Råd till sakkunniga som hörs i utskotten
Som regel hör utskotten ett flertal sakkunniga. En företrädare för det behöriga ministeriet redogör för ärendet och övriga sakkunniga kan koncentrera sig på att lägga fram och motivera sina egna ståndpunkter.
I kallelsen ingår närmare anvisningar för hur man anmäler sig och kommer till utfrågningen och eventuellt en del annan information för respektive ärenden och utskott. Kontaktpersonen nämns i brevet och står gärna till tjänst med ytterligare information.
Notera om kallelsen gäller ett så kallat betänkandeutskott eller ett utlåtandeutskott, alltså ett utskott som lämnar utlåtande om ärendet till betänkandeutskottet med avseende på sitt eget ansvarsområde. Om utfrågningen sker i ett utlåtandeutskott bör de sakkunniga koncentrera sig på frågor som hänför sig till utskottet sakområden.
Lämna helst ett skriftligt expertutlåtande och sänd det i förväg till den e-postadress som uppges i brevet. Då kan utlåtandet delas ut till ledamöterna i utskottet i förväg. Vid själva utskottssammanträdet är det dessutom lätt att hänvisa till det utdelade utlåtandet och muntligt i korta drag (ca 5 – 10 min.) redogöra för de viktigaste punkterna. Extra viktigt är det att lägga fram ändringsförslag inklusive motivering i skriftlig form. När de sakkunniga hållit sitt inlägg ställer ledamöterna frågor och de sakkunniga kan dessutom kommentera varandras utlåtanden. Om utskottet begär kompletterande utredning kan uppgifterna lämnas skriftligt efter utfrågningen.
Det går bra att använda audiovisuell utrustning. Meddela helst i förväg, till exempel när ni svarar på kallelsen. Utskottsassistenten hjälper till med de praktiska arrangemangen vid utfrågningen.
Vid sammanträdena avhandlar utskotten vanligen många olika ärenden. Så långt det är möjligt anpassas tiderna för utfrågningen av de sakkunniga efter den beräknade tiden för behandlingen av respektive ärenden. Det är dock bäst att vara beredd på att vissa frågor drar ut på tiden.