Yksityiskohtaisessa käsittelyssä päätettiin lisätä uusi kappale Yleistä-väliotsikon 4. kappaleeksi: "Ministerityöryhmä on lisäksi 10.2.2021 tarkentanut ohjelman sisältöä siten, että ohjelman tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä, kasvattaa tuottavuutta, nostaa työllisyysastetta, nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä edistää alueellista, sosiaalista ja sukupuolten tasa-arvoa."
Kappaleen 17 ensimmäinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "Huomioon on myös otettava, että kilpailukykynsä parantamiseksi monet jäsenmaat tekevät kansallisella tasolla samansuuntaista, huomattavasti Suomea vahvempaa elvytystä, jolloin Suomen kilpailukyvyn nostaminen on haasteellista, mutta toisaalta avainsektoreille avautuu vientimahdollisuuksia."
Kappale 22 päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "Selonteon mukaan ohjelmaan sisältyy kuusi painopistettä, joissa nostetaan esille muun muassa hankkeita, jotka vaikuttavat osaamiseen, työllisyyteen, kilpailukykyyn, ilmastonmuutoksen torjumiseen, nettopäästövähennyksiin, kiertotalouden vahvistamiseen sekä julkisen talouden kestävyyteen."
Päätettiin myös lisätä uusi kappale Ohjelman painopisteet -väliotsikon 2. kappaleeksi: "Ministerityöryhmä on kuitenkin 10.2.2021 linjannut, että ohjelma rakentuu neljälle pilarille (vihreä siirtymä, digitalisaatio, työllisyys ja osaaminen, sosiaali- ja terveyspalvelut). Tästä huolimatta valiokunta käsittelee asiaa selonteon linjausten ja saatujen asiantuntijalausuntojen pohjalta."
Kappaleen 23 ensimmäinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "Selonteossa hankkeita ei ole priorisointu, joten toimenpiteitä on tässä vaiheessa paljon, ja niiden muodostamaa kokonaisuutta on vaikea hahmottaa."
Kappaleen 28 ensimmäinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "Valiokunta pitää selonteon tavoin perusteltuna lisätä korkeakoulutettujen määrää erityisesti niillä aloilla, jotka tukevat Suomen rakenteellisia uudistuksia, työllisyyttä ja kestävän kasvun ohjelmaa."
Kappaleen 30 toinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "On siksi tärkeää, että tukea kohdistetaan uusia ratkaisuja sekä liiketoimintamahdollisuuksia tuottavaan kansainvälisesti korkealaatuiseen tutkimukseen."
Kappaleen 33 viimeinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "Valiokunta painottaa myös Euroopan parlamentin 17.9.2020 julkaisemaa päätöslauselmaa, jossa komissiota ja jäsenmaita kehotetaan kohdistamaan kulttuurialalle ja luoville aloille niiden erityistarpeiden mukaisesti vähintään 2 prosenttia elpymis- ja palautumistukivälineen elvytysvaroista."
Kappaleen 40 viimeinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "Samalla on otettava huomioon ympäristökestävyys myös luontopohjaisten ratkaisujen osalta, sekä luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö."
Kappaleen 43 loppuun päätettiin lisätä uusi virke: "Myös toimialakohtaisten toimien koordinoinnista on huolehdittava."
Kappaleen 49 viimeinen virke päätettiin korjata kuulumaan seuraavasti: "On myös tärkeää, että Suomi neuvottelee rahaston käytöstä ja maantieteellisestä laajentamisesta siten, että tukea voidaan kohdentaa kaikille niille alueille, joissa siirtymä vähähiilisyyteen aiheuttaa JTF-asetuksen mukaisia kielteisiä vaikutuksia."
Kappaleen 54 alkuun päätettiin lisätä uusi virke ja muuttaa sitä seuraava virke kuulumaan seuraavasti: "Myös uusilla kasvuyrityksillä on suuri merkitys Suomen taloudellisen kasvupotentiaalin ja onnistumisen kannalta. Valiokunta korostaa siksi resurssien kohdentamista aloihin, joilla olemme kilpailukykyisiä sekä niihin, joilla on vientipotentiaalia."
Yksityiskohtaisessa käsittelyssä ed. Heinonen ed. Essayahin kannattamana ehdotti, että valiokunta ehdottaisi eduskunnan hyväksyttäväksi vastalauseesta 2 (C 3) ilmenevän kannanoton.
Ed. Vähämäki ed. Ranteen kannattamana ehdotti, että valiokunta ehdottaisi eduskunnan hyväksyttäväksi vastalauseesta 1 (B 3) ilmenevän kannanoton.
Edustajien Heinonen ja Vähämäki ehdotuksista äänestettiin mietintöluonnosta vastaan. Ensin äänestettiin ed. Heinosen tekemästä ehdotuksesta mietintöluonnosta vastaan. Äänin 13—4, 4 tyhjää valiokunta hyväksyi mietintöluonnoksen.
Seuraavaksi äänestettiin ed. Vähämäen tekemästä ehdotuksesta mietintöluonnosta vastaan. Äänin 13—4, 2 tyhjää valiokunta hyväksyi mietintöluonnoksen.