Punkt i protokollet
PR
86
2019 rd
Plenum
Torsdag 19.12.2019 kl. 10.00—21.03
3.5
Muntlig fråga om Försvarsmaktens anskaffning av stridsvagnar (Peter Östman kd)
Muntligt spörsmål
MFT 84/2019 rd
Muntlig frågestund
Andre vice talman Juho Eerola
Ledamot Östman. 
Debatt
16.10
Peter
Östman
kd
Arvoisa herra puhemies! Suomen kansa ei ole aina saanut viettää jouluansa rauhassa. Tänään on kulunut päivälleen 80 vuotta siitä, kun talvisodassa käytiin Pelkosenniemen taistelu, joka päättyi, voinemme sanoa, suuren ihmeen ja monien rukouksien jälkeen suomalaisten voittoon. 
Eilen saimme tietää, että keskustalainen puolustusministeri Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Leopard 2 -taistelupanssarivaunun ampumatarvikkeita. Nämä hankittiin Israelista, ja on hyvä uutinen, että asekaupat Israelin kanssa eivät lopu. Onhan Israel aseteknologian kehityksessä maailman kärkimaita, ja samalla se Lähi-idän ainoana demokratiana kykenee puolustamaan kansalaisiaan. [Välihuutoja] Turkin käymissä sodissa Isistä vastaan on havaittu, että Leopard 2 -panssarivaunut ovat kuitenkin varsin haavoittuvaisia. [Puhemies koputtaa] Kysyn puolustusministeriltä: olisiko lisäksi syytä ostaa Israelista Trophy‑APS-omasuojausjärjestelmä vaunujen tueksi? [Eduskunnasta: Täsmällinen kysymys!] 
16.11
Puolustusministeri
Antti
Kaikkonen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Kiitän aika täsmällisestä kysymyksestä. [Naurua] Puolustusvoimat tekee puolustustarvikehankintoja paitsi kotimaasta jonkun verran myös maailmalta, ja tässä hankinnassa, mihin viittasitte, tämä israelilainen toimittaja oli loppupelissä käytännössä ainoa, mikä täytti meidän kriteerimme, mitä haimme. Toimitukset tapahtuvat vuosien 20 ja 21 aikana. Tulevissa hankinnoissa vertaillaan totta kai, mitä meillä on kotimaassa tarjolla ja mitä maailmalla on tarjolla, ja pyritään aina tarkoituksenmukaisimpiin hankintoihin. Tässä vaiheessa en lähde vielä ottamaan kantaa siihen, mitä ostetaan ja mistä. 
Frågan slutbehandlad. 
Senast publicerat 22-01-2020 14:54