Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 kap. 8 § i sjukförsäkringslagen (RP 235/2021 rd): Ärendet har remitterats till social- och hälsovårdsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört (distanskontakt)
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
Regeringen föreslår att sjukförsäkringslagen ändras så att ersättningstaxan för vaccinering med ett vaccin som används för att skydda mot sjukdomen covid-19 höjs från nuvarande 10 till 16 euro.
Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.
I propositionen föreslås det att ersättningstaxan enligt sjukförsäkringen för vaccinering mot covid-19 höjs från nuvarande 10 till 16 euro. Syftet med att höja ersättningstaxan är att sporra tjänsteproducenter, dvs. vårdgivare, inom företagshälsovården att erbjuda covid-19-vaccinering i vidare utsträckning än för närvarande, vilket underlättar tillgången till vaccinering mot covid-19 för de försäkrade inom företagshälsovården. Social- och hälsovårdsutskottet anser att propositionen är motiverad för att främja vaccinationstäckningen under de exceptionella förhållandena till följd av covid-19-pandemin och tillstyrker lagförslaget. Utskottet betonar företagshälsovårdens betydelse när det gäller att främja vaccinationstäckningen.
Att vaccination mot covid-19 ersätts från sjukförsäkringens sjukvårdsförsäkring är ett alternativ till vaccinationer inom den offentliga hälso- och sjukvården. Ersättningen för vaccination gäller i praktiken endast coronavaccin som getts inom den privata företagshälsovården, eftersom samhällsmedlemmar åtminstone tills vidare inte kan köpa coronavaccin av vårdgivare inom den privata hälso- och sjukvården. Enligt statsrådets förordning om frivilliga covid-19-vaccinationer (1105/2020) har den företagshälsovård som avses i lagen om företagshälsovård (1383/2001) i enlighet med 49 § i lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) rätt att medverka i genomförandet av covid-19-vaccinationerna, och kommunerna ska utreda om de vårdgivare inom företagshälsovården som är verksamma inom respektive kommuns område har möjlighet att medverka i genomförandet av covid-19-vaccinationerna, om det behövs för att säkerställa att vaccinationerna tillhandahålls utan dröjsmål. För att företagshälsovården ska kunna utnyttjas vid vaccinationer förutsätts ett avtal mellan kommunen och arbetsgivaren samt företagshälsovården.
Utskottet konstaterar att det enligt sakkunnigyttrandena är svårt att fastställa en ersättningsnivå som motsvarar vaccineringsåtgärdens faktiska kostnadsnivå. Kostnaderna för vaccinering kan variera avsevärt beroende på vilka kostnader som inkluderas i åtgärden och om vaccinet ges exempelvis åt en anställd åt gången med tidsbokning eller som så kallad massvaccination. Utskottet anser att den nu föreslagna ersättningen på 16 euro är skälig med beaktande av de varierande kostnadskalkyler som framförts i utskottets utlåtanden.
Den föreslagna ändringen avses träda i kraft så snart som möjligt och gälla till och med den 30 juni 2022 i likhet med de andra temporära bestämmelserna i sjukförsäkringslagen. Utifrån sakkunnigutfrågningen anser utskottet det vara ändamålsenligt att den höjda ersättningstaxan tillämpas från ingången av 2022 och föreslår att ikraftträdandebestämmelsen preciseras. Dessutom anser utskottet att det är viktigt att en eventuell proposition om förlängning av de temporära bestämmelserna i sjukförsäkringslagen lämnas så att det finns tillräckligt med tid för riksdagsbehandlingen och så att vårdgivarna har möjlighet att på behörigt sätt förbereda sig på att regleringen fortsätter.
Social- och hälsovårdsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var