Viimeksi julkaistu 16.6.2021 10.16

Pöytäkirjan asiakohta PTK 86/2019 vp Täysistunto Torstai 19.12.2019 klo 10.00—21.03

3.8.  Suullinen kysymys susien liikkumisesta asuinalueilla (Jari Koskela ps)

Suullinen kysymysSKT 87/2019 vp
Suullinen kyselytunti
Toinen varapuhemies Juho Eerola
:

Edustaja Koskela. 

Keskustelu
16.18 
Jari Koskela ps :

Arvoisa puhemies! Mediassa on tämän vuoden aikana käyty osittain kiivastakin keskustelua susien määrästä sekä niiden liikkumisesta asuntoalueiden läheisyydessä. Kansalaisten kotieläimet ja karja ja metsästäjien koirat ovat joutuneet eri puolilla Suomea susien saaliiksi. Kankaanpäässä susipari lähti seuraamaan koiranulkoiluttajaa luontopolulla. Myös valvontakamerat ovat tallentaneet aivan kaupunkimme keskustassa useita susihavaintoja. Menneellä viikolla jopa koulukeskuksen pihassa petoyhdyshenkilö todensi suden jäljet. Olemme Pohjois-Satakunnassa tilanteessa, missä ihmiset eivät uskalla iltaisin liikkua luonnossa, lapset pitää kyyditä kouluun ja yleinen ilmapiiri on kireä ja myöskin vakava. Olimme ministeri Lepän kanssa Luonnonvarakeskuksen asiantuntijatilaisuudessa marraskuussa. Susiasiantuntijalta saimme kuulla uuden termin ”pihasusi” susista, jotka vierailevat pihoissamme eri puolilla Suomea. Arvoisa maatalousministeri Leppä, te vastasitte samassa tilaisuudessa sanantarkasti: ”sutta ei tarvitse pihassa sietää”. [Puhemies koputtaa] Mitä vastauksenne tarkalleen ottaen tarkoittaa? — Ja hyvää joulua kaikille! 

Toinen varapuhemies Juho Eerola
:

Ikkunoiden takaa löytyy myös susia. 

 

16.20 
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Sanon edelleenkin sen saman asian: sutta ei kenenkään tarvitse pihassa sietää. Susi kuuluu suomalaiseen luontoon, mutta se ei kuulu pihaan. Sen ei kuulu aiheuttaa vaaraa, eikä sen kuulu aiheuttaa vahinkoa sen enemmän harrastuksille kuin kotieläintaloudellekaan, puhumattakaan siitä, että lapset joutuisivat vaaraan sen kautta. 

Meillä on kaksi linjaa, millä me voimme tällä hetkellä susikantaan vaikuttaa. Toinen on poliisien poistoluvat, jotka ovat poliisin määräyksestä tehtäviä toimenpiteitä silloin, kun tilanne on siellä asti. Toinen on riistahallinnon antamat vahinkoperusteiset luvat, joilla poistetaan yksilöity vahinkoa aiheuttava susi. Me haluamme takaisin kannanhoidollisen metsästyksen, jolla me pystymme saamaan susikantaa rajoitettua niillä alueilla, joilla sitä on liikaa. [Juha Mäenpää: Eikö siitä voida päättää?] Meillä ei tällä hetkellä sitä mahdollisuutta ole, koska EU-tuomioistuimen päätöksen jälkeen, joka oli erittäin kova meidän kannaltamme, me odotamme nyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä tässä asiassa, [Puhemies koputtaa] ja sen jälkeen me pääsemme vauhtiin kannanhoidollisen metsästyksen jatkon selvittämisessä.  

Kysymyksen käsittely päättyi.