Valtion liiketoiminta
Valtio harjoittaa myös liiketoimintaa. Itsenäistymisen jälkeen Suomeen perustettiin monta valtionyhtiötä, kuten W. Gutzeit, valtion rikkihappo- ja fosfaattitehtaat, Outokumpu Oy ja Imatran Voima. Valtioyhtiöitä perustettiin erityisesti strategisesti tärkeille ja paljon pääomaa vaativille energia- ja teollisuusaloille, joihin oli vaikea saada yksityistä rahoitusta. Viimeiset suuret valtionyhtiöt perustettiin vuosina 1948 ja 1960, jolloin Neste Oy alkoi hoitaa Suomeen suuntautuvia öljykuljetuksia ja Rautaruukki alkoi tuottaa terästä suomalaiselle metalli- ja laivanrakennusteollisuudelle.
1980-luvulta lähtien valtion omistamia yrityksiä alettiin yhtiöittää. Ne alkoivat toimia yksityisen yrityksen tavoin tavallisia liiketoimintaperiaatteita noudattaen. Suomen Valtionrautatiet muuttui esimerkiksi VR-Yhtymäksi ja Posti- ja telelaitos Itella-konserniksi.
Valtio yhä edelleen omistaa useita yhtiötä joko kokonaisuudessaan tai osittain. Vuoden 2014 alussa valtio omisti osakkeita 59 merkittävästä yhtiöstä. Enemmistöomistajana Suomen valtio oli 21 yhtiössä, joista merkittävimmät ovat Finnair ja Neste Oil Oy. Lisäksi valtio omisti osakkeita 11 merkittävästä pörssiyhtiöstä.
Valtion omaisuuden rahallista arvoa on vaikea arvioida. Helsingin Sanomissa 8.3.2014 esitetyn laskelman mukaan Suomen valtiolla on omaisuutta (ml. osake-omistukset, maa-alat, tiet, rakennukset ja muu yhteiskunnan infrastruktuuri, lainat) 83 miljardien euron arvosta.