Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Talman Vanhanen deltog i Natomöte i Vilnius

Publicerad 30-05-2022 16:20

Sveriges talman Andreas Norlén och talman Vanhanen träffade Natos vice generalsekreterare Mircea Geoana i Vilnius.

Talman Vanhanen deltog i Natomöte i Vilnius

Riksdagens talman Matti Vanhanen deltog i Natos parlamentariska församlings vårsession i Vilnius den 30 maj. På agendan stod Rysslands invasion av Ukraina och alliansens stöd till Ukraina. Vid mötet diskuterade man också bland annat Natos strategiska koncept, som ska antas vid Natotoppmötet i Madrid juni.

Talman Vanhanen höll ett anförande om det aktuella säkerhetsläget och Finlands ansökan om Natomedlemskap. Vanhanen deltog på inbjudan. 

Från Finlands delegation i Natos parlamentariska församling deltog riksdagsledamöterna Mikko Savola (delegationens vice ordförande, cent) och Tom Packalén (sannf). En delegation från riksdagen har sedan 1995 deltagit i Natos parlamentariska församlings möten. Som medlem i Natos Partnerskap för fred är Finland en av de elva associerade medlemmarna i församlingen tillsammans med bland andra Sverige, Österrike och Schweiz. 

​Vanhanen deltar också i NB8-besöket till Moldavien

Talman Vanhanen reste från Vilnius till Chișinău i Moldavien. Talmännen för de nordiska och baltiska ländernas (NB8) parlament besöker Chișinău den 30​​ maj–1 juni. 

De nordiska och baltiska talmännen träffar bland annat talmannen för Moldaviens parlament Igor Grosu, Moldaviens premiärminister Natalia Gavrilița och moldaviska parlamentariker. På programmet står också ett besök vid en tillfällig flyktingförläggning som tagit emot ukrainare som flytt kriget i Ukraina. ​

Kategorier