How not to be wrong – the power of mathematical thinking

How not to be wrong – the power of mathematical thinking

Ellenberg, Jordan: How not to be wrong – the power of mathematical thinking. New York, Penguin Press, 2014. 468 s.

​Moni meistä on sitä mieltä, että koulussa opittua matematiikkaa ei tarvita jokapäiväisessä elämässä. Jordan Ellenberg yrittää teoksellaan muuttaa tuota käsitystä. Kirja tarjoaa matemaatikon näkökulman maailmaan.

Lukijalle tarjoillaan mielenkiintoisia tapauksia sodasta, tieteestä ja tutkimuksesta, taloudesta, urheilusta, taiteesta, lottoarvonnoista, poliittisista äänestyksistä ja muista yhteiskunnallisista ilmiöistä, jotka muutetaan valaisevasti matemaattisiksi ongelmiksi.

Myös kohtuullisen vähäisillä matemaattisilla kyvyillä varustettu maallikko pysyy tämän tiedettä popularisoivan tietokirjan mukana. Nimi How not to be wrong kuvaa kirjoittajan pyrkimyksiä valistaa lukijoita tunnistamaan väärät ja valheelliset viestit mediassa ja tutkimusjulkaisuissa.

Teos on myös kritiikki nykymuotoiseen tieteen tekemiseen, missä koeasetelmien toistettavuuden ihanne ja tutkijoiden julkaisupaineet eivät edistä tiedettä tarkoitetulla tavalla.

Kirjoittaja Jordan Ellenberg on matematiikan professori ja jonkinlainen supertähti alallaan. Hän oli muun muassa matemaattisena neuvonantajana tv-sarjassa Numb3ers (Num3rot), missä veljespari ratkoi rikoksia matematiikan avulla.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 8.12.2014 9.00
Muokattu 20.4.2015 14.20

 Tutustu myös