Syftet med Post-Cotonouavtalet är att se över förbindelserna mellan EU och AVS-länderna, ta avstånd från finansiär-mottagardynamiken och bättre identifiera gemensamma och EU:s egna intressen. Det nya avtalet ska ge akt på den förändrade globala kontexten (i synnerhet Agenda 2030, klimatavtalet från Paris), EU:s nya politiska riktlinjer (EU:s globala strategi, nya utvecklingspolitiska konsensus samt handels- och migrationspolitik) samt Cotonouavtalets starka och svaga sidor. Utifrån denna grund har kommissionen identifierat följande mål för det nya avtalet: 1) bygga upp ett politiskt partnerskap utifrån grundidén att skapa fredliga, stabila, väl administrerade, förmögna och hållbara stater och samhällen, 2) uppnå målen för hållbar utveckling, och 3) skapa effektiva partnerskap på internationella forum.
En av de största ändringarna som EU föreslagit i det nya avtalet är att tyngdpunkten i avtalet förskjuts till den regionala nivån. Det nya avtalet ska omfatta en för alla parter gemensam grund som innehåller allmänna mål, principer och prioriterade områden. Tyngdpunkten ska dock ligga på de regionala pelarna (Afrika, Västindien och Stillahavsområdet). Med hjälp av pelarna strävar EU efter att förskjuta tyngdpunkten i avtalet från AVS-strukturen mot ett regionalt samarbete. Syftet är att den politiska vikten i det nya avtalet ska ligga uttryckligen på de regionala pelarna, där det i fråga om respektive region ska konkretiseras vad man kommit överens om i grunden till avtalet och bestämmas närmare om verkställandet. Idén om att förskjuta tyngdpunkten i avtalet överensstämmer också med Finlands mål. Hela avtalet ska bli rättsligt bindande.
Nedan presenteras avtalets grund såsom den ter sig enligt det nuvarande förhandlingsläget. De artiklar som anges inom hakparenteser har man tills vidare inte avtalat om.
Den för alla parter gemensamma grunden i det kommande avtalet bygger förutom på en inledning även på sex delar: 1) Allmänna bestämmelser, 2) Strategiska prioriterade områden, 3) Globala allianser och internationellt samarbete [4) Samarbetsformer], 5) Institutionell referensram och 6) Slutbestämmelser. Utöver den gemensamma grunden ska avtalet innefatta tre regionala pelare.
1) Del I Allmänna bestämmelser innehåller: Artikel 1: Målsättningar, Artikel 2: Principer, Artikel 3: Politisk dialog, [Artikel 4: Aktörer], Artikel 5: Genomgående teman och [Artikel 6: LDC, LLDC, SIDS, MICS och HIMICS]
2) Del II Strategiska prioriterade områden innehåller:
• Rubrik I Människoorienterade, fredliga och stabila samhällen som bygger på rättigheter.
Under denna rubrik finns för närvarande två kapitel, som sannolikt delas in i två separata rubriker:
o Kapitel 1: Mänskliga rättigheter, demokrati och förvaltning
Artikel 1: Mänskliga rättigheter, demokrati och legalitetsprincipen, Artikel 2: Jämställdhet mellan könen, Artikel 3: Inkluderande och hållbart samhälle, Artikel 4: Förvaltning, Artikel 5: Offentlig förvaltning, Artikel 6: Statistik, Artikel 7: Personuppgifter
o Kapitel 2: Fred och säkerhet
Artikel 1: Konflikter och kriser, Artikel 2: Nedrustning av massförstörelsevapen, Artikel 3: Allvarliga brott som berör hela den internationella gemenskapen, Artikel 4: Terrorism och våldsam extremism, Artikel 5: Organiserad brottslighet, Artikel 6: Olaglig narkotika, Artikel 7: Handeldvapen och andra traditionella vapen, Artikel 8: Cybersäkerhet och cyberbrottslighet, Artikel 9: Samarbete inom brottsbekämpning, Artikel X: Gränssäkerhet, Artikel 10: Sjöfartssäkerhet.
• Rubrik II: Mänsklig utveckling
o Kapitel 1: Tillgång till socialservice
Artikel 1: Utbildning, Artikel 2: Hälsa, Artikel 3: Mat och näringssäkerhet, Artikel 4: Boende och sanitära förhållanden
o Kapitel 2: Ojämlikhet och social samhörighet
Artikel 1: Socialt skydd, Artikel 2: Människovärdigt arbete
o Kapitel 3: Befolkning och utveckling
Artikel 1: Befolkningsutveckling, Artikel 2: Kön, Artikel 3: Unga
o Kapitel 4: Kultur [och utveckling]
Artikel 1: Kulturell mångfald och ömsesidig förståelse, Artikel 2 och 3 har inte slagits fast.
• Rubrik III Inkluderande hållbar ekonomisk tillväxt och utveckling
o Kapitel 1: Investeringar. Inga artiklar har fastslagits.
o Kapitel 2: Ekonomisk tillväxt, mångformig ekonomi och industrialisering
Artikel 1: Icke-diskriminerande och hållbar utveckling. Artiklarna 2, 3, 4, 5, 6 har inte slagits fast.
o Kapitel 3: Vetenskap, teknologi, innovationer och forskning
Artikel 1: Målsättningar, Artikel 2: Vetenskap och teknologi, Artikel 3: Innovationer och forskning, Artikel 4 har inte slagits fast.
o Kapitel 4: Handelssamarbete
Artikel 1: Handel och hållbar utveckling, Artikel 2: Handelsarrangemang. Artiklarna 4, 5, 6, 7 har inte slagits fast.
• Rubrik IV Miljöns hållbarhet och klimatförändringar
o Kapitel 1: Hållbar utveckling
Artikel 1: Miljön och naturresurser, Artikel 2: Utarmning
o Kapitel 2: Oceaner, hav och havets naturresurser
Artikel 1: Världshavsförvaltning, Artikel 2: Blå ekonomi
o Kapitel 3: Klimatförändringen
Artikel 1: Målsättningar i anslutning till klimatförändringen, Artikel 2: Klimatåtgärder, Artikel 3 har inte slagits fast.
o Kapitel 4: Naturkatastrofer
Artikel 1: Hantering av katastrofrisker, Artikel 2: Att möta och återhämta sig från katastrofer
• Rubrik V Migration (texten har inte behandlats)
Nedan presenteras i allmänna drag ett enligt EU:s mandat framlagt förslag till innehållet i del II Strategiska prioriterade områden. Samförstånd har redan nåtts om huvuddragen i innehållet under rubrikerna Mänskliga rättigheter, fred och säkerhet, mänsklig utveckling samt klimat och miljö. Däremot ska parterna ännu förhandla om de rubriker som gäller ekonomisk utveckling och migration.
Del II Strategiska prioriterade områden
Rubrik I Människoorienterade, fredliga och stabila samhällen som bygger på rättigheter
Kapitel 1: Mänskliga rättigheter, demokrati och förvaltning
Avtalsparterna fastställer sin beslutsamhet att skydda, främja och tillgodose mänskliga rättigheter, grundläggande friheter och demokratiska principer samt att stärka rättsstaten och god samhällsstyrning i enlighet med FN:s stadga, den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter och internationell rätt, i synnerhet i enlighet med internationella mänskliga rättigheter, och när det är tillämpligt, internationell humanitär rätt.
Avtalsparterna främjar en människoorienterad och rättighetsbaserad politik som omfattar alla mänskliga rättigheter och säkerställer alla medlemmar i samhället lika möjligheter att sträva efter en hållbar utveckling. Avtalsparterna erkänner att respekt för demokrati, mänskliga rättigheter, grundläggande friheter, rättsstatsprincipen och god samhällsstyrning utgör en väsentlig del av hållbar utveckling.
Kapitel 2: Fred och säkerhet
Avtalsparterna erkänner att fred, stabilitet och säkerhet, inklusive människornas säkerhet och uthållighet, är avgörande med tanke på hållbar utveckling och välstånd. Hållbar utveckling kan inte existera utan fred och säkerhet, och hållbar fred och säkerhet kan inte existera utan inkluderande utveckling.
Avtalsparterna strävar efter att lösa konflikter och kriser på ett integrerat sätt, beaktar på behörigt sätt förebyggande av konflikter, fredsbyggande, medling och människornas säkerhet samt behandlar instabila situationer inom referensramen för partnerskapsrelationen.
Avtalsparterna beaktar nya eller växande säkerhetshot, såsom terrorism och finansiering av terrorism, våldsam extremism, organiserad brottslighet, spridning av massförstörelsevapen, sjöröveri och människohandel, narkotika, vapen och andra olagliga varor samt cyberbrottslighet.
Rubrik II Mänsklig utveckling
Avtalsparterna stärker sitt engagemang att samarbeta för att uppnå hållbar utveckling och utrota fattigdom i alla dess former, bekämpa ojämlikhet och främja social samhörighet. Avtalsparterna avtalar också om samarbete för att säkerställa att var och en har resurser för att kunna njuta av ett människovärdigt liv. Särskild vikt ska fästas vid kvinnor och flickor, unga, barn och de som är mest utsatta enligt principen om att ingen lämnas kvar. Vidare kommer avtalsparterna överens om att samarbeta för att klara av de utmaningar som den snabba befolkningsökningen medför.
Rubrik III Inkluderande hållbar ekonomisk tillväxt och utveckling
Avtalsparterna kommer överens om att främja sina ekonomiska förbindelser ömsesidigt och på ett sätt som gynnar bägge parterna, med beaktande av skillnaderna mellan parternas ekonomiska utveckling och samhällsutveckling.
Avtalsparterna förbinder sig att stärka handeln och investeringsmöjligheterna mellan parterna och att i fortsättningen i betydande grad stöda den privata sektorns utveckling samt den makroekonomiska och ekonomiska stabiliteten med sikte på att uppnå målen för hållbar utveckling och utrota fattigdom. Därtill strävar avtalsparterna efter att integrera AVS-ländernas ekonomier i regionala och globala värdekedjor. Även jämställdheten och stärkandet av kvinnornas och de ungas ekonomiska egenmakt ska främjas aktivt.
Rubrik IV Miljöns hållbarhet och klimatförändringar
Avtalsparterna erkänner att föroreningen av miljön och klimatförändringen orsakar ett allvarligt hot mot hållbar utveckling som äventyrar de nuvarande och kommande generationernas liv och livskvalitet. Parterna anser att målet att skydda miljön och bekämpa klimatförändringen står i nära samband med de övriga strategiska prioriterade områdena i avtalet, i synnerhet fred och säkerhet, samt hållbar, inkluderande och ekonomisk utveckling. Parterna förbinder sig till att samarbeta för att snabbare kunna uppnå målen för hållbar utveckling och genomföra klimatavtalet från Paris.
Rubrik V Migration
Avtalsparterna fastställer sitt engagemang att effektivisera samarbetet i genuin partnerskapsanda och enligt principen för delat ansvar samt i enlighet med internationell rätt. Vidare fastställer parterna sitt gemensamma politiska engagemang när det gäller att ingripa i grundorsakerna till irreguljär och påtvingad migration. Avtalet ska innehålla bestämmelser om hur dessa skyldigheter kan genomföras i praktiken och hur man kan säkerställa att de kan uppfyllas. Parterna erkänner också betydelsen av migrationsflöden från söder till söder, migration och rörlighet som orsakas av miljön och klimatförändringar samt påtvingad migration.
Parterna erkänner att det är viktigt att införa ett täckande, konsekvent, praktiskt och balanserat tillvägagångssätt i fråga om dessa mångahanda områden som är bundna till varandra, så att internationell rätt och internationella mänskliga rättigheter iakttas fullt ut, liksom även, när det är tillämpligt, internationell flyktingrätt och internationell humanitär rätt.