Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Östersjöregionens framtid i fokus då Östersjöparlamentarikerna samlas i Stockholm

Publicerad 10-06-2022 14:00

Östersjöregionens framtid i fokus då Östersjöparlamentarikerna samlas i Stockholm

Östersjöregionens framtid och Rysslands invasion av Ukraina står i fokus då Parlamentariska Östersjökonferensen sammanträder i Stockholm den 12–14 juni.

Parlamentarikerna kommer bland annat att diskutera Rysslands invasion av Ukraina och dess konsekvenser när det gäller demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och en hållbar och fredlig utveckling i Östersjöregionen. På programmet står även frågor som rör mänskliga rättigheter, demokrati, migration, klimatförändringen och hållbar utveckling.

Från Finlands delegation i Parlamentariska Östersjökonferensen​ deltar riksdagsledamöterna Sakari Puisto (delegationens ordförande, sannf) och Kai Mykkänen (saml).

I samband med konferensen hålls ett ungdomsforum, Baltic Sea Parliamentary Youth Forum.

Parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC, Baltic Sea Parliamentary Conference) grundades 1991 och syftar till att stärka den politiska dialogen och främja samarbetet mellan såväl de nationella parlamenten från länderna kring Östersjön som de regionala parlamenten och vissa regionala organisationer. Den första konferensen ordnades i Helsingfors 1991 på Finlands initiativ.

Parlamentariska Östersjökonferensens ständiga kommitté beslutade den 25 februari 2022 att tills vidare avbryta allt samarbete och alla projekt med Ryssland till följd av Rysslands invasion av Ukraina. 

Kategorier