Så här arbetar utskotten
Riksdagen behandlar och fattar beslut om ärenden i plenum. Behandlingen bygger på ett betänkande från ett fackutskott. Fackutskottens viktigaste uppgifter är att bereda ärenden inom sitt ansvarsområde och att utarbeta betänkanden för plenum.
Utskotten behandlar propositioner från regeringen, statsbudgeten, EU-frågor, lagmotioner från riksdagsledamöter, medborgarinitiativ från minst 50 000 medborgare och berättelser och redogörelser från statsrådet. Plenum beslutar till vilket utskott ett ärende ska remitteras. I EU-ärenden beslutar också stora utskottet om remittering till andra utskott.
Fackutskotten är också med och behandlar EU-äenden genom att de lämnar utlåtanden till stora utskottet och utrikesutskottet. Dessutom lämnar fackutskotten utlåtanden inom sina ansvarsområden till de utskott som ska utarbeta betänkande om ett ärende.
En särskild uppgift för grundlagsutskottet är att i ett utlåtande ta ställning till om ett ärende är förenligt med grundlagen eller inte och hur det förhåller sig till internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Också revisionsutskottet och framtidsutskottet har en del särskilda uppgifter som de övriga fackutskotten inte har.