​Vie​railul​le eduskuntaan

Koronatilanteen vuoksi Eduskuntataloss​a ei tällä hetkellä järjestetä opastettuja vierailuja. Opastetut vierailut alkavat syyskuussa 2022. Aikataulu voi muuttua, jos koronatilanne heikkenee. 

Normaalitilanteessa Eduskuntataloon voi tutustua​ varaamalla maksuttoman opastetun kierroksen. Lisäksi eduskunnan täysistunnot ja Pikkuparlamentin Kansalaisinfo (sisäänkäynti F) ovat avoinna yleisölle.​ Sisäänkäyntien kartta löytyy tämän sivun lopusta. Eduskunnan kirjasto (sisäänkäynti C) on avoinna arkisin klo 9–​18. Katso lisätiedot kirjaston sivuilta.​ 

Yleisö​ voi seurata eduskunnan täysistuntoja istuntosalin lehteriltä. Yleisölehteri on taas avoinna oltuaan suljettuna koronatilanteen rajoituksista johtuen.

Vierailijasisäänkäynti avataan 15 minuuttia ennen täysistunnon alkua. Sisäänkäynti sijaitsee pääportaiden oikealla puolella. Kaikille täysistuntoon tuleville vieraille tehdään turvatarkastus. Yleisölehterille on esteetön pääsy.

Eduskunta kokoontuu täysistuntoon tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14, torstaisin klo 16 ja perjantaina klo 13. Torstain täysistunto alkaa suullisella kyselytunnilla.

Vierailupalveluja ​koskevat kysymykset voi lähettää osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi. Opaspalveluiden puhelinpäivystys on auki arkisin klo 9.30-11.30, puh. 09 432 2027.​

Tarkista m​yös usein kysytyt kysymykset Eduskuntatalon opastuksista

Etävierailuja Teams-yhteyden välityksellä

Koronapandemian takia opastukset Eduskuntatalossa on keskeytetty toistaiseksi. Voit kuitenkin varata ryhmällesi oppaan vetämän etävierailun eduskuntaan. 

Etävierailu toteutetaan Microsoft Teams -yhteyden välityksellä. Teamsiä voi käyttää verkkoselaimella tai sovelluksella, jonka voi ladata mobiililaitteille tai tietokoneelle.​

Etävierailun voi varata vapaana olevista ajoista ryhmälle sopivaan ajankohtaan. Voimme tarvittaessa muokata vierailun aloitusaikaa. ​Etävierailun kesto on noin 45 minuuttia ja sen aikana käymme läpi eduskunnan toimintaa, erityisesti lainsäädäntöprosessin perusteita sekä kansanedustajien työtä. Lisäksi tutustutaan joihinkin Eduskuntatalon nähtävyyksiin videoiden avulla. 

Sujuvan yhteyden takaamiseksi etävierailuun voi osallistua enintään 25 henkilöä omilla laitteilla. Vierailuun voi osallistua myös yhdessä niin, että ryhmä seuraa vierailua samalta laitteelta. Tällöin osallistujamäärää ei ole rajoitettu.

Etävierailuja on tarjolla jälleen syyskaudella. ​Tutustu Eduskuntataloon 3D-kierroksella​

​Koronatilanteen vuoksi​ eduskunnassa ei tällä hetkellä järjestetä opastettuja kierroksia. Myöskään uusia varauksia ei oteta vastaan.

Eduskuntatalon tärkeimpiin tiloihin voit tutustua virtuaalisesti 3D-kierroksella. 

Aloita 3D-​kierros​ (linkki johtaa pois edusku​nnan verkkosivuilta). ​​

Täysistuntoyleisö

Yleisö voi seurata eduskunnan täysistuntoja istuntosalin lehteriltä.

Eduskunta kokoontuu täysistuntoon tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14, torstaisin klo 16 ja perjantaina klo 13. Torstain täysistunto alkaa suullisella kyselytunnilla.

Vierailijasisäänkäynti avataan 15 minuuttia ennen täysistunnon alkua. Sisäänkäynti sijaitsee pääportaiden oikealla puolella. Kaikille täysistuntoon tuleville vieraille tehdään turvatarkastus. Vältä tuomasta eväitä eduskuntaan. Eväitä ja juomapulloja ei saa viedä täysistuntosalin lehterille. Yleisölehterille on esteetön pääsy​.

Eduskuntaan ei saa tulla nastakengissä arko​jen lattiapintojen vuoksi. Sisällä tulee käyttää aina nastakenkien suojuksia tai vaihtokenkiä.

Täysistuntoa voi myös seurata suorana verkkolähetyksen eduskunnan verkkopalvelussa. Äänestystulokset löytyvät eduskunnan verkkopalvelusta äänestyksen jälkeen ja istuntojen pöytäkirjat pian täysistunnon päätyttyä.  ​​

Ohjeet eduskuntaan saapuville

Joukkoliikenne on helpoin tapa saapua eduskuntaan. Kävelymatkaa Helsingin rautatieasemalta tai Kampin bussiterminaalista on alle kilometri. Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Eduskunnan lähistöllä on Helsingin kaupungin maksullisia pysäköintipaikkoja sekä yksityisiä pysäköintitaloja. 

 ​Kuvakartta Eduskuntatalosta, sanakartta alla.

 Linkki sanakarttaan Eduskuntatalosta