mukaan vakavaan työperäiseen hyväksikäyttöön liittyvää palkkaturvan maksamista rajoitettaisiin siten, että hyväksikäytetty työntekijä voisi saada hyväkseen ehdotetun pykälän mukaisen määräajan pidennyksen vain kerran. Rajaus ei estäisi hakemasta palkkaturvaa säädetyn määräajan puitteissa useammalla eri hakemuksella. Rajoitus ei myöskään estäisi saamasta palkkaturvaa 5 §:ssä säädetyn hakuajan puitteissa uudelle työnantajalle tehdyn työn perusteella.
Palkkaturvakäytännössä on noudatettu linjausta, jonka mukaan ulkomaalaisen työntekijän luvatonta työskentelyä ei ole pidetty oikeudellisesti moitteettomana, minkä vuoksi työntekijän työsuhdesaatavia ei ole maksettu palkkaturvana. Palkkaturvakäytäntö perustuu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun 1997:35, jossa todetaan, että työsuhteen, joka oikeuttaisi saamaan palkkaturvaa, tulee olla paitsi yksityisoikeudellisesti pätevä myös muussa suhteessa oikeudellisesti moitteeton. Ratkaisusta ilmenee, että valtio työsuhteen ulkopuolisena osapuolena ei ole yhtä laajassa vastuussa palkkasaatavista kuin työnantaja. Vakuutusoikeuden päätöksessä H1536/2022 on puolestaan todettu, että työnantajan otettua tietoisesti töihin työluvattoman henkilön ja laiminlyötyä työnantajasuoritukset, kysymys oli palkkaturvalain 8 § 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetusta työnantajan toteuttamasta järjestelystä, minkä vuoksi työntekijällä ei ollut oikeutta palkkaturvaan. Vakuutusoikeuden päätöksen taustalla on lainvoimainen hovioikeuden tuomio kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.
Ehdotetun 5 a §:n tarkoituksena on turvata vakavan työperäisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneen työntekijän asemaa ja parantaa hänen mahdollisuuttaan saada työsuhdesaatavansa palkkaturvana. Osa hyväksikäytetyistä työntekijöistä työskentelee ilman työlupaa. Ottaen huomioon uuden pykälän tarkoitus, palkkaturvakäytännössä olisi jatkossa huomioitava vakavan työperäisen hyväksikäytön uhrin kokonaistilanne ja syyt luvattomaan työskentelyyn ja harkittava tapauskohtaisesti, estääkö luvaton työskentely palkkaturvan maksamisen esimerkiksi 8 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun järjestelyn perusteella.
Palkkaturvapäätökseen, jolla palkkaturvahakemus on hylätty kokonaan tai osittain 5 a §:n perusteella, olisi mahdollista hakea muutosta valittamalla sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan ja edelleen vakuutusoikeuteen.
22 §.Kanne valtiota vastaan. Pykälässä säädetään valtiota vastaan nostettavasta kanteesta. Kanne valtiota vastaan on muutoksenhakukeinona päätökseen, jolla palkkaturvahakemus on hylätty selvittämättömänä tai perusteettomana tilanteessa, jossa työnantaja ei ole kiistänyt saatavaa. Palkkaturvalain 4 §:ssä edellytetään, että saatavien peruste ja määrä on saatu selvitettyä, jotta ne voidaan maksaa palkkaturvana.
Pykälää ehdotetaan uuden 4 a §:n vuoksi muutettavaksi siten, että se koskisi ainoastaan 4 §:n nojalla selvittämättömänä tai perusteettomana hylättyjä saatavia. Sen sijaan uuteen 4 a §:ään perustuvan palkkaturvaviranomaisen harkintavallan perusteella perusteettomina tai selvittämättöminä hylättyjen, yksipuolisiin tuomioihin tai tuomioistuimen vahvistamiin sovintoihin perustuvien saatavien osalta palkkaturvapäätökseen haettaisiin muutosta 26 §:n mukaisesti hallintovalituksella.
28 §.Asianosaisen myötävaikutus- ja tietojenantovelvollisuus. Voimassa olevassa pykälässä säädetään tiedonsaannista ja virka-avusta. ELY-keskuksen tiedonsaantioikeuksia koskevat säännökset ehdotetaan otettaviksi muutettuina uuteen 28 c §:ään. Virka-apua koskeva säännös ehdotetaan otettavaksi uuteen 28 b §:ään.
Pykälässä säädettäisiin siitä, että palkkaturva-asian asianosaisella olisi yleinen velvollisuus myötävaikuttaa palkkaturva-asian selvittämisessä ja antaa lain täytäntöönpanoa varten tarpeelliset tiedot palkkaturvaviranomaiselle. Pykälän otsikko ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan pykälän uutta sisältöä.
Myötävaikutus- ja tietojenantovelvollisuus koskisi hakijaa, työnantajaa, sekä muuta tahoa, joka voi olla vastuussa palkkasaatavien maksamisesta. Siten velvollisuus koskisi myös avoimen yhtiön yhtiömiestä tai kommandiittiyhtiön vastuunalaista yhtiömiestä, liikkeen luovutuksensaajaa sekä vuosilomalain 2 luvun 5 §:n 2 momentin tarkoittamaa lähitahoa ja vastuun samastuksen kohdetta.
Myötävaikutusvelvoite tarkoittaisi aktiivista velvoitetta edesauttaa palkkaturva-asian selvittämistä. Erityisesti tämä koskisi työnantajaa, jolla on parhaat edellytykset antaa selvitystä siitä, mitä palkkasaatavia työntekijöillä on.
Palkkaturva-asioissa hakijalla on hallintolain mukainen velvollisuus esittää vaatimuksensa ja niiden perusteet. Jotta palkkaturvaviranomainen kykenisi ratkaisemaan hakemuksen, on haettujen saatavien peruste ja määrä saatava selvitettyä. Tämä edellyttää tarpeellisten asiakirjojen ja selvitysten toimittamista viranomaiselle. Mikäli hakija ei oma-aloitteisesti toimita kaikkia tarvittavia asiakirjoja tai selvityksiä, on palkkaturvaviranomaisen pyydettävä tietoja hakijalta. Tyypillisesti hakijalta pyydetään esimerkiksi työsopimusta, työaikakirjanpitoa, irtisanomisilmoitusta, palkkalaskelmia, työtodistusta, verotustietoja, lomautustodistuksia, selvitystä perhevapaista ja muista poissaoloperusteista. Työnantajalta puolestaan pyydetään muun muassa lausuntoa palkkaturvana haetuista saatavista ja syistä työsuhdesaatavien maksamatta jättämiselle, selvitystä työnantajan maksukyvystä ja väitetystä palkanmaksusta, työaika- ja vuosilomakirjanpitoa, selvitystä työaikapankista ja tehdyistä työmatkoista. Kun palkkaturvana maksettavista saatavista voi olla vastuussa myös liikkeen luovutuksensaaja, vuosilomalain 2 luvun 5 §:n 2 momentin tarkoittamaa lähitaho tai vastuun samastuksen kohde, on palkkaturvaviranomaisen toisinaan saatava edellä mainituilta tahoilta tarpeelliset tiedot maksuvelvollisuuden ratkaisemiseksi. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi selvitykset siirtyneistä työntekijöistä ja heidän työsuhteidensa jatkumisesta.
28 a §.Tietojenantovelvollisuus oikeushenkilön puolesta. Palkkaturvaviranomaisen tulee huolehtia palkkaturva-asian riittävästä selvittämisestä. Työnantajalla ja tämän edustajalla on parhaat edellytykset antaa selvitystä työsuhdesaatavien oikeellisuudesta.
Pykälän 1 momentissa ehdotetaan säädettäväksi, ketkä luonnolliset henkilöt olisivat oikeushenkilön puolesta velvollisia antamaan tietoja palkkaturvaviranomaiselle. Samalla pykälän otsikko ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan pykälän muuttunutta sisältöä. Voimassa olevan lain säännös tietojen luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltion palkkaturva-asiaa hoitavalle viranomaiselle tai yhteisölle ehdotetaan siirrettäväksi uuteen 28 d §:ään.
Käytännössä osa työnantajista ei vastaa niille tehtyihin lausuntopyyntöihin tai muihin tiedusteluihin. Pääsääntöisesti työnantajat ovat oikeushenkilöitä. Työnantajayhtiö on voinut lopettaa toimintansa, eivätkä työnantajien edustajat välttämättä halua avustaa asioiden selvittämisessä.
Jos työnantaja-asemassa toimiva oikeushenkilö on passiivinen, palkkaturvaviranomaisella on hyvin vähän keinoja saada tietoa työnantajalta. Tästä syystä palkkaturvaviranomaisen mahdollisuuksia saada tietoa laajennettaisiin siten, että toissijaisesti työnantajan edustajana toimivilla luonnollisilla henkilöillä olisi henkilökohtaisesti velvollisuus toimittaa palkkaturvaviranomaiselle sen tarvitsemat tiedot.
Säännös vastaisi pääperiaatteiltaan ulosottokaaren (705/2007) 3 luvun 54 §:ää, jossa säädetään siitä, ketkä ovat velvollisia yhteisön puolesta antamaan tietoa ulosottomiehelle. Siten ulosottoviranomaista koskeva tulkintakäytäntö mainitun säännöksen osalta olisi monin osin sovellettavissa myös palkkaturvassa.
Ensinnäkin tietojenantovelvollisuus koskisi sitä, joka toimii hallituksen tai sitä vastaavan toimielimen jäsenenä taikka on toimitusjohtaja tai sitä vastaavassa asemassa. Hallitusta vastaavalla toimielimellä tarkoitettaisiin esimerkiksi johtokuntaa. Tietojenantovelvollisuuden kannalta ei ole merkitystä, perustuuko toimielimen toiminta lakiin, yhtiösopimukseen, yhtiöjärjestykseen tai yhteisön säännöissä olevaan määräykseen.
Toiseksi tietojenantovelvollisuus koskisi sitä, joka on henkilökohtaisesti vastuussa yhteisön velvoitteista. Tällainen henkilö on esimerkiksi avoimen yhtiön yhtiömies, kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies ja rekisteröimättömän oikeushenkilön puolesta toiminut henkilö.
Myös toiminimen kirjoittajat olisivat tietojenantovelvollisia. Osakeyhtiössä oikeus kirjoittaa toiminimi on niillä tahoilla, joilla on oikeus edustaa osakeyhtiötä. Oikeudesta edustaa yhtiötä säädetään osakeyhtiölain (624/2006) 6 luvun 25 ja 26 §:ssä. Vastaavasti osuuskunnan osalta osuuskuntalain (421/2013) 6 luvun 26 ja 27 §:ssä säädetään edustamisoikeudesta, johon kuuluu samalla edustajan oikeus kirjoittaa osuuskunnan toiminimi. Avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä annetun lain (389/1988) 3 luvun 1 §:n mukaan jokaisella avoimen yhtiön yhtiömiehellä on edustamis- ja nimenkirjoitusoikeus. Yhtiömiehet ovat tietojenantovelvollisia tosin jo silläkin perusteella, että he ovat henkilökohtaisessa vastuussa yhteisön velvoitteista. Kommandiittiyhtiössä äänettömällä yhtiömiehellä ei asemansa puolesta ole nimenkirjoitusoikeutta. Äänetön yhtiömieskin on tietojenantovelvollinen, jos hänet on erikseen valtuutettu kirjoittamaan yhtiön toiminimi. Toiminimen kirjoitusoikeus voi lisäksi perustua nimenomaiseen prokuraan, joka on rekisteröity kaupparekisteriin. Yhteisprokuristit ovat jokainen erikseenkin tietojenantovelvollisia.
Tietojenantovelvollisuus koskisi myös yhteisön puolesta tosiasiallisesti toimivia. Tietoja olisi velvollinen antamaan se, joka olosuhteista päätellen tosiasiallisesti johtaa yhteisön tai säätiön toimintaa taikka hoitaa sen hallintoa tai omaisuutta. Tällä tarkoitettaisiin erilaisia välikäsijärjestelyjä, joissa yhteisön ulkopuolinen henkilö käyttää muutoin yhteisön toimielimelle kuuluvaa operatiivista valtaa. Erityisesti tällaisia järjestelyjä saattaa esiintyä niin sanotuissa yhden henkilön yhtiöissä tai "perheosakeyhtiöissä".
Pykälän 2 momentin mukaan tietojenantovelvollinen olisi myös henkilö, joka on ollut tietojen pyytämistä edeltäneen vuoden aikana edellä mainitussa asemassa eli on ollut esimerkiksi hallituksen jäsenenä, varajäsenenä, toimitusjohtajana taikka henkilökohtaisessa vastuussa tai oikeutettu toiminimen kirjoittamiseen taikka on johtanut toimintaa tosiasiallisesti. Yhtiön hallituksesta useita vuosia aikaisemmin eronneelta voidaan pyytää tuoreitakin tietoja, jos hän tosiasiallisesti johtaa yhtiötä tai hoitaa sen omaisuutta.
Pykälän 3 momentin tarkoituksena olisi varmistaa tietojen saaminen, vaikka edellä mainittuja tietojenantovelvollisia ei olisi yhtiössä. Säännöksen mukaan tällöin tietojenantovelvollinen olisi henkilö, joka viimeksi on ollut vastaavassa asemassa. Työnantajana saattaa olla esimerkiksi "hylätty" yhtiö. Harvinaista ei ole, että maksukyvyttömyyden uhatessa yhtiö luovutetaan yhtiöiden tyhjentämiseen erikoistuneille henkilöille. Tällöin yhtiön johdossa viimeksi toimineet ovat tietojenantovelvollisia siitä riippumatta, kuinka pitkä aika toiminnasta on kulunut. Tuula Linna, Tatu Leppänen ja Anssi Kärki – Ulosotto-oikeus I
28 b §.Uhkasakko ja virka-apu. Jos työnantaja tai tämän edustaja ei täytä tiedonantovelvoitteitaan, palkkaturvaviranomaisella ei nykyisin ole juuri keinoja vaikuttaa asiaan. Tiedonantovelvoitteen laiminlyönti heikentää merkittävästi palkkaturvaviranomaisen mahdollisuuksia saada palkkaturva-asia selvitetyksi. Nykytilaa ei voida pitää tyydyttävänä siihen nähden, että maksamattomat palkat voivat muodostaa työntekijälle merkittäviä toimeentulo-ongelmia.
Esityksessä ehdotetaan, että palkkaturvaviranomaisella olisi oikeus käyttää uhkasakkoa tiedonantovelvollisuuden tehosteena. Uhkasakko asetettaisiin noudattaen mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.
Pykälän 1 momentin mukaan uhkasakko voitaisiin kohdistaa joko työnantajaan tai edellä 28 a §:ssä määriteltyihin työnantajan edustajiin. Uhkasakkolain 7 §:stä johtuu, että uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen henkilöön, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa velvoitetta. Uhkasakkoa ei tule asettaa, jos henkilöllä ei ole mahdollisuuksia täyttää tiedonantovelvollisuuttaan.
Uhkasakko asetettaisiin määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkomahdollisuus koskisi vain laissa erikseen määriteltyjä selvityksiä tai aineistoja. Uhkasakkolain 6 §:ssä säädetyllä tavalla uhkasakkoa koskevasta asettamispäätöksestä olisi käytävä selvästi ilmi, mihin asianosainen on velvoitettu ja milloin, mihin mennessä tai mistä lähtien velvoitetta on noudatettava. Määräajan pituutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun mahdollisuus noudattaa sitä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat.
Uhkasakolla voitaisiin tehostaa ensinnäkin palkkaturvaviranomaisen vaatimusta luovuttaa jäljennökset työsuhdetta koskevista asiakirjoista, työaikakirjanpidosta ja vuosilomakirjanpidosta, jos ne ovat tarpeen palkkaturva-asian selvittämiseksi.
Joskus palkkaturvaviranomaiselle voi syntyä tarve saada työnantajayrityksen maksuliikenteestä tarkempia tietoja esimerkiksi maksettujen ennakoiden tai muiden työntekijöille tehtyjen suoritusten selvittämiseksi. Tästä syystä työnantajan tai sen edustajan olisi sakon uhalla luovutettava kirjanpitokirjat, tositteet ja muu kirjanpitoaineisto sekä muut liike- tai ammattitoimintaan liittyvät asiakirjat ja tallenteet, jos ne ovat välttämättömiä palkkaturva-asian selvittämiseksi. Asiakirjat voivat olla tarpeen myös sen selvittämiseksi, kuka on ollut työnantajan asemassa.
Joissakin poikkeuksellisissa tilanteissa palkkaturvaviranomainen voi tarvita tietoa yrityksen liiketoimista tai yritysten välisistä suhteista esimerkiksi oikean työnantajan tai liikkeen luovutuksen selvittämiseksi. Tästä syystä palkkaturvaviranomainen voisi määrätä, että työnantajan tai tämän edustajan olisi sakon uhalla luovutettava viranomaiselle yhteisön tai säätiön hallintoa ja sopimuksia koskevat asiakirjat. Koska kysymys olisi poikkeuksellisesta tietotarpeesta, uhkasakon asettaminen edellyttäisi, että tiedot tai aineisto olisivat välttämättömiä palkkaturva-asian selvittämiseksi.
On mahdollista, että työnantajalla tai 28 a §:ssä tarkoitetulla henkilöllä ei ole palkkaturvaviranomaisen tarvitsemaa asiakirjaa, jolloin uhkasakon uhka ei täytä tarkoitustaan. Näissä tilanteissa palkkaturvaviranomainen voisi asettaa uhkasakon saadakseen tarvitsemaansa aineistoa vastaavan selvityksen.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin siitä, että uhkasakkomahdollisuus koskisi työnantajan tai tämän 28 a §:ssä säädetyn edustajan lisäksi sellaista asianosaista, jonka osalta on syntynyt tarve selvittää, onko tämä vastuussa palkkaturvana haetuista saatavista työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä tarkoitettuna luovutuksensaajana tai vuosilomalain 2 luvun 5 §:n 2 momentin perusteella.
Uhkasakon käyttämisen osalta palkkaturvaviranomaisen tulee kiinnittää huomiota tietojenantovelvollisen itsekriminointisuojaan, jonka keskeisenä sisältönä on oikeus olla myötävaikuttamatta oman syyllisyyden toteamiseen. Itsekriminointisuoja saattaa muodostua merkitykselliseksi arvioitaessa tietojenantovelvollisuuden noudattamista. Tietojenantovelvollisella on oikeus vaitioloon, kun hallinnollisen tietojenantovelvollisuuden kanssa samanaikaisesti on vireillä samoja seikkoja koskeva rikostutkinta tai kun ilmoitusvelvollinen ei ollut voinut sulkea pois sitä mahdollisuutta, että annettavat tiedot voisivat johtaa rikosprosessiin tai tulla käytettäviksi rikosprosessissa. Mikäli palkkaturvaviranomainen havaitsee, että uhkasakon käyttö tiedonantovelvollisuuden tehostamiseksi saattaisi vaarantaa itsekriminointisuojan, on erityisesti uhkasakon tuomitsemista ja palkkaturvaviranomaisen oma-aloitteista tietojen luovuttamista arvioitava kriittisesti.
Uhkasakon asettamiseen saisi hakea muutosta siten kuin uhkasakkolain 24 §:n 2 momentissa säädetään. Muutosta olisi mahdollista hakea samassa järjestyksessä kuin mitä muutoksenhausta päävelvoitteen määräämistä koskevasta asiasta säädetään. Kun palkkaturvalaissa ei ole säännöksiä päävelvoitteen määräämistä koskevasta muutoksenhausta, olisi noudatettava oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) säännöksiä. Näin ollen päävelvoitteen ja uhkasakon määräämisestä voisi valittaa hallinto-oikeuteen.
Pykälän 3 momentissa säädettäisiin voimassa olevan lain 28 §:n 1 momenttia vastaavasti, että poliisiviranomainen olisi velvollinen antamaan tarpeellista virka-apua tietojen hankkimiseksi.
28 c §.Tiedonsaanti muulta kuin asianosaiselta. Voimassa olevan lain 28 §:n 2 momentissa säädetään ELY-keskuksen oikeudesta saada eräiltä viranomaisilta ja laitoksilta salassapidon estämättä lain täytäntöönpanoa varten välttämättömät tiedot. Voimassa olevassa pykälässä ei kuitenkaan ole lueteltu kaikkia niitä viranomaisia, joilta palkkaturvaviranomaisen tulisi voida saada salassa pidettäviä tietoja palkkaturva-asioiden ratkaisemiseksi.
Palkkaturvassa käsitellään jonkin verran palkkaturvahakemuksia, joissa henkilökohtainen avustaja hakee palkkasaataviansa avustettavalta henkilöltä eli työnantajaltaan. Vaikka työnantajana on vammainen henkilö itse, on yleistä, että palkkojen maksu hoidetaan suoraan kunnasta. Näissä tilanteissa on välttämätöntä saada kunnalta palkkaturva-asian ratkaisemiseksi muun muassa palkkatietoja, selvitys työsopimuksesta sekä tiedot sairauslomista ja tehdyistä ylitöistä. Tästä syystä pykälän 1 momentissa tulisi säätää palkkaturvaviranomaisen oikeudesta saada kunnilta palkkaturva-asian ratkaisemiseksi välttämättömiä työsuhteeseen liittyviä salassa pidettäviäkin tietoja.
Työvoiman liikkuvuuden myötä ELY-keskuksessa käsitellään enenevässä määrin palkkaturva-asioita, joissa joko hakija, työnantaja tai molemmat ovat ulkomaalaisia. Palkkaturvaviranomaisen tulee selvittää kolmansista maista tulleiden työntekijöiden työskentelyoikeus Suomessa silloin, kun he hakevat palkkaturvaa. Joskus on tarpeen selvittää, onko ulkomaalaisella työnantajalla yrittäjän oleskelulupa.
Lähtökohtana on, että ELY-keskus selvittää palkkaturvan hakijan työskentelyoikeuden häneltä itseltään. Aina tarvittavaa tietoa ei kuitenkaan saada hakijalta. Lisäksi työskentelyoikeuden epäämisestä tehtyihin valituksiin ja päätösten lainvoimaisuuden selvittelyyn saadaan harvoin riittävää selvitystä hakijalta itseltään, jolloin tietoja tulisi saada Maahanmuuttovirastolta. Edellä esitetystä syystä palkkaturvalaissa tulisi säätää palkkaturvaviranomaisen oikeudesta saada Maahanmuuttovirastolta salassapidon estämättä lain täytäntöönpanoa varten välttämättömät tiedot.
Pykälän 1 momentti vastaisi muilta osin voimassa olevan lain 28 §:n 2 momenttia. ELY-keskuksella olisi siten oikeus saada maksutta salassapitosäännösten estämättä veroviranomaisilta, ulosottoviranomaisilta, työsuojeluviranomaisilta, Kansaneläkelaitokselta, Eläketurvakeskukselta, eläkelaitoksilta, työttömyyskassoilta ja työ- ja elinkeinotoimistoilta lain täytäntöönpanoa varten välttämättömät tiedot. Tällaisia välttämättömiä tietoja ovat muun muassa tiedot henkilön verotuspäätöksistä, ulosoton asiakkuudesta, mahdollisista työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksista, toimintaohjeista ja kehotuksista työnantajalle, tiedot Kansaneläkelaitoksen ja eläkelaitosten maksamista etuuksista sekä tiedot työttömyydestä ja työttömyyskorvauksista. Mainituilla tiedoilla pyritään varmistamaan työsuhteen olemassaolo ja haettujen saatavien oikeellisuus.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin palkkaturvaviranomaisen oikeudesta saada salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä yhteisen rakennus- ja telakkatyömaan pääasiallista määräysvaltaa käyttävältä taholta tai muulta päätoteuttajalta palkkaturva-asian ratkaisemiseksi välttämättömät tiedot.
Harmaan talouden torjumiseksi ja työturvallisuussyistä sekä rakennustyömaille että telakoille on säädetty erilaisia henkilöstön tunnistamis- ja tiedonkeruuvelvoitteita. Työturvallisuuslain (738/2002) 52 a §:n mukaan yhteistä rakennustyömaata johtavan tai valvovan rakennuttajan, pääurakoitsijan tai muun päätoteuttajan on huolehdittava siitä, että jokaisella siellä työskentelevällä on työmaalla liikkuessaan näkyvillä henkilön yksilöivä kuvallinen tunniste. Tunnisteesta on käytävä ilmi, onko työmaalla työskentelevä työsuhteessa oleva työntekijä vai itsenäinen työnsuorittaja. Tunnisteessa tulee olla näkyvissä veronumero ja työnantajan nimi. Lisäksi työturvallisuuslain 52 b §:n mukaan yhteisellä työmaalla on pidettävä ajantasaista luetteloa rakennustyömaalla työskentelevistä työntekijöistä ja itsenäisistä työnsuorittajista. Luettelosta on käytävä ilmi muun muassa henkilön etu- ja sukunimi, syntymäaika ja veronumero, työmaalla työskentelyn alkamis- ja päättymispäivämäärä ja työntekijän työnantajan nimi ja Y-tunnus. Työturvallisuuslain 52 c §:n mukaan, mitä säädetään mainitun lain 52 a ja 52 b §:ssä yhteisistä rakennustyömaista, sovelletaan myös telakka-alueella.
Edellä esitetyn lisäksi yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajalla, jolla tarkoitetaan pääurakoitsijaa, pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantajaa tai sellaisen puuttuessa rakennuttajaa itseään, on tietojenantovelvollisuus Verohallinnolle. Verotusmenettelylain (1558/1995) 15 b §:n mukaan yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevien yritysten on annettava tiedot päätoteuttajalle ja päätoteuttajan on edelleen annettava kuukausittain Verohallinnolle tiedot työmaalla työskentelevistä työntekijöistä tunnistetietoineen, työsuhteiden laadusta, itsenäisistä työn suorittajista, työnantajista ja vuokratyön käyttäjäyrityksistä.
Rakennus- ja telakkatyömaille on tyypillistä pitkät urakkaketjut ja ulkomaisen työvoiman käyttö. Mainituilla työmailla esiintyy myös harmaata taloutta, jonka vähentämiseksi työmaiden päätoteuttajille on asetettu laaja velvollisuus kerätä yhteisellä työmaalla toimivista tietoja, joista osa toimitetaan Verohallinnolle.
Palkkaturvaviranomainen kohtaa tilanteita, joissa yhteisellä rakennus- tai telakkatyömaalla urakkaketjussa toiminut työnantaja jättää palkkasaatavia maksamatta. Palkkaturvan hakijan työsuhteesta ja hänen saatavistansa on vaikeaa saada tietoja, jos kirjallista työsopimusta ei ole, työntekijä ei ole itse pitänyt tuntikirjanpitoa ja jos työnantaja on passiivinen. Palkkaturvanhakija ei välttämättä aina edes tiedä virallista työnantajaansa.
Voimassa olevassa palkkaturvalaissa ei ole säännöstä, joka oikeuttaisi palkkaturvaviranomaisen saamaan rakennus- tai telakkatyömaan päätoteuttajalta esimerkiksi työntekijää, työsuhdetta, työnantajaa, kulunvalvontaa tai urakkasopimuksia koskevia tietoja. Edellä esitetyistä syistä palkkaturvaviranomaiselle esitetään säädettäväksi oikeus saada pääasiallista määräysvaltaa käyttävältä tai muulta päätoteuttajalta palkkaturva-asian ratkaisemiseksi välttämättömät tiedot salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä.
On yleistä, että työnantaja ulkoistaa kirjanpidon ja palkkahallinnon ulkopuoliselle tilitoimistolle. Näissä tilanteissa tilitoimistolla on yleensä kattavat ja jopa työnantajaa tarkemmat tiedot palkkaturvan hakijan saatavista. Palkkaturvamenettelyssä onkin melko yleistä, että tilitoimisto lausuu palkkaturvahakemuksesta työnantajan puolesta.
Toisaalta niissä tilanteissa, joissa työnantaja jättäytyy palkkaturvamenettelyssä passiiviseksi, on palkkaturvaviranomaisen ja työntekijän ainoana vaihtoehtona pyytää työsuhdesaatavien selvittämiseksi tietoja tilitoimistolta. Käytännössä palkkaturvaviranomainen saa lähes poikkeuksetta tilitoimistoilta pyytämänsä tiedot. Ei ole kuitenkaan asianmukaista, että tiedonsaannille ei ole nimenomaista säädöspohjaa.
Hallintolain 31 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä. Hallintolain 31 §:n 2 momentin mukaan asianosaisen on kuitenkin esitettävä selvitystä vaatimustensa perusteista ja muutenkin myötävaikutettava vireille panemansa asian selvittämiseen. Yleensä asianosaisella on paras tietämys asiastansa, minkä lisäksi hänellä on tavanomaisesti parhaat edellytykset hankkia ja esittää selvitystä vaatimustensa tueksi. Pääsääntöisesti selvittämisvastuun jakautuminen viranomaisen ja hakijan välillä riippuu käytännössä siitä, minkä intressin toteuttamista selvitys eniten edistää. Viranomainen vastaa velvoittavien päätösten selvittämisestä, kun taas edunsuovien päätösten selvittäminen on yleensä asianosaisen edun mukaista.
Palkkaturva-asioiden osalta lähtökohtana voidaan pitää sitä, että palkkaturvaa hakenut esittää asian ratkaisemiseksi vaadittavan selvityksen ja tarvittavat asiakirjat. Ainoastaan poikkeuksellisesti hakemuksen selvittäminen voi olla palkkaturvaviranomaisen tehtävä. Palkkaturvaviranomaisen on säilytettävä puolueettomuutensa hakijoihin nähden ja kohdeltava heitä yhdenvertaisesti. Viranomaisen on oltava neutraali myös hakijan työnantajaan nähden, joka joutuu vastuuseen palkkaturvana mahdollisesti maksettavista saatavista. Näistä syistä palkkaturvaviranomaisen tulee käyttää harkintaa hankkiessaan selvitystä palkkaturvan hakijan saatavista.
Kun nykyisessä palkkaturvalaissa ei ole lainkohtaa, joka oikeuttaisi saamaan tilitoimistoilta palkkaturva-asian ratkaisemisen kannalta välttämättömiä tietoja, on tiedonsaantioikeudesta tarpeen säätää lailla. Ehdotetun säännöksen mukaan palkkaturvaviranomaisella olisi oikeus saada tilitoimistoilta palkkaturvalain täytäntöönpanoa varten välttämättömät tiedot salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä.
Lähtökohtaisesti palkkaturvaviranomainen tarvitsee tilitoimistoilta jo olemassa olevia tietoja tai selvitystä tilitoimiston laatimien laskelmien perusteista. Ainoastaan poikkeuksellisesti palkkaturvaviranomainen joutuu pyytämään tilitoimistolta räätälöityjä selvityksiä tai laskelmia hakijan saatavista. On kohtuutonta, että tilitoimisto joutuisi toimittamaan palkkaturvaviranomaisen pyytämät tiedot vastikkeetta. Tästä syystä tulisi säätää, että tilitoimistolla olisi oikeus saada kohtuullinen korvaus palkkaturvaviranomaisen tietopyynnöstä aiheutuvasta työstä. Kun tilitoimistoille maksettaviin kuluihin on varattu valtion budjetissa tietty määräraha, voidaan selvityksistä aiheutuvia menoja maksaa ainoastaan määrärahojen puitteissa.
Työnantajan konkurssitilanteessa työntekijöiden palkkasatavat pyritään laskemaan niin sanotussa nopeutetussa menettelyssä, jolloin tavoitteena on, että palkkasaatavat olisivat työntekijöiden tilillä kahden viikon kuluessa työsuhteiden irtisanomisesta. Silloin, kun on kysymys raukeavasta konkurssipesästä, nopeutettua palkanlaskentamenettelyä ei yleensä pystytä toteuttamaan varojen puutteessa. Ehdotettua uutta tilitoimistoihin ulottuvaa tiedonsaantimahdollisuutta ei ole kuitenkaan tarkoitettu siihen, että valtion varoista voitaisiin säännönmukaisesti kattaa raukeavissa konkursseissa työntekijöiden palkanlaskentakulut, sillä konkurssipesän pesänhoitajan velvollisuuksiin kuuluu työsuhdesaatavaluettelon laatiminen myös raukeavissa pesissä.
Pykälän 3 momenttiin otettaisiin voimassa olevan lain 28 §:n 3 momenttia vastaava säännös ELY-keskuksen oikeudesta hankkia tietoja muun Euroopan unionin jäsenvaltion palkkaturva-asioita hoitavalta viranomaiselta tai yhteisöltä. Hankittavien tietojen osalta pykälää ehdotetaan kuitenkin muutettavaksi siten, että tietojen tulee olla välttämättömiä palkkaturva-asian käsittelyä varten. Aiemmin tietojen hankkimisedellytyksenä oli tietojen tarpeellisuus palkkaturva-asian käsittelemiseksi. Pykälän sanamuodon muuttaminen on tarpeen, jotta kansallisten viranomaisisten ja toisaalta Euroopan unionin jäsenvaltioiden viranomaisten tietojenantovelvollisuutta arvioitaisiin yhdenmukaisin kriteerein. Lisäksi sanamuodon muutoksessa on huomioitu perustuslakivaliokunnan käytäntö.
28 d §.Tietojen luovuttaminen. Palkkaturvalaissa ei ole säännöstä palkkaturvaviranomaisen oikeudesta oma-aloitteisesti luovuttaa tietoja muille suomalaisille viranomaisille palkkaturvaprosessissa havaitsemistaan mahdollisista väärinkäytöksistä tai rikollisesta menettelystä. Oma-aloitteisesta tietojen luovuttamisesta on välttämätöntä säätää, jotta voitaisiin nykyistä paremmin puuttua harmaaseen talouteen ja erilaisiin rikoksiin. Kun palkkaturva-asioihin kuitenkin liittyy myös salassa pidettäviä tietoja, on tietojen luovuttamisesta säädettävä tarkkarajaisesti ja täsmällisesti.
Ehdotetussa pykälässä säädettäisiin ELY-keskuksen oikeudesta luovuttaa tietyissä tilanteissa palkkaturva-asioiden käsittelyn yhteydessä saatuja tietoja toisille viranomaisille. Ehdotettu säännös perustuu tarpeeseen parantaa harmaan talouden ja rikollisuuden torjunnan edellytyksiä viranomaisyhteistyön ja tietojen vaihdon avulla. Tavoitteen saavuttamista edellytetään valtioneuvoston periaatepäätöksessä kansallisesta harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategiasta ja toimenpideohjelmasta 2020-2023. Strategian keskeisenä tavoitteena on muiden torjuntatoimenpiteiden ohella toteuttaa hallitusohjelmassa lueteltuja harmaan talouden torjuntaa edistäviä hankkeita. Toisaalta tietojen luovuttamisessa on huomioitava yksityisyyden suoja ja pyrittävä varmistamaan henkilön oikeusturva, jolloin oma-aloitteisessa tietojen luovuttamisessa korostuu viranomaisen harkintavalta.
Sääntelyllä annettaisiin ELY-keskukselle salassapitosäännösten estämättä oikeus luovuttaa sellaisia tietoja, jotka ovat välttämättömiä esitutkintaviranomaisille, syyttäjälle, rahanpesun selvittelykeskukselle, Verohallinnolle tai työsuojeluviranomaiselle pykälässä yksilöitäviä tehtäviä varten. Ehdotetussa sääntelyssä rajattaisiin oma-aloitteinen tietojen antaminen vain säännöksessä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Pykälä ei loisi uusia tiedonsaantioikeuksia lainkohdassa mainituille viranomaisille, koska niiden toimintaa ohjaavissa laeissa on jo kattavat tiedonsaantioikeudet muilta viranomaisilta.
Pykälän nojalla suoritettava henkilötietojen käsittely perustuisi luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 (jäljempänä tietosuoja-asetus) 6 artiklan 1 kohdan c alakohtaan. Tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 3 kohdan liikkumavaran puitteissa kansallisessa lainsäädännössä voidaan antaa tarkempia säännöksiä esimerkiksi yhteisöistä, joille ja tarkoituksista joihin henkilötietoja voidaan luovuttaa. Jäsenvaltion lainsäädännön on täytettävä yleisen edun mukainen tavoite ja oltava oikeasuhteinen sillä tavoiteltuun oikeutettuun päämäärään nähden. Tietosuojalain (1050/2018) 28 §:n mukaan henkilötietojen saamiseen ja luovuttamiseen sovelletaan viranomaisen toiminnan julkisuudesta annettua lakia (621/1999). Julkisuuslain 29 §:n mukaan salassa pidettävien tietojen luovuttamisesta tulee kuitenkin säätää erikseen. Ehdotettu sääntely on arvioitu tarpeelliseksi salassapidon murtavalle sääntelylle asetettujen edellytysten vuoksi.
Oma-aloitteinen tietojen luovuttaminen muille viranomaisille tarkoittaisi poikkeamista tietojen käyttötarkoitussidonnaisuudesta. Tietosuoja-asetuksen 5 artiklan mukaan henkilötiedot on kerättävä tiettyä, nimenomaista ja laillista tarkoitusta varten, eikä henkilötietoja saa käsitellä myöhemmin näiden käyttötarkoitusten kanssa yhteen sopimattomalla tavalla.
Tietosuoja-asetuksen mukaan henkilötietojen käsittely on asetuksen 6 artiklan 4 kohdassa mainitulla tavalla mahdollista myös muuta kuin sitä tarkoitusta varten, johon tiedot on kerätty. Oikeudesta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poikkeavaan käsittelyyn voidaan myös säätää jäsenvaltion kansallisessa lainsäädännössä, ”joka muodostaa demokraattisessa yhteiskunnassa välttämättömän ja oikeasuhteisen toimenpiteen 23 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden turvaamiseksi”. Mainitussa 23 artiklan 1 kohdassa mainitaan hyväksyttävinä tavoitteina muun muassa rikosten ennalta estäminen, tutkinta, paljastaminen tai rikoksiin liittyvät syytetoimet (d alakohta), muut jäsenvaltion yleiseen julkiseen etuun liittyvät tärkeät tavoitteet kuten verotukseen liittyvät asiat (e alakohta) ja rekisteröidyn suojelu tai muille kuuluvat oikeudet ja vapaudet (i alakohta). Tarkoitukset, joita varten tietoja voitaisiin oma-aloitteisesti luovuttaa, liittyvät talousrikosten ja harmaan talouden torjuntaan, rikosten selvittämiseen, syytetoimiin sekä työsuojeluun. Näitä tarkoituksia voidaan pitää 23 artiklan 1 kohdan d, e ja i alakohtien mukaisina tavoitteina. Lainsäädännöllä on 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut hyväksyttävät tavoitteet. Tietojen antaminen olisi rajoitettu säännöksessä mainittujen käyttötarkoitusten kannalta välttämättömiin tietoihin ja sääntelyä voidaan siten pitää oikeasuhtaisena suhteessa sääntelyn tavoitteisiin.