Viimeksi julkaistu 4.6.2021 18.20

Pöytäkirjan asiakohta PTK 25/2015 vp Täysistunto Torstai 25.6.2015 klo 16.00—18.44

5.4. Suullinen kysymys EU-asetuksessa määritellystä viimeisestä kylvöpäivästä (Annika Saarikko kesk)

Suullinen kysymysSKT 9/2015 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Maria Lohela
:

Seuraava kysymys: edustaja Saarikko. 

Keskustelu
16.46 
Annika Saarikko kesk :

Arvoisa puhemies! Alkanut kesä on ollut kylmä ja sateinen. Lomalaisia se harmittaa, mutta siitä huolimatta (Hälinää — Puhemies koputtaa) lomalaiset sen kestävät. Toisin on suomalaisen viljelijän elon laita. Jatkuvat sateet ovat tehneet kylvötöistä vaikeita, pelloille on ollut paikoin mahdotonta päästä, (Hälinää — Puhemies koputtaa) ja pelloilla kasvaa suomalaisen leipä — meidän jokaisen. Erityisen suureksi ongelmaksi tästä johtuen on osoittautumassa EU:n tukijärjestelmään liittyvä niin sanottu viimeinen kylvöpäivä, pian käsillä oleva kesäkuun 30. päivä, johon täällä jo aiemmassakin keskustelussa viitattiin muussa yhteydessä. Tuo päivä on käsillä. Millaisen viestin asiasta vastaava ministeri antaa maataloushallinnolle ja suomalaisille viljelijöille tämän viimeisen kylvöpäivän käytännön toteutuksesta? (Hälinää) 

16.47 
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Viljelijöitten kevät on todella jatkuvien sateitten takia ollut tuskallinen, kun normaalisti toukokuun aikana kylvöt saadaan tehtyä. Nyt lähestytään kesäkuun loppua ja työt ovat monin paikoin pahasti kesken, hyvä etteivät alkutekijöissään. 

Mitä tulee tuohon asetuksessa määriteltyyn viimeiseen kylvöpäivään 30.6., jokainen ymmärtää, että ei EU-asetusta viikossa muuteta. Se päivä pysyy, mutta juuri sitä varten asetuksessa on ylivoimaisen esteen tuoma poikkeus. Ja terve järki kertoo, että jos pelto on liian märkä kylvettäväksi, viljelijällä on ylivoimainen este tehdä kylvöt määräaikaan mennessä. Tällöin hänen täytyy vain kertoa tuosta ylivoimaisesta esteestä maataloushallinnolle, ja maataloushallinnon täytyy ymmärtää viljelijöitten tuskallinen tilanne. 

Puhemies Maria Lohela
:

Pyydän niitä edustajia, jotka haluavat esittää lisäkysymyksen, ilmoittautumaan. 

16.48 
Annika Saarikko kesk 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Tuon ensimmäisen kysymyksen osalta viittasin kesäisiin säihin ja lomailijoihin. Asiasta vastaavalle ministerille laajennan kysymystä koskien tätä lähestyvää lomakautta. 

Suomalaiset ovat tunnettua mökkikansaa, ja yhä useampi viettää kesälomapaikassaan itse asiassa paljon pidemmänkin ajan kuin nyt alkavan kesäkauden. Monella olisi haave, että kesähuvilasta tai -mökistä tulisi pysyvä koti. Samalla kuitenkin tiedostamme, että monet säännökset ja normit estävät suomalaisilta nämä mahdollisuudet. (Ben Zyskowicz: Asiaan! — Välihuutoja) 

Arvoisa puhemies! Haluaisin tiedustella asiasta vastaavalta ministeriltä vähän eilisenkin keskustelun hengessä, kun täällä keskustelimme normien vähentämisestä ja suomalaisten arjen helpottamisesta... 

Puhemies Maria Lohela
:

Edustaja, tämä ei liity nyt siihen alkuperäiseen kysymykseen kyllä. 

...olisiko tämä mahdollista. 

Kysymyksen käsittely päättyi.